Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозиви и знаме на "Ислямска държава" са иззети от задържаните в Марсилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експлозиви, оръжия и знаме на "Ислямска държава" са били иззети от апартамента на двамата арестувани в Марсилия, които подготвяли терористично нападение в навечерието на президентските избори във Франция, обяви главният прокурор на Франция Франсоа Моленс, цитиран от Франс прес.

Полицията е иззела тези веществени доказателства при обиск, направен в апартамент в Марсилия, който 23-годишният Клеман Баур и 29-годишният Махиедин Мерабет са обитавали.

Двамата заподозрени са френски граждани. Моленс ги окачестви като недоверчиви и решителни. Те са се готвели да извършат атентат на територията на Франция. Засега не са известни денят и мишената, които са избрали, но е сигурно, че са щели неминуемо да осъществят планираната атака.

Служителите, отговарящи за сигурността на няколко от кандидатите на предстоящите президентски избори, са били предупредени миналата седмица за опасността и са им били дадени снимки на двамата мъже. През последните дни са били засилени мерките за сигурност на предизборните прояви на няколко от кандидатите, включително Франсоа Фийон, лидерката на крайната десница Марин льо Пен и центриста Еманюел Макрон.

Моленс каза, че френските служби са били по петите на заподозрените от декември, но разследването било ускорено по-рано този месец, когато Мерабет опитал да се свърже с "Ислямска държава" и да изпрати видео, в което се заклева във вярност или поема отговорност за нападение, предаде ДПА. На видеоклипа, засечен на 12-и април, се виждали оръжия, подобни на откритите при полицейската операция, знаме на "Ислямска държава" и първа страница на в. "Монд" от 16-и март 2017 г., на която имало снимка на кандидата за президент на десницата Франсоа Фийон. Това породило опасения, че той може да е мишена на планираната атака.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Президентската кампания във Франция на финалната права

Пет дни преди първия тур на президентските избори във Франция всички сценарии остават възможни. Четиримата основни претенденти за Елисейския дворец са с почти равна подкрепа в последните социологически проучвания. 11-те кандидати не губят нито минута от..

публикувано на 18.04.17 в 18:34
Марин льо Пен

Марин льо Пен: Първото ми действие като президент ще бъде да възстановя границите на Франция

Лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен обеща на своите симпатизанти шест дни преди първия тур на президентските избори, че ще ги защити: Ще ви защитя. Първото ми действие като президент ще бъде да възстановя границите на Франция. На..

публикувано на 18.04.17 в 08:35

Кандидатите за президент на Франция са с почти изравнени шансове да достигнат до балотаж

Неизвестността ще тегне над френската кандидат-президентска кампания до самия ѝ край. Само три процента делят първия от четвъртия претендент за Елисейския дворец в последните проучвания, което прави невъзможна прогнозата на социологическите..

публикувано на 14.04.17 в 17:54

Кандидатпрезидентските кампании във Франция продължават и на Великден

Седмица преди президентските избори във Франция 11-те кандидати не спират кампаниите си дори на Великден, в опит да убедят колебаещите се за кого и дали да гласуват избиратели да ги подкрепят, предаде Франс прес. Става въпрос за рекордните около една..

публикувано на 16.04.17 в 19:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44