Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томаш Билецки: По-опасни от медийния закон са промените за полския конституционен съд

Колко сериозно новият медиен закон в Полша застрашава свободата на словото и независимостта на държавните медии? Кореспондентът на вестник „Газета Виборча“ в Брюксел Томаш Билецки казва в интервю за БНР, че всяка власт се опитва да оказва натиск върху медиите и да запушва устата на критиците, както и да обработва общественото мнение:

Но в Полша това не работеше добре в миналото. Въпреки влиянието си над държавните оператори, няколко предишни правителства загубиха изборите. Поляците, живели по времето на комунизма, просто са имунизирани към правителствената пропаганда.

Според Томаш Билецки с одобряването на новия медиен закон в Полша свободата на словото няма да бъде пряко застрашена:

У нас има доста силни частни масмедии - както вестници, така и телевизии. Така че не става дума за непосредствена заплаха за свободното слово в Полша. Дори не бих казал, че законът е заплаха за независимостта на обществените оператори – по-скоро управляващите се опитват да наложат монопол на държаните медии. Трябва да признаем, че още от началото на демократичните промени през 1989-а година в Полша имаме проблеми с държавните медии. Не бих казал, че те бяха независими и преди идването на власт на партията „Право и справедливост“(настоящата управляваща консервативна партия, наложила спорния медиен закон – бел. ред.). И тогава информационните им програми бяха пристрастни и под влиянието на правителството. Сега обаче властимащите искат не просто пристрастни, а напълно контролирани обществени медии. Тук става дума основно за телевизионните новини. Може би накрая – след 1 или 2 години просто хората ще спрат да гледат държавната телевизия.

По думите на Билецки, далеч по-опасни от медийния закон са променените правомощия на полския конституционен съд, които притесняват Брюксел:

Защото целта е да се неутрализира конституционния съд – той да не може да санкционира действията на правителството, когато те противоречат на основния закон. Въпреки, че медийните промени са сериозни, реформата на конституционния съд е направо революционна и наистина ме тревожи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Полша прие закон за правителствено назначаване на директорите на обществените медии

Полският Сейм, долната камара, доминирана от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", одобри скандалния закон за пряко назначаване на директорите на обществените медии от правителството. Текстът беше обсъден набързо. За да влезе в сила,..

публикувано на 31.12.15 в 09:10
Ярослав Качински

Полша прие спорния закон за Конституционния съд

Полските консерватори, водени от Ярослав Качински , приеха тази нощ оспорван закон за Конституционния съд въпреки призивите на Европейската комисия да се изчака, предаде Франс прес.  Той въвежда квалифицирано мнозинство за решенията на Конституционния..

публикувано на 24.12.15 в 13:17

Новите управляващи в Полша променят начина на работа на Конституционния съд

Долната камара на полския парламент одобри спорна поправка в Закона за дейността на Конституционния съд в Полша. До момента съдът взема решенията си в 5 или 9-членен състав и с обикновено мнозинство. Законовата поправка го задължава да действа с..

публикувано на 23.12.15 в 07:58

Камил Домброва: Спорният закон за медиите е посегателство не само върху свободата на словото, а и върху демокрацията

Полският Сенат, доминиран от консерваторите от партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински, одобри набързо спорния закон за медиите въпреки протестите на международни организации. Вчера полският президент Анджей Дуда подписа закона за..

публикувано на 08.01.16 в 09:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44