Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две големи предприятия "надуват" заплатите в Средец и в Камено

Снимка: БГНЕС

Често сме виждали статистика за средната работна заплата, която нарежда Бургас в края на първите десет. Данните, обаче, са за областта. Институтът за пазарна икономика представи преди седмица такива, които са по общини, базирайки се главно на данни от Националния статистически институт, за съжаление – за 2018-та г. Спрямо тях, Бургас не само не е в първите десет, а доста по-назад, но е изпреварен от редица по-малки общини. Морският град не е изолиран случай, в подобно положение са и Пловдив, Варна, Стара Загора, а първенството се държи от Челопеч с 2 178 лв., Козлодуй (2 090 лв.), Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.). София-столица е едва на 8-мо място (1 554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.). Основната причина е малкото население, комбинирано с високи доходи от енергийни предприятия, минна индустрия и сериозна промишленост. В Бургас, през 2018-та година, средната работна заплата е била 1 017 лв. По-високи са възнагражденията в Камено и Средец. Най-вероятната причина, потвърдена и от Бюрото по труда, е наличието в тези две общини на големи предприятия като „Лукойл Нефтохим“ и „Промет Стийл“. Е, че там не работят само и основно хора от общината, статистиката не отчита. Специално за Средец, директорът на институцията Живко Янакиев посочи, че безработицата там силно намалява. Относно областта, най-ниско е възнаграждението в Царево – 571 лв. Сравнявайки други големи градове, във Варна са получавали малко повече отколкото Бургас, а по-малко в Пловдив и Стара Загора.

ИПИ анализира и други данни. 15 951 са регистрираните фирми на територията на Бургас, като най-голям град. Най-малко са те в Малко Търново – 138. Бургас, логично, е лидер и в приходите от продажби.

Относно демографските показатели, не е добро положението на Бургас за естественото движение на населението (отбелязвайки смъртността и раждаемостта), но градът не е изключение спрямо другите големи. За 2018-та, за общината то е „- 650 души“, като в София, това число е над 2 000. Най-ниско е в Несебър – „ – 1“, в Руен е „- 9“. За сметка на това, при механичния прираст (хората, които идва да живеят в съответното място), Бургас е сред лидерите – 363 души за 2018-та година. Единствено в Несебър са регистрирани повече – 488. Най-големият отлив е в Руен „- 203 души“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Трима инвеститори с интерес към Бургас (ОБНОВЕНА)

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията..

обновено на 23.04.24 в 15:40

Археологическите разкопки може да забавят проекта за автогара в Созопол

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол в началото на април. Обектът се намира в местността „Провлак“ между стария и новия град. Именно добрата локация е причина мястото да бъде избрано за изграждането на автогара. Проектът обаче се отлагаше от около две години, заради съгласувателната процедура с..

публикувано на 22.04.24 в 12:27

С писма и обаждане по телефона, НАП напомня за декларирането на доходите

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април. Данните са вписани в предварително..

публикувано на 22.04.24 в 11:57

Обсъдиха решения за облекчаване наемането на работници от трети страни

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта г-н Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта,..

публикувано на 20.04.24 в 12:00

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавна помощ

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. Документите могат да се внасят в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и  в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно..

публикувано на 20.04.24 в 11:00

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05