Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигрантски лагер във Франция изгоря след сблъсъци между обитателите му

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мигрантски лагер в Северна Франция изгоря из основи при пожар, избухнал след свада между обитателите, прераснала в насилие.

Само купища пепел са останали от мигрантския лагер край Дюнкерк след снощния пожар, в чийто криминален характер няма съмнение. Според последните данни на в. "Льо паризиен" 21 са пострадалите от сблъсъците, избухнали по-рано между групите мигранти - иракски кюрди и афганистанци. Шестима са с прободни рани, трима са настанени в болница.

Часове наред полицията се е опитвала да овладее безредиците под дъжд от камъни, преди огънят да обхване лагера от различни страни. Възстановяването му е невъзможно, смятат от местната префектура.

Изгорелият мигрантски лагер е един от най-големите във Франция, обитаван от близо 1500 души. Построен от организацията "Лекари без граници", той действа от зимата на 2016 г. В 300-та дървени къщички са настанени предимно кюрди. Ситуацията се влошава с пренаселването му с афганистанци, дошли след закриването на т.нар. "Джунгла" в Кале. Новите пришълци протестират срещу по-лошите си условия и напрежението става ежедневие.

Според хуманитарните асоциации на място около 700 души са били спешно подслонени след пожара, но над 900 са се пръснали в неизвестни посоки, като сред тях има много непълнолетни. Френските власти взимат мерки за избягване на нови инциденти, но очевидно няма яснота за по-нататъшното настаняване на мигрантите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Катастрофира микробус с имигранти от Сирия, двама са ранени

При катастрофа на микробус с имигранти от Сирия пострадаха двама от тях. Инцидентът е станал на автомагистрала "Тракия". Задържан е шофьорът на буса - 24-годишен мъж от София. В микробуса са били превозвани общо 11 мигранти, част от които - със сирийски..

публикувано на 10.04.17 в 16:58

Мигранти от различни националности протестираха в бежанския лагер "Мория" на остров Лесбос

Мигранти от различни националности протестираха в бежанския лагер "Мория" на остров Лесбос. Те хвърляха камъни върху офиси и временните постройки, намиращи се в лагера. Има нанесени щети, пострадали няма. На месата полицията овладя безредиците. Причина..

публикувано на 05.04.17 в 12:03

21 нелегални имигранти са открити в камион по пътя Царево - Бургас

21 нелегални имигранти са открити в тайник на камион, натоварен с чакъл, по пътя Царево - Бургас. Чужденците са без документи за самоличност. Те са заявили, че са от Сирия. 47-годишният шофьор на товарния автомобил и задържаните мигранти са отведени в..

публикувано на 04.04.17 в 17:09

Евродепутатите отново настояват за спешни мерки срещу мигрантите

В Страсбург продължава пленарната сесия на Европейския парламент. Днес евродепутатите ще обсъдят предприемането на спешни мерки за справяне с миграционните потоци. Евродепутатите настояват за спешни многостранни мерки за справяне с безпрецедентния..

публикувано на 04.04.17 в 08:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44