Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РБ и АБВ са смутени от номинациите на Радев за кандидати за подуправители на БНБ

Снимка: БТА

Депутати от управляващото мнозинство се оказаха на различни позиции по посочените от новия гуверньор на Централната банка Димитър Радев кандидати за подуправители на БНБ. Народните представители от Реформаторския блок и от АБВ заявиха, че са смутени от номинациите, от ГЕРБ обаче отхвърлиха аргументите им. 

Мартин Димитров обясни защо реформаторите са против номинациите: За нас най-провокативна е кандидатурата на Димитър Костов, защото той беше част от кабинета "Виденов", в чийто мандат, знаете, че фалираха много банки, и сега такъв човек да бъде слаган начело на "Банков надзор", изглежда крайно неубедително.

Надеждата на АБВ е Централната банка да върне доверието към себе си, коментира Лъчезар Никифоров: Право на управителя е да избере своя екип. Същевременно ние сме изненадани, че с оглед амбициозната програма, която имаше, управителят избра този екип. Защото, когато решиш да правиш промени, най-логичното нещо е да ги правиш с нов екип.

Менда Стоянова от ГЕРБ възрази с аргумента, че не може да се прехвърля вина от един подуправител, който си е затварял очите, върху другите, които е нямало как да осъществят контрол върху неговата дейност: Всеки подуправител има една абсолютна оперативна самостоятелност. За мене е некоректно отново да се поставят етикети, вадейки се само един факт, защото всеки човек преди всичко е професионал и той многократно е доказал тази своя позиция.

Патриотичният фронт предстои да реши как ще гласува за подуправителите на БНБ, но според Валери Симеонов е добре да има приемственост: Когато един ръководител започва работа, би трябвало да има правото да си избере с кого да работи.

Атанас Мерджанов категорично заяви, че БСП няма да подкрепи номинациите на управителя на Централната банка при гласуването им в Народното събрание следващата седмица: Твърдо ще се водим от първоначално заявените позиции, че не споделяме Управителният съвет на Българската народна банка да бъде в стария си състав. В този смисъл ние не дадохме подкрепа за Димитър Радев като гуверньор и смятам, че няма да получат подкрепа и предложенията за подуправители, ако те са такива, каквито той заяви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Георги Атанасов: Номинациите за подуправители на БНБ са политически и унизителни за обществото

Номинациите на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев за подуправители не са негови, а идват по линията на политическите сили, които са в Народното събрание. Тези предложения са унизителни за националното ни самочувствие. Те са направени по същия..

публикувано на 16.07.15 в 13:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44