Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Гуджеров: Няма опасност от наводнения поради преливане на язовири

Снимка: БГНЕС

Няма кризисна ситуация и опасност от наводнения поради преливане на язовири, съобщи заместник-министърът на околната среда Павел Гуджеров. Според него без проблеми в момента прелива язовир Ивайловград. Количеството вода, която прелива от язовир Тича, се поема от река Камчия. Ще се променят условията за издаване на разрешителни за изземване на инертни материали от реките, съобщи заместник-министърът на околната среда Павел Гуджеров.

Тези комисии, които са към областните управители, които проверяват техническото състояние на хидротехнически съоръжения, които проверяват проводимостта. Именно те, когато констатират, че има проблем с проводимостта, тогава да се инициира изземване на инертни материали, посочи Гуджеров.

Консултативният съвет по водите е обсъдил възможността малките водноелектрически централи да направят система за собствен мониторинг за измерване на количествата вода. Другото обсъдено предложение е свързано за осигуряване на проходи за рибите в реките.

"Напоителни системи" започва оглед на хидротехническите съоръжения, стопанисвани от предприятието. Ще се проверяват корекции на реки, предпазни диги, язовири и съоръжения за отводняване на територията на страната. Целта на проверката е да се установи състоянието на съоръженията и да се набележат мерки, в случай че бъдат забелязани критични участъци и проблемни места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Създават организация за предотвратяване на наводнения в страната

Правителството прие решение за създаване на организация и спешно предприемане на всички необходими превантивни действия за предотвратяване на потенциалния риск от наводнения в страната, недопускане възникването на бедствени ситуации и риск за човешкото..

публикувано на 12.03.15 в 09:27

Хидрогеолози ще помагат на Сливен в борбата с наводненията

Хидрогеолози ще помагат на община Сливен в борбата с наводненията и високите подпочвени води. Общинските власти предприемат мерки за преодоляване на последиците от последните дъждове, причинили пропадане на къща в центъра на Сливен.  Обилният дъжд,..

публикувано на 10.03.15 в 21:05
Ивелина Василева

МОСВ предприема превантивни действия срещу наводнения

Ще бъдат предприети действия за превенция на наводнения заради топенето на сняг, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева. Оперативното звено е мобилизирано. Министерството на околната среда обменя информация с МВР, областните управители,..

публикувано на 10.03.15 в 18:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44