Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите почетоха паметта на жертвите на терористичния акт в Париж

| обновено на 08.01.15 в 11:57

Знамената на европейските институции в Брюксел днес са свалени наполовина.

Евродепутатите отдадоха почит на загиналите при вчерашния атентат в Париж с минута мълчание пред сградата на Европарламента. По-късно днес минута мълчание ще има и във всички сгради на Европейската комисия.

Очаква се следобед конференцията на президентите в Европарламента да реши дали да включи извънреден дебат за тероризма в дневния ред на предстоящата следващата седмица в Страсбург пленарна сесия. За това настояват френски евродепутати. Някои от тях смятат, че въпросът трябва да бъде обсъден и от Европейския съвет.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц осъди нападението над редакцията на вестника:

Ние сме дълбоко шокирани от това отвратително престъпление, което е атака срещу цивилизованото общество и осъждаме този акт на насилие.

Ние, европейците, няма никога да отстъпим от ценностите като свобода на пресата и свобода на изразяване, на толерантност и на взаимно уважение, които тази атака иска да постави под въпрос.

Каквито и да са нашите убеждения и религиозни вярвания, ние трябва да се изправим заедно и силни срещу подобни терористични действия. Призовавам всички граждани да защитим ценностите, които са ни скъпи.

Снощи в белгийската столица хиляди излязоха да изразят съчувствие и подкрепа. Те положиха цветя и запалиха свещи пред консулството на Франция, както и на разположения до Европарламента площад "Люксембург".

Много от участниците носеха плакати с надписа "Аз съм Шарли", който се превърна в символ на солидарност с атакувания вестник и на подкрепа за свободата на словото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Цветя пред посолството на Франция у нас за загиналите при атентата

Пред френското посолство в София и днес граждани поднасят цветя и палят свещи в знак на съпричастност към трагичните събития. Представители на български държавни институции и на дипломатически мисии у нас оставят своите послания в книгата за..

публикувано на 08.01.15 в 12:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44