Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече изпомпват киселинните води, които се вливаха в река Луда Яна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две помпи вече източват от час водоема край пазарджишко село, от който в река Луда Яна се вливаха киселинни води, съобщи директорът на екоинспекцията в Пазарджик Костадин Гешев.

Моментните резултати на изтичащите от "Екомедет" окислени води в реката край пазарджишките села Росен и Цар Асен са показали наличие на  тежки метали, основно мед. Големият обем вода в речното корито  обаче спомага за бързото разреждане на замърсяването и няма опасност за кладенците с питейна вода в района.

Преди да попаднат в Луда Яна окислените води се събират във водоем, който се намира над село Цар Асен. Помпена станция на "Екомедет" трябва да изпомпва водата от там и да я пречиства. Заради авария обаче днес водите достигнаха 3 метра при вместимост метър и половина. За залповото вливане пръв сигнализира кметът на селото Антоанета Генова.

Моментните проби от реката са показали, че pH-то и електропроводимостта са в норма. На мястото, където става течът, са направени барикади - чували с хидратна вар, за да се пречисти поне отчасти металът във водите. Очаква се до няколко часа проблемът да бъде решен окончателно.

Допълнително взетите проби край Цар Асен, Росен, Огняново и от река Марица ще бъдат готови до седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Изтичането на окислени води в р. Луда Яна край с. Цар Асен ще бъде овладяно днес

Изтичането на окислени води в река Луда Яна край пазарджишкото село Цар Асен ще бъде овладяно в рамките на днешния ден, каза за "Хоризонт" директорът на РИОСВ Костадин Гешев , който е на мястото на екопроблема. В момента се очаква подвижната лаборатория,..

публикувано на 08.11.14 в 14:20

Киселинни води от Луда Яна заплашват да замърсят питейната вода и да се влеят в Марица. Институциите ще реагиарт в понеделник

Киселинни води се изтичат в момента в река Луда Яна край пазарджишкото село Цар Асен и има опасност от замърсяване на питейната вода. Замърсяването е от близката химико-биологична инсталация. Сигналът е получен тази сутрин от местни жители, които..

публикувано на 08.11.14 в 12:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44