Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямо свлачище затвори пътя Пловдив-Смолян

Обстановката в засегнатите от бедствието райони постепенно се нормализира

Снимка: БГНЕС

Голямо свлачище затвори пътя Пловдив-Смолян. Свлачището е на километър и половина до разклона за с. Югово. От Областното пътното управление в Смолян препоръчват да се използва обходен маршрут Пловдив Кричим - Девин. 

През изминалата нощ няма нови валежи и въведени ограничения на територията на бедстващата Смолянска област. Продължава работата на екипите по възстановяване на електрозахранването в близо 70 селища и махали в планинския регион, обясни областният управител Недялко Славов:

За днес техниката, която е мобилизирана от вътрешността, продължава работа по републиканската и общинската пътна мрежа, като стремежът е всички пътни артерии да бъдат достъпни и оширени.

В дните на бедствието при изключително затруднената работа на екипите има няколко случая на некоректно подадени сигнали за оказване на помощ. Последният е от вчера, когато министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заедно с областния управител на Смолян проследиха пробиването на пътя за махала Печинска в община Мадан. Точно в този момент се появява сигнал за бедстващи в близката хижа "Шадиица", допълва Недялко Славов:

Получава на нейната фейсбук страница некакви хора, които бедстват в хижа "Шадийца", което е точно над Печинска. И тя притеснена, оставили са и мобилни телефони, звъни на мобилните телефони, няма връзка. Тя се разпорежда да се изпрати пожарната и 4 часа са пътували пожарникарите до горе. Хората викат: "Ние не искаме да си тръгваме. Искаме да ни осигурите път да си излеземе с колите".

Обстановката в засегнатите от бедствието райони постепенно се нормализира.

Работи се по осигуряване на достъп до блокираните от преспи селища и по отстраняване на щетите по електропреносната мрежа. Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент за осигуряване до дни на 20 агрегата в малките села и махали, които все още са без ток.

В Пазарджишко продължава работата по отстраняване на щетите, причинени от високите нива на подпочвени води. Най-сериозна е ситуацията в село Мало Конаре, където има наводнени над 150 къщи и земеделски земи.

Екоминистерството предупреди, че заради снеготопенето е възможно покачване на речните нива в цялата страна.

С повишено внимание се следят реките Тунджа, Марица и Арда. Контролират се и нивата на язовирите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Кметът на Ардино: Голяма част от селищата в община Ардино все още са без ток

Първи останахме в   бедствено положение и вероятно последни ще излезем от тази ситуация. В община Ардино от 52 населени места, все още до 7 пътищата не са почистени, снабдяването с електричеството е нарушено в голяма част от населените..

публикувано на 15.03.15 в 10:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44