Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Нено Димов: Площадката за отпадъци край Атия е напълно безопасна (ОБНОВЕНА)

| обновено на 25.08.19 в 15:33


Жители на  Атия, Черноморец и Присад излязоха на протест срещу трите площадки за временно съхраняване на опасни битови отпадъци, в близост до село Атия. Те скандираха: "Не искаме боклуци, искаме природа". 

След като 2 часа близо 100 човека блокираха пътя за селото, недоволството се пренесе на площадката, край селото, където трябва да се съхраняват опасните отпадъци.

Според някой от протестиращите, тези депа са бомба със закъснител и трябва да бъдат затворени.

Въпреки уверенията на екоминистъра Нено Димов, че площадката е напълно безопасна, протестиращите настояха за провеждане на референдум и преместване на проекта. 

"Всички отпадъци се изливат в Черно море, а течението ще ги доведе до южните ни съседки. Не можем да бъдем безучастни. Има подменени документи, инсинуации в общински съвет. Хората не са били наясно - едно е било предназначението на терена, после е променено с подписите на администрацията, без да има свикано обсъждане. Хората са излъгани."

Снимка

Директорът на Регионалната екоинспекция в Бургас Тонка Атанасова е категорична, че природата няма как да бъде замърсена през подпочвените води:

"Няма как природата да бъде замърсена, количествата, които ще се съхраняват са твърде малки. Дори да има природно бедствие, има хидро-геоложки доклади, има доклади на почвата в Общината, отговорността ще бъде изцяло тяхна. Ако иска Общината, ако намери финансов ресурс, да си ги премести."

Адвокат Драгомир Ошавков смята, че при изготвянето на оценката за въздействието върху околната среда не е спазен законът:

„Този парцел е трябвало да бъде депо за строителни отпадъци, не за опасни битови отпадъци. Уж са направили оценката с участието на пет човека, което е смешно.“

Министър Нено Димов опроверга тези твърдения. Той е категоричен, че всичко е законно:

"Тази площадка нямаше да бъде тук ако смятах,че не е безопасна. Тя е минала през процедурите, които има. При всички положения по-безопасно е тези специфични битови отпадъци да минават от тук, отколкото да са в кофите за боклук. Това, което е направено тук е по най-високите швейцарски стандарти."

Нено Димов увери, че площадката, която се изгражда в Атия, не създава никакви рискове за околната среда или здравето на гражданите. Пилотните центровете по българо-швейцарската програма са проектирани, оборудвани и работят по швейцарска технология, която е доказана и напълно безопасна. На територията на центровете няма да се извършват дейности, замърсяващи околната среда.

Екоминистърът напомни, че всички български общини са длъжни да имат такава площадка до края на следващата година. Който няма - ще бъде санкциониран.

Преди време в Созопол бе направен опит за обсъждането на проекта, на което Министър Димов трябваше да присъства, но бяха изпратени само експерти.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

Свързани новини

Скандално обсъждане на центъра за опасни битови отпадъци в Созопол

С викове „Оставка“ и „Искаме министъра“ започна обсъждането на центъра за временно съхраняване на опасни битови отпадъци край созополското село Атия. Местните жители бяха недоволни, че въпреки обявеното присъствие на екоминистъра Нено Димов,..

публикувано на 14.08.19 в 20:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд този следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза..

публикувано на 25.04.24 в 21:43

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“,..

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария,..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град..

публикувано на 25.04.24 в 07:21