Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Битката на президентските избори във Франция всъщност е за класиране на втория тур

Снимка: личен архив


Независимо от събитията от четвъртък вечер, всички във Франция ясно осъзнават, че  днес е важен ден. Най-важният акт във френската демокрация е изборът за президент.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт" председателят на Обществения съвет на българите зад граница Стефан Манов, който живее и работи във Франция.  Той изтъкна, че във Франция президентът е не само държавен глава, а и ръководител на изпълнителната власт. Парламентарните избори са месец след президентските  и затова вотът има ключово значение за следващите 5 години във  Франция.

Всички социологически проучвания посочват, че ако Марин Льо Пен отиде на  втори тур, тя ще бъде бита от който и да е друг, така че битката всъщност е за класиране на втория тур. В последните дни вече нищо не е сигурно.

Двамата фаворити в последните 2 месеца – Марин Льо Пен и Мануел Макрон „ерозираха“ в последните в своите прогнози, но Льо Пен – по-силно. В момента Макрон е даван на около23%, а Льо Пен – 21-22%, а веднага зад нея е Франсоа Фийон с около 20%. Фийон устоя около тази граница – 18-20% през последните два месеца, въпреки скандалите, свързани с назначаването на неговата съпруга и деца на фиктивна работа като парламентарни сътрудници. Не е изключено изненадата да дойде оттам и малката разлика между него и Льо Пен да бъде стопена поради мобилизация на десния електорат, именно защото беше този атентат в четвъртък. Фийон има един много твърд дискурс срещу ислямския тероризъм.

На един процентен пункт след  Фийон се нарежда Меланшон – кандидатът на комунистическата левица.

Манов определи  бившия министър на икономиката от правителството на Оланд – Мануел Макрон като „нетипичен играч“, който няма голяма партия зад себе си, но акумулира много известни имена и привърженици от различни части на политическия спектър.

Според сънародника ни, атмосферата в страната е относително спокойна и хората на се притеснявани в ежедневието си от извънредните мерки за сигурност


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Франция гласува на първи тур от президентските избори

Близо 47 милиона французи гласуват днес на президентски избори, които според наблюдателите са вероятно най-непредвидимите в историята на страната. За първи път в историята на Петата република президентски избори ще протекат в условията на извънредно..

обновено на 23.04.17 в 08:54

Франция избира президент

Близо 47 милиона французи гласуват днес на президентски избори, които според наблюдателите са може би най-непредвидимите, съобщават световните агенции. Избирателните участъци отварят врати в 8 ч. и гласуването продължава до 19 ч. В някои от големите..

публикувано на 23.04.17 в 06:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44