Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французите избират между 11 кандидати на първия тур от президентския вот

| обновено на 23.04.17 в 18:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Избирателната активност на днешния първи тур на президентските избори във Франция е на път да достигне 80 процента. За това съобщават четири социологически агенции, цитирани от Франс прес. Към 18.00 часа българско време правото си на глас са упражнили 69,4 на сто от френските избиратели. Вотът приключва последно в столицата Париж и другите големи градове в 21.00 часа българско време.

Франс прес отбелязва, че на предишните президентски избори във Франция активността е била с около процентен пункт по-висока от сегашната, но тя пак е сред най-високите от 40 години.

Участието на избирателите е основен ключ към резултата от вота. Поради увеличеното работно време на секциите първите предварителни резултати, очаквани в 20 ч. местно време, могат да бъдат доста несигурни и напрежението да продължи, докато узнаем имената на двамата, които ще се борят за президентския пост на балотажа на 7 май.

Данните, публикувани от Министерството на външните работи на страната, сочат един процент по-ниска активност в сравнение с президентските избори от 2012 година, но днес избирателните секции ще затворят час по-късно отколкото при предишни случаи в 20.00 часа българско време.

Апел за по-висока активност отправи, след като гласува, Еманюел Макрон:

Искам да пожелая на всички хубава неделя и хубаво гласуване. Защото във времената, в които живеем, е много важно да се гласува, за когото и да било. Най-голямото ми желание е всички в страната ни да изпълнят дълга си на избиратели.

11 кандидати, 11 различни визии за Франция и Европа – пред този исторически избор са изправени днес французите. Няколко от претендентите вече подадоха своя вот, сред първите гласували беше Пенелопе Фийон, съпругата на десния кандидат.

До последните предизборни дни националистката и евроскептик Марин льо Пен, консерваторът Франсоа Фийон, либералът Еманюел Макрон и крайнолевият Жан-Люк Меланшон бяха с почти равни шансове за втори тур. След един осуетен и един извършен атентат тази седмица сигурността взе връх над предизборните теми и може да наклони везната към по-безкомпромисните в това отношение. От значение за резултата ще бъде и тежестта на вота за кандидатите с по-малък шанс, особено в крайнодясното поле. Друг решаващ фактор е избирателната активност. Сред вече гласувалите французи в Америка тя беше много висока.

50 000 полицаи и 7000 военни са ангажирани за охраната в изборния ден. Силите на реда се опасяват и от напрежение и риск от безредици, ако резултатът от вота е труден за приемане. Президентът Франсоа Оланд, който не се състезава за втори мандат, видя в това шанс за демокрацията:

Заради периода, в който се налага да живеем, мобилизирахме много средства за двата дни на гласуване – за президентските и парламентарните избори. Мисля, че французите могат да откликнат на посланието ни по най-добрия начин – като покажат, че демокрацията е по-силна от всичко.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Франция гласува на първи тур от президентските избори

Близо 47 милиона французи гласуват днес на президентски избори, които според наблюдателите са вероятно най-непредвидимите в историята на страната. За първи път в историята на Петата република президентски избори ще протекат в условията на извънредно..

обновено на 23.04.17 в 08:54

Започна гласуването за президент в отвъдморските територии на Франция

Днес започна гласуването на първия тур на изборите за президент на Франция за избирателите в отвъдморските територии на страната и за френските емигранти в Северна и Южна Америка. Електоратът на западното полукълбо наброява близо 880 000 души. На..

публикувано на 22.04.17 в 18:20

Стефан Манов: Битката на президентските избори във Франция всъщност е за класиране на втория тур

Независимо от събитията от четвъртък вечер, всички във Франция ясно осъзнават, че  днес е важен ден. Най-важният акт във френската демокрация е изборът за президент. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт" председателят на..

публикувано на 23.04.17 в 10:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44