Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж постепенно се възстановява след лекото спадане на Сена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Париж преживя тревожна нощ в следене на нивото на прелялата река Сена, чието ниво достигна най-високите си стойности от три десетилетия насам.

Опасността за Париж се отдалечава - сутринта нивото на Сена леко спадна след критичното покачване през нощта, но нормалният ритъм на столицата ще се възвърне бавно. От наводнението са засегнати мазета и автомобили. Все така са затворени близките до реката метростанции, движението в града е затруднено от задръстванията. Престижните музеи в центъра няма да отворят врати до вторник. През нощта президентът Франсоа Оланд посети Лувъра, за да окуражи персонала, зает с пренасянето на хиляди експонати на сигурно място.

Рискът от наводнения остава висок в околностите на Париж. 19 департамента в Северна Франция са в оранжев код. Безжизненото тяло на 60-годишна жена е намерено при оттичането на водите в департамента Лоаре, който най-тежко пострада от наводненията през последните дни.

Щетите от бедствието ще надхвърлят 600 милиона, като особено засегнато а земеделието. Френските власти обещаха бързи процедури за обезщетения и специален фонд за подпомагане на най-пострадалите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Наводненията взеха жертви и нанесоха сериозни щети във Франция, Германия, Белгия и САЩ

Нивото на река Сена в Париж спадна леко тази сутрин. Това е първият спад от една седмица насам, предаде Франс прес. След като в 2 часа по Гринуич водите на реката във френската столица се повишиха до 6,10 метра, към 4 часа беше отчетено намаление..

обновено на 04.06.16 в 11:25

Наводненията в Северна Франция вече застрашават Париж

Наводнения отнеха живота на най-малко 10 души в Германия, по двама загинаха във Франция и Румъния, един почина в Белгия. Критична остава ситуацията във френската столица, където нивото на Сена продължава да се покачва. Придошлите води заплашват западните..

обновено на 03.06.16 в 18:13

Десетки хиляди жители на Северна Франция са евакуирани от домовете си заради силните наводнения

Река Сена излезе от коритото си и  вече тече по крайбрежните улици на Париж, водата е потопила околните паркове и заведения. Нивото на реката ще се покачва в следващите часове, рискът от наводнение в няколко района е сериозен. Следобед беше спрян трафикът..

публикувано на 02.06.16 в 18:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44