Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Текелиев: Всички норми за работа се спазват в бургаската опера

Държавна опера - Бургас

Няма проблем с почивките и с пътуванията на оперните артисти. Това заяви пред БНР-Бургас директорът на бургаската културна институция Александър Текелиев. Припомняме, че двама артисти заявиха именно това като нередност в ръководената от Текелиев опера.

Пътуванията са необходими, за да можем да издържаме бургаската опера, посочи Александър Текелиев. Той бе категоричен, че не всички артисти участват във всички изнесени представления:

„Всякакви норми относно пътуванията и реда, по който се работи тук, са спазени“

Текелиев подчерта, че изнесените от музиканта Тодор Маджаров и бившия тенор на операта Георги Султанов данни за натоварване, са изолирани мнения:

„Бих схванал въпроса с по-голяма стойност, ако тук действително излязат, с една подписка, 50 души и кажат „Ние работим на удължено работно време“. Но ние нали затова имаме синдикати, ние затова имаме колективен трудов договор. Ама някой е решил по кой член да напусне… По който иска да напуска. Той, така или иначе, е решил да напуска. Така че, това вече не е наш проблем. Съгласете се – 240 души не смятат така, пък двама или трима – смятат така“

Александър Текелиев посочи, че музикантите имат над 40 дни отпуска и достатъчно време за почивка между участията.

От операта извадиха справки, за да докажат, че Тодор Маджаров е недисциплиниран служител и е наказван. Относно бившият тенор на културното учреждение Георги Султанов, Текелиев го определи като човек, който е искал да има повече участия извън Бургас, въпреки че основният му трудов договор е бил именно в морския град.

От операта не можаха да ни конкретизират колко служители са напуснали културната институция през последните години и обещаха, че ще изготвят допълнително справка.

Цялото интервю с Александър Текелиев можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първата прожекция на филма "Имало една война" премина при засилен интерес

Първата прожекция на новия български филм "Имало една война", който гостува в Бургас с няколко прожекции, премина снощи при силен интерес в зала 2 на Вкспозиционен център "Флора". На нея присъстваха режисьорът Анри Кулев и част от актьорите, снимали се в лентата - Севар Иванов, Любомир Петкашев и Цветан Алексиев, както и заместник-кметът по култура,..

публикувано на 27.02.20 в 14:40

Какви са възможностите за религиозния туризъм в Бургас е темата на лекцията в музея

Съботната лектория на РИМ – Бургас тази седмица е посветена на религиозния туризъм. Какви са възможностите за неговото развитие ще разкаже Гергана Данабашева от Археологическия музей в морския град. Тя ще запознае присъстващите с историята на четирите храма в центъра на града –  православната църква „Св. св. Кирил и Методий“, арменската църква „Сурп..

публикувано на 27.02.20 в 11:45

"Имало една война" - тъжна приказка за съдбата на няколко българи във вихрушката на времето

При пълна зала премина представянето на новия български филм "Имало една война" в експо център „Флора“. Сюжетът разказва за шестима българи - петима мъже и eдна жена, загубила детето си, които вървят по пътищата на Сръбско – българската война . Всеки от тях носи в себе си драматичен мотив за своето пътуване, каза режисьорът Анри Кулев, който..

обновено на 27.02.20 в 08:52
архив

Маскарадният фестивал "Кукерландия" няма да бъде отменен

Няма да бъдат отменяни мероприятия от програмата на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” в Ямбол, заради риск от разпространение на коронавирус, реши на заседание Областният медицински съвет снощи. Препоръките на специалистите са да се избягват затворени пространства.  Фестивалът ще се проведе от 27 февруари до 1 март, както беше..

публикувано на 27.02.20 в 08:16

Слави Томов представя френския поет Рьоне Шар в Дома на писателя

Бургаският журналист и писател Слави Томов продължава литературните беседи, посветени на любимите му автори от XX век. Днес, той ще представи френския поет Рьоне Шар. Повод за това е станала последната излязла на български език книга, събрала най-новите преводи на твореца.  "Тя съдържа едни изключителни не поезия, а поетични фрагменти, които не..

публикувано на 26.02.20 в 11:49

„София филм фест на брега“ започва на 14 март с две прожекции

18-то издание на "София филм фест на брега" започва на 14 март с представяне на два филма. Първата прожекция започва в 15:00 часа в ДТ "Адриана Будевска". П време на нея зрителите ще имат възможността за първи път да гледат продукцията на режисьора Понг Джун Хо от Южна Корея - "Паразит". В 19:00 часа същата вечер е официалното откриване на филмовия..

публикувано на 26.02.20 в 11:20

Бургас се готви да отбележи 142 години от подписването на Санстефанския мирен договор

На 3 март Бургас отново ще отдаде почит към освободителите. Началото на тържествата ще бъде дадено в 11 часа на площада пред Общината. Там ще се проведе ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг. След това  шествие ще потегли към паметната плоча на генерал Александър Лермонтов, Руския лазарет и паметниците на българските..

публикувано на 26.02.20 в 11:04