Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Подслушването на разговорите на адвокати, за да бъдат издирвани по-лесно техни клиенти, е невъзможно

| обновено на 02.07.15 в 12:48
Снимка: Булфото

Подслушването на разговорите на адвокати, за да бъдат издирвани по-лесно техни клиенти, е невъзможно, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод вчерашно изказване на премиера Бойко Борисов за законови промени за подслушване на адвокати: 

Това е абсолютно невъзможно, това е забранено от закона. Могат ли да се въведат законови промени, които са в нарушение на Конституцията и с които на практика правото на защита на хората драстично ще бъде нарушено? Не е възможно да се въведе подслушване, което да бъде подслушване на разговорите между адвокат и клиент. Знаем, че има своего рода търговия, знаем, че в някои случаи, и то не малко, недобросъвестни колеги адвокати, защото не всички са тези, които са лицето на адвокатурата, на практика блокират усилията на държавната правоохранителна система за сметка на справедливостта и за своя лична материална изгода.

Добре е да ги зададете тези въпроси на министъра на правосъдието. Той е присъствал там, какво становище е взел? Аз моето становище го казвам ясно. Това е незаконосъобразно и не може да бъде допуснато в една демократична държава. Ръководството на адвокатурата трябва съвсем ясно да се произнесе и то го дължи от много отдавна – за морала на защитата, за начина, по който тя подхожда, за публични изказвания. Ние сме свободна държава, всеки може да ходи и да говори, каквото иска. Част от адвокатите, 2-ма, 3-ма, 4-ма, се превърнаха в един момент в телевизионни звезди. Т.е. силата на адвоката е в правото. Тя е в съдебната зала. Силата не е в пазаренето.

Цацаров коментира, че скоро ще влезе в съда делото за ген. Димитър Шивиков, който беше отстранен от системата на отбраната заради обвинения, че е използвал труда на войници за ремонт на апартамента си, и му беше отнет достъпът до класифицирана информация:

Не се разследва само един случай. Съдбата на един обвиняем няма да бъде решена, в една нормална държава, на заседание на Министерския съвет или от изказвания на министъра на отбраната. Стига спекула с това "достоен български офицер". Завчера от екрана на Национална телевизия се чу отново, че е повдигнато обвинение на български генерал. Няма такова нещо. Нека не се спекулира с темата, че Прокуратурата посяга на Българската армия. Мисля, че министърът има много по-сериозни задачи, които трябва да разреши, за да спекулира с тази тема.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Борисов иска бързи съдебни дела за битовите престъпления

Премиерът Бойко Борисов се обяви за съкращаване на наказателния процес при битови престъпления. По време на блиц контрола в парламента, в отговор на въпрос на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов за поставянето на видеонаблюдение в..

публикувано на 01.07.15 в 14:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44