Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: Във вторник Мария Габриел ще разговаря с председателя на ЕК и ще стане ясен нейният ресор

| обновено на 10.05.17 в 15:30


Във вторник номинираната от правителството за еврокомисар Мария Габриел ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан Клод ЮнкерСлед този разговор ще бъде определен ресорът, за който ще отговаря българският еврокомисар, обясни министърът на външните работи Екатерина Захариева

След което с писмо на господин Юнкер тя ще бъде предложена за процедурата в Европейския парламент, където ще се проведе изслушване и от там нататък, надяваме се, наистина и ѝ пожелаваме успешен мандат, в което сме убедени.

Срещата между Юнкер и Габриел ще се проведе следващата седмица в Страсбург, където ще заседава Комисията. Целта е да се прецени способността на кандидата да изпълнява длъжността европейски комисар, обясни говорителят Маргаритис Схинас, като цитира изискванията на закона:

Членовете на Комисията се избират на основание на тяхната обща компетентност и ангажираност към европейската идея и измежду лица, чиято независимост е извън съмнение.

Само след интервюто Юнкер ще реши какви отговорности да ѝ възложи. Мария Габриел трябва да замени напусналата Кристалина Георгиева. Българският ресор по бюджета беше поет от германеца Гюнтер Йотингер, а неговото портфолио за цифровата икономика и цифровото общество беше временно разпределено на заместник-председателя Андрус Ансип. С уговорката, че само шефът на Комисията решава за ресора, естонецът заяви пред БНР:

Много решения предстои да се вземат по време на следващите две ротационни председателства на Съвета – Естонското и Българското. Сигурен съм, че българите ще направят всичко по силите си по време на председателството, но би било още по-добре, ако за цифровите досиета отговаря комисар от България. Внесохме 35 различни предложения и следващата година наистина ще е решаваща. Затова бих приветствал, ако цифровите технологии поеме новият български еврокомисар.

Жан-Клод Юнкер ще чака изслушване и положително становище от депутатите в ЕП, преди окончателно да назначи Мария Габриел. Тя вече получи подкрепата на най-голямата парламентарна група на ЕНП в лицето на нейния председател Манфред Вебер.

Датата на изслушването на българския кандидат-комисар ще стане ясна едва след определянето на нейния ресор и ще бъде в съответната парламентарна комисия. 

БСП вече реагираха с упрек, че номинацията за еврокомисар не е направена след консултация с основните политически сили.

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки изрази надежда, че номинацията на Мария Габриел ще подобри имиджа на България:
Право е на МС и на най-голямата управляваща партия да си даде представител. Надявам се, че този път кандидатурата ще бъде достатъчно добра, силна и добре приета в Европа и ще доведе до повдигане имиджа на България.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ освен личността, важен е и въпросът за ресора на българския еврокомисар.
Въпросът е обаче малко по-различен, доколко и как МС носи своята отговорност, защото мисля, че около девет месеца ние нямаме еврокомисар. Това е отказ от власт.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Манфред Вебер

Манфред Вебер: Кандидатурата на Мария Габриел е много силна

Председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер определи кандидатурата на съпартийката му Мария Габриел за еврокомисар като много силна: България днес представя много, много добър кандидат за следващ комисар. Мария Габриел е много..

публикувано на 10.05.17 в 12:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44