Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански организации протестираха пред фермата за норки до старозагорското село Маджерито

Гражданският сектор ще се бори за пълна забрана за индустриалното отглеждане на американската норка

| обновено на 25.11.17 в 15:13
Снимка: Венелина Попова, БНР

Представители на 7 граждански организации от страната излязоха на двучасов протест на входа на фермата за индустриално отглеждане на норки край старозагорското село Маджерито. Собствениците допуснаха само двама души да разгледат фермата и условията, в които се отглежда за кожи американска норка.

Представителите на гражданските организации излязоха на протест, защото, по думите им в държави, където е имало ферми за норки, някои вече не могат да си ползват подпочвената вода, защото е замърсена. В Полша обикновените хора протестират срещу това нещо - хората, които живеят на места, където има такива ферми.

От най-близкото съседно на фермата  село - Маджерито, се престрашиха да дойдат едва пет-шест души. Един от тях разказа:

Изяде ни кокошките! Шест ми удави есента! Най-хубавите! 

Имам трима внука, изобщо не искат да идват, алергична съм, цялата съм в хулки, допълни жителка.

Тазгодишната продукция във фермата вече е реализирана, т.е. норките са убити, одрани, а кожите им продадени. Това каза Петя Алтимирска, след час, прекаран във фермата на индустриалеца Иван Ангелов. Това, което е видяла в халетата, според нея, не отговаря на нормите за отглеждане на животните:

Ние искаме да дадем гласност на рисковете-за здравето на хората, за техния поминък.

Гражданският сектор ще се бори за промяна на Закона, с която да се постигне пълна забрана за индустриалното отглеждане на американската норка, която застрашава 47 биолични вида у нас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Граждански организации протестираха пред фермата за норки до старозагорското село Маджерито

Представители на 7 граждански организации от страната излязоха на двучасов протест на входа на фермата за индустриално отглеждане на норки край старозагорското село Маджерито. Собствениците допуснаха само двама души да разгледат фермата и условията, в..

обновено на 25.11.17 в 15:13
американска норка

Крият ли фермите за норки рискове за околната среда

Американската норка е изключително силен и агресивен хищник, призна в становището си Центърът за оценка на риска по хранителната верига. Ако животните се държат добре затворени във ферми, опасност няма, но ако те излязат, има известни рискове за..

публикувано на 08.11.17 в 13:52

За и против отглеждането на американски норки за ценни кожи у нас

Кръгла маса по въпросите, свързани с отглеждане на американски норки за ценни кожи у нас се проведе днес във Висшето училище по застрасховане и финанси. Форумът се организира от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Норката, която се..

обновено на 25.10.17 в 14:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44