Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпратени са указания до местните власти за еврофинансирането след наводненията

Снимка: БГНЕС

Изпратени са указания до областните управители и кметовете, за да се подготвят документите, с които страната да кандидаства за помощ от Фонд "Солидарност" на Европейския съюз за покриване на щетите от последните наводнения. Това съобщи пред "Хоризонт" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

В кратък срок трябва да бъде представена тази информация, защото впоследствие тя, както казах, трябва да бъде обобщена и представена към ЕК в срок от 12 седмици след възникване на наводнението. Това е изискването на регламента, обясни Василева.

Укрепване и рехабилитация на защитната инфрастуктура са едни от мерките, за които са осигурени европейски пари по новата програма "Околна среда", допълни министър Ивелина Василева. Предвидени са 160 милиона лева, част от тях ще бъдат използвани и за укрепване на свлачища.

Предвиждаме средства също така за изграждане на национална система за управление на водите в реално време. Ще подпомогнем изграждането на 6 центъра за повишаване на готовността на населението за реакция при наводнения. Около 40 милиона ще бъдат отделени и за изграждане на брегоукрепителна инфраструктура и за съоръжения за укрепване на свлачища. Действително нуждите там са много. Ще насочим приоритетно финансирането към свлачищни райони, където има сериозен риск за населението, посочи още Василева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Наводненията нанесоха поредни щети на зърнопроизводителите

След поредното наводнение в Бургаско под вода са 5 - 6 % от земеделските площи засети със зърнени култури в Бургаско. Те са главно на места в близост до водните басейни. Щетите в различните региони  са различни, но за някои  стопани пропадането..

публикувано на 09.02.15 в 10:00

Костинброд с превантивни мерки срещу наводнения

Министерството на околната среда и водите ще отдели 120 милиона лева за превенция срещу наводнения. Това обяви през тази седмица министър Ивелина Василева по време на заседание на парламентарната Комисия по околна среда и води. Предвижда..

публикувано на 08.02.15 в 11:15

Наводненията – всяко чудо за три дни

България отново е под вода. Трудно е да се преброят наводненията от последните години. След поредните дъждове, този път в Източна и Южна България, цели села са наводнени, отново има жертви, стотици къщи са негодни за живеене, а активирали се свлачища..

публикувано на 08.02.15 в 09:00
каскада горна арда

Турция с проекти за защита от български наводнения

Турция ще изпълнява проект, който включва построяването на канал и язовир в района на Одрин, където се събират извиращите от България реки Марица, Тунджа и Арда. Според турските власти това е единственото възможно решение, за да отърват..

публикувано на 07.02.15 в 20:38

Готови са данните за щетите от наводненията във Варненска област

Във Варненска област вече са готови обобщените данни за  щетите от наводненията за част от пострадалите общини.В община Аврен залетите от водата площи са 9000 декара,а в община Дългопол - 6633 декара.В община Провадия  50 000 лева е стойността на..

публикувано на 07.02.15 в 13:17

Над 7 милиона лева са щетите от наводненията в курорта "Албена"

Над 7 милиона лева са нанесените щети на курорта "Албена" от наводненията. От юни миналата година досега курортът  се наводнява три пъти. Кметът на Балчик Николай Ангелов предупреждава: Аз вече съм убеден, че при всеки един голям дъжд "Албена" ще се..

публикувано на 07.02.15 в 13:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44