Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плановете за военни разходи на страните от НАТО трябва да бъдат представени до декември

Снимка: ЕПА/БГНЕС
До декември България и останалите страни от НАТО трябва да представят национални планове за военните си разходи – решиха на срещата си в Брюксел лидерите на Алианса по настояване на президента на САЩ Доналд Тръмп, обясни след работната вечеря генералният секретар Йенс Столтенберг:

Националните планове ще включват 3 области – парични суми, военни способности и принос в операциите на НАТО.

Те ще обясняват как държавите възнамеряват да изпълнят поетия ангажимент да харчат 2% от Брутния си продукт за отбрана, 20 на сто от които – инвестиции в тежко въоръжение.

Как ще инвестират допълнително в ключови способности, от които имаме нужда? И как ще участват в мисиите на НАТО и други съвместни ангажименти?

Първите доклади ще бъдат завършени до декември тази година и ще бъдат разгледани от министрите на отбраната през февруари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Доналд Тръмп с остри критики към съюзниците от НАТО

Американският президент Доналд Тръмп отправи остра критика към съюзническите държави от НАТО, които не плащат необходимите средства за общата отбрана. На церемония при предаването на новата щаб-квартира на Алианса Доналд Тръмп призова за борба с..

публикувано на 25.05.17 в 19:55

За по-голям принос на НАТО в борбата с тероризма се обяви президентът Румен Радев

За по-голям принос на НАТО в борбата с тероризма се обяви президентът Румен Радев . Според държавния глава това е важно за България, тъй като ще доведе до намаляване на мигрантските потоци. Президентът ръководи българската делегация на срещата на..

публикувано на 25.05.17 в 16:55
Йенс Столтенберг

НАТО ще се присъедини към международната коалиция срещу "Ислямска държава"

При безпрецедентни мерки за сигурност започнаха официалните срещи в Брюксел на американския президент Доналд Тръмп . Той беше посрещнат от председателите на водещите евроинституции: на Европейския съвет – Доналд Туск , на Еврокомисията –..

обновено на 25.05.17 в 12:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44