Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите зад граница гласуват в 325 секции в 71 държави

| обновено на 13.11.16 в 18:45

Българите зад граница гласуват в 325 секции в 71 държави. Заради големите опашки по време на първия тур Централната избирателна комисия препоръча на комисиите зад граница при възможност да увеличат броя на кабините за гласуване. Същевременно от Министерството на външните работи предупредиха, че част от секциите в чужбина са преместени на нови места.

Близо 55 000 българи в чужбина са упражнили вече правото си на глас, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на външните работи.

Най-активни са гласоподавателите в Турция, където към момента са гласували близо 21 000 българи. Висока е активността на гласоподавателите във Великобритания, Испания, Гърция и Германия. В САЩ все още до урните на втория тур на президентския вот са отишли малко над 600 души, но изборният ден там започна много по-късно заради часовата разлика.
От Министерството на външните работи съобщават, че на балотажа обстановката е спокойна навсякъде, изборният процес тече много по-бързо, защото бюлетината е само една. Същото важи и за декларацията, която българите трябва да попълнят. 


Изборните секции в Китай вече са затворили. Там гласувалите са около 100 души. В Австралия изборният ден е към края си.


Навсякъде активността е висока, изборният процес тече по-бързо от миналата седмица, защото гласоподавателите трябва да попълнят само една декларация.
Изборният ден във Великобритания започна нормално и при висока активност, съобщиха за "Хоризонт" от една от секциите в Лондон. В Лондон има 17 секции, а общо във  Великобритания те са 53. В квартал "Баркинг", където при първия тур много избиратели не успяха да гласуват заради огромните опашки, отново има струпване на хора. Днес се чака по-малко, защото гласуването е само с една бюлетина и се попълват само една декларация.

Изборният ден в Мадрид протича спокойно, съобщи за "Хоризонт" Христо Дянков, член на секционна комисия в испанската столица. Според него днес не се очакват струпвания пред секциите в Испания.

Секции в САЩ, Испания и Франция са с нови места поради различни причини. Избирателите в Сакраменто и Хюстън в САЩ трябва да проверят новия адрес на секциите за гласуване. Същото се отнася за българите, които смятат да упражнят правото си на глас в Лион и Ница във Франция. Една е преместената секция в Германия в град Нюстър. В Палма де Майорка, Испания и в Молдова също има промени. От секциите в различни държави увериха неофициално, че очакват по-леко протичане на втория тур, тъй като трябва да се попълва само една декларация. Основната причина за опашките миналата неделя беше попълването на повече документи заради референдума. Най-сериозни опашки от избиратели, като някои дори не успяха да упражнят правото си на глас, се извиха във Великобритания и в Германия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Гласуването на българските граждани в Русия протича нормално

В Москва изборният ден протича нормално и без нарушения. През целия ден постепенно се увеличаваше избирателната активност на провеждащите се избори за президент на България. Сънародниците ни в Москва предпочетаха да гласуват преди обяд и до ранния следобед...

публикувано на 13.11.16 в 18:20

Българите във Великобритания гласуват в 53 избирателни секции

53 избирателни секции във Великобритания отвориха врати в 7 часа по Гринуич за втория тур от изборите за президент и вицепрезидент на България. Безпроблемно протича гласуването на втория тур на президентските избори във Великобритания. Пред "Хоризонт"..

обновено на 13.11.16 в 18:48

Без инциденти и с добра организация протича гласуването в Канада

Точно в 7.00 часа сутринта (14.00 часа българско време) започна изборният ден в днес слънчево и сравнително топло за ноември Торонто. В избирателната секция в Генералното консулство, в която традиционно гласуват най-много българи, още от началото на..

публикувано на 13.11.16 в 17:26

Българите в Чикаго са подготвени за дълги опашки на балотажа

За българите в Чикаго изборният ден започна в 15.00 часа българско време. Сънародниците ни в американския град са 200 000. Работят 3 избирателни секции - 1 в консулството ни и 2 в предградието Дес Плейнс. Много е вероятно днес да се повтори картината от..

публикувано на 13.11.16 в 16:31

Доста висока избирателна активност отчитат в Турция

В този час трябва да приключи изборният ден в Турция. Въпреки че пред някои секции през целия ден имаше много гласоподаватели, до опашки и чакане с часове не се стигна. Има ли чакащи в този час научаваме от генералния консул Васил Вълчев : В..

обновено на 13.11.16 в 18:52

Висока избирателна активност има сред българите във Франция

Пред избирателната секция в посолството ни в Париж няма навалица за разлика от миналата неделя, но активността се запазва висока, както беше и на първия тур на изборите. Гласуването протича спокойно. До ранния следобед до урната са дошли приблизително..

публикувано на 13.11.16 в 14:57

Българите в Германия гласуват в 12 избирателни секции в страната

Без опашки преминава изборният ден в Мюнхен.  По последни данни 1400  български граждани са гласували за държавен глава в трите секции в Генералното консулство на България в баварската столица, където се намира най-многобройната българска общност в..

обновено на 13.11.16 в 19:58

Без опашки протича гласуването в Белгия

В Белгия днешният изборен ден премина без опашки пред урните, за разлика от първия тур. Служителите в Постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел обаче споделиха, че нямат впечатление за спаднала избирателна активност – напротив, до преди час..

публикувано на 13.11.16 в 19:14

Спокойно преминава гласуването на балотажа в Италия

В Италия балотажът на изборите за президент на България преминава спокойно в деветте секции по протежението на Апенините. В генералното консулство в Милано досега гласоподавателите са 630. В посолството в Рим до обяд те бяха 270. В южната секция в град..

публикувано на 13.11.16 в 19:11

Българи в Испания: Днес гласувахме много по-бързо, отколкото преди седмица

4925 българи са гласували в Испания до 18 часа, съобщиха от МВнР.   На първия тур в много от секциите се образуваха дълги опашки и се създаде напрежение. На втория тур гласувахме много по-бързо , казаха пред "Хоризонт" българи, които които живеят в..

публикувано на 13.11.16 в 19:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44