Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотивите за загубите на "Бургасбус" са... странни

Снимката е архивна. Но би могла да е озаглавена "Бургазлии бутат закъсалото предприятие"

Близо 4 милиона лева, както ви съобщихме още вчера, са загубите, които е натрупал за една година общинският превозвач “Бургасбус“. Наистина ли е виновна новата транспортна схема и защо автобусите така и не се сдобиха със стюардеси? 

Всъщност, мотивите, които чуваме и от управлението на общинския превозвач, и от страна на администрацията на Община Бургас, са дори малко странни. Ще се опитаме да ги анализираме без претенции за авторитетност.

Един от тях е, че се е наложило назначаване на допълнителни служители, които да работят с електронната система. Въпреки че, нормалната логика е точно обратната. Когато модернизираме дадена система до електронна, това води до намаляване на човешкия фактор и работна ръка. Не така стоят нещата в „Бургасбус“. Въпреки първоначалните заявки, че в автобусите няма да има вече кондуктори, а те ще играят ролята на стюарди, това така и не се случи. Кондукторите останаха и сноват из автобусите, гонейки хора, които току - що, пред очите им, са се „чекирали“ на електронните устройства, за да ги проверят дали са го направили. Допълнителните шофьори за маршрутките, които се поеха също от „Бургасбус“ наистина са разход за дружеството. Маршрутките, обаче, носят и приход, според хора от бранша - 1 милион годишно.

Липсата на валидатори в някои транспортни средства също беше изтъкнато като мотив, защото се ползвали вместо електронни карти, то такива с намаления. Това бе определено като „страничен фактор“. Ама колко да е страничен, след като това въвеждане на вече станалите прословути валидатори се точи повече от година, а обещанията на превозвача, че ще стане „следващия месец“, вече станаха пословични и никой не им обръща внимание.

Следващ мотив - „угодихме на желанията на бургазлии за нови и допълнителни линии“. Всъщност, угаждането идва след като се оказа, че новата транспортна схема, в нейния първоначален вариант, е крайно неефективна и не работи за клиентите, каквато всъщност е нейната цел. Само ще ви напомня, че имаше автобуси, които бръмчаха сам - самички по улица „Гладстон“ и между „Изгрев“, „Зорница“ и „Славейков“. Та след като се оказа, че схемата е неефективна, се наложи да се преработва. Не съм чул изготвилите я да са върнали парите, ако чуя - ще ви информирам своевременно. Интересно щеше да ми бъде колко повече милиона щяха да са загубите на „Бургасбус“, ако схемата не беше преработвана, защото тогава масово автобусите щяха да пътуват празни.

Странни са ми и обясненията относно допълните разходи за гориво, за извънреден труд, за експлоатационни разходи и други подобни. Не, че не вярвам в тях. Но през месец август миналата година, когато има искане за 800 000 лв. кредит, който да изтегли „Бургасбус“, пред Флагман.бг, управителят му Петко Драгнев заявява:  „Приходите на „БургасБус” са 25 млн.лева на година и финансовото състояние е много добро, категоричен бе Петко Драгнев“. Което би могло да означава няколко неща:

1.  Това, към този момент, не е било вярно.

2.  Само за няколко месеца (когато се иска поскъпване на цената на билета с 30%) състоянието на дружеството рязко се е влошило.

3.  Няколко милиона лева загуби са „много добро финансово състояние“.

Остава въпросът с експлоатационните разходи, поддръжката, ремонтът на автобусите. Не съм специалист и, честно, не мога да преценя дали това е толкова скъп процес. Така че ще приемем това обяснение.

Реално ще приемем всички обяснения. Дори и тези защо все още няма валидатори на всички автобуси и тролеи, защо има все още неработещи електронни табла, защо не функционират машините по големите спирки за продажба на електронни билети, защо за тролеите и някои от автобусите все още няма информация кога точно ще пристигнат…

Никой не иска фалита на „Бургасбус“. Или, ако го иска, това е цинично и обидно за самия град и живеещите в него. Новите автобуси и тролеи са удобни за пътуване, линиите също обхващат в пълнота града. Но, ако една фирма загуби 4 милиона лева, а обяснението е „догодина ще се оправим“, най-малкото е несериозно. В някои държави, за такава загуба, се носи отговорност от страна на допусналите я. Но ние сме друга държава. А за да излезе предприятието на печалба от следващата година, означава, че трябва да генерира някой и друг милион през тази. Чиста печалба. И това при условие, че няма драстични повишения на горива, електроенергия, консумативи, заплати, осигуровки… А дали ще е така?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46