Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН: Няма да се разпространяват черно-бели учебници

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Няма да се разпространяват черно-бели учебници, обяви в Стара Загора министърът на образованието Красимир Вълчев.  Министерството ще промени и наредбата, за да се избегнат и повторни случаи за ценова дискриминация.

Министър Вълчев подчерта, че принципът на равен достъп до образование е основен и никой не се е отказал от него, просто става дума за липса на проявена чувствителност в посланията, с които се популяризира учебникът на едно издателство:

Делението на децата по този начин е недопустимо. Факт е, че Наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация.

България държи на принципа на всеобщото, задължително и държавно финансирано образование, за което в Бюджета са заложени над 3,2 млрд. лв.

Красимир Вълчев коментира и мнението на Корнелия Нинова, че децата трябва да учат по един учебник:

Децата учат по един учебник по всеки един предмет и по еднакви учебни програми. Право на учителските колективи е да изберат най-добре написания учебник. Това право на избор, само по себе си, не води до дискриминация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

МОН: Черно-белите учебници са възможност за избор

От просветното министерство отхвърлят твърденията, че отпечатването и на черно-бели учебници лишава от качествено обучение децата на родители с по-малки финансови възможности. Тази година за първи път ще има и черно-бели учебници, като по-евтин вариант..

обновено на 31.08.17 в 13:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44