Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС настоява Азербайджан да преразгледа присъдата срещу Хадиджа Исмаилова

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) призова властите в Азербайджан да преразгледат присъдата срещу известната журналистка Хадиджа Исмаилова. Тя бе осъдена на 7,5 години затвор по обвинения в клевета, укриване на данъци и антидържавна дейност.

В съвместно изявление комисарите по външна политика Федерика Могерини и по разширяването Йоханес Хан се въздържаха от остро осъждане на режима в богатия на енергийни залежи Азербайджан. Те определят присъдата на Исмаилова като "знак за трудната ситуация, в която са поставени независимите журналисти" в страната:

Делото повдигна основни въпроси за безпристрастността на съда и законността на обвинението.

39-годишната журналистка от Радио "Азадлик" е бивш главен редактор на местния филиал на финансираното от САЩ Радио "Свободна Европа" / Радио Свобода. Тя бе задържана в края на декември 2014 година. Хадиджа ИсмаиловаНашумява с разследванията си на корупцията във властта и на нарушенията на човешки права в Азербайджан.

Пред съда Хадиджа Исмаилова обвини правителството, че е събрало доказателства срещу нея "незаконно, под натиск" и че "си е измислило престъпленията", в които е обвинена:

Забавно е да обвиняваш в укриване на доходи човек, който е разследвал откраднатите от семейството на президента пари, които са внесени в офшорни сметки.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви, че Исмаилова е политически затворник и че обвиненията срещу нея са били скалъпени, за да се прекратят разследванията ѝ за корупцията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Български журналисти в подкрепа на арестуваната азербайджанска журналистка Хадиджа Исмаилова, разследвала властта в страната

До утре продължава международната кампания "16 дни на действие срещу насилието, основано на полов признак". Най-известната разследваща журналистка в Азербайджан Хадиджа Исмаилова, която е разследвала президента на страната, е арестувана..

публикувано на 09.12.14 в 11:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44