Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Текелиев: Всички норми за работа се спазват в бургаската опера

Държавна опера - Бургас

Няма проблем с почивките и с пътуванията на оперните артисти. Това заяви пред БНР-Бургас директорът на бургаската културна институция Александър Текелиев. Припомняме, че двама артисти заявиха именно това като нередност в ръководената от Текелиев опера.

Пътуванията са необходими, за да можем да издържаме бургаската опера, посочи Александър Текелиев. Той бе категоричен, че не всички артисти участват във всички изнесени представления:

„Всякакви норми относно пътуванията и реда, по който се работи тук, са спазени“

Текелиев подчерта, че изнесените от музиканта Тодор Маджаров и бившия тенор на операта Георги Султанов данни за натоварване, са изолирани мнения:

„Бих схванал въпроса с по-голяма стойност, ако тук действително излязат, с една подписка, 50 души и кажат „Ние работим на удължено работно време“. Но ние нали затова имаме синдикати, ние затова имаме колективен трудов договор. Ама някой е решил по кой член да напусне… По който иска да напуска. Той, така или иначе, е решил да напуска. Така че, това вече не е наш проблем. Съгласете се – 240 души не смятат така, пък двама или трима – смятат така“

Александър Текелиев посочи, че музикантите имат над 40 дни отпуска и достатъчно време за почивка между участията.

От операта извадиха справки, за да докажат, че Тодор Маджаров е недисциплиниран служител и е наказван. Относно бившият тенор на културното учреждение Георги Султанов, Текелиев го определи като човек, който е искал да има повече участия извън Бургас, въпреки че основният му трудов договор е бил именно в морския град.

От операта не можаха да ни конкретизират колко служители са напуснали културната институция през последните години и обещаха, че ще изготвят допълнително справка.

Цялото интервю с Александър Текелиев можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският куклен театър със спектакли на "Флората" през цялото лято

Бургаският куклен театър ще представя своите спектакли през това лято в експоцентър „Флора“. Началото ще бъде поставено на 17 юни. Постановките ще се играя при спазване на наложените противоепидимични мерки. Все още не е ясно дали ще се случи фестивалът „Дни на куклите“ , които се провежда през август. "Ще играем в зала номер 2 на..

публикувано на 29.05.20 в 09:23

Различната Кристия Тодорова - от сивите градски пейзажи до пъстрите шаржове

Кристия Тодорова е художник на свободна практика, обича да твори с маслени бои, завършила е живопис във Великотърновския университет. Тя получи наградата „Млад художник на годината“, която се връчва на 24 май от Дружеството на бургаските художници на специална церемония преди откриването на традиционната изложба посветена на празника на..

публикувано на 28.05.20 в 09:55

100 хил. пъти са гледани онлайн постановките на Бургаската опера, включени в „Заедно в кризата“

Близо 100 000 пъти са гледани излъчваните в Интернет постановки на Бургаската опера, с който тя се включи в онлайн инициативата „Заедно в кризата“, организирана от БНР и Софийската филхармония. Чрез нея беше създадена обща програма от концертни видеозаписи, които се излъчват в интернет профилите на музикалните културни институти.  Към..

обновено на 27.05.20 в 21:27

Прожектират "Башмайстора на море" тази вечер пред библиотеката

Изложба, книга и филм, под мотото - Една легенда се завръща „Баш майстора завинаги” представят днес в пространството пред библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас. Те са посветени на петте филма от поредицата за „Баш майстора“, станали любими на хиляди българи. Образите на Рангел Лелин, Другарю Кире, Жорката излизат от филмите, за да ни отведат..

публикувано на 27.05.20 в 11:58

Драматичният театър се завръща на лятна сцена

Драматичен театър „Адриана Будевска“ отваря врати отново от юни. Съвместно с община Бургас културната институция ще подари на почитателите на Мелпомена един летен театрален сезон. В селекцията на афиша са включени няколко от хитовите заглавия на театъра. Спектаклите ще се играят през юли и август на сцената на Летния театър и на остров „Св...

публикувано на 26.05.20 в 15:56

Градската галерия в Поморие отвори врати отново

Градска художествена галерия “Дечко Стоев” в Поморие възобновява пълноценната си дейност след повече от два месеца извънредно положение. Ценителите на изкуството ще имат възможност да се насладят на изложба от графични творби на един от най-значимите художници на нашето съвремие – Стоян Цанев. В експозицията са представени 49 графични произведения..

публикувано на 26.05.20 в 15:40

Бургас в унисон с природата

Творбите от фотоконкурса "Бургас в унисон с природата" ще бъдат подредени на 5 юни в парка в "Изгрев". Инициативата е по повод 2020 - Европейска година на „по-зелените” градове и в рамките на третото изд ание на "Изгрев парк фест".  Конкурсът насочва фокуса на обектива към зелените пространства на дома, квартала и града, в които живеем и..

публикувано на 26.05.20 в 14:33