Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Две големи предприятия "надуват" заплатите в Средец и в Камено

Снимка: БГНЕС

Често сме виждали статистика за средната работна заплата, която нарежда Бургас в края на първите десет. Данните, обаче, са за областта. Институтът за пазарна икономика представи преди седмица такива, които са по общини, базирайки се главно на данни от Националния статистически институт, за съжаление – за 2018-та г. Спрямо тях, Бургас не само не е в първите десет, а доста по-назад, но е изпреварен от редица по-малки общини. Морският град не е изолиран случай, в подобно положение са и Пловдив, Варна, Стара Загора, а първенството се държи от Челопеч с 2 178 лв., Козлодуй (2 090 лв.), Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.). София-столица е едва на 8-мо място (1 554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.). Основната причина е малкото население, комбинирано с високи доходи от енергийни предприятия, минна индустрия и сериозна промишленост. В Бургас, през 2018-та година, средната работна заплата е била 1 017 лв. По-високи са възнагражденията в Камено и Средец. Най-вероятната причина, потвърдена и от Бюрото по труда, е наличието в тези две общини на големи предприятия като „Лукойл Нефтохим“ и „Промет Стийл“. Е, че там не работят само и основно хора от общината, статистиката не отчита. Специално за Средец, директорът на институцията Живко Янакиев посочи, че безработицата там силно намалява. Относно областта, най-ниско е възнаграждението в Царево – 571 лв. Сравнявайки други големи градове, във Варна са получавали малко повече отколкото Бургас, а по-малко в Пловдив и Стара Загора.

ИПИ анализира и други данни. 15 951 са регистрираните фирми на територията на Бургас, като най-голям град. Най-малко са те в Малко Търново – 138. Бургас, логично, е лидер и в приходите от продажби.

Относно демографските показатели, не е добро положението на Бургас за естественото движение на населението (отбелязвайки смъртността и раждаемостта), но градът не е изключение спрямо другите големи. За 2018-та, за общината то е „- 650 души“, като в София, това число е над 2 000. Най-ниско е в Несебър – „ – 1“, в Руен е „- 9“. За сметка на това, при механичния прираст (хората, които идва да живеят в съответното място), Бургас е сред лидерите – 363 души за 2018-та година. Единствено в Несебър са регистрирани повече – 488. Най-големият отлив е в Руен „- 203 души“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ограничаването на дейността в заведенията трябва да е при ясни мерки и правила

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация смята за необходимо  самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари да работят поне до 00:00 ч. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време. В местата за настаняване, ако капацитетът в заведенията е..

публикувано на 25.10.20 в 16:22

Нов опит да се дадат под наем две заведения

Нов опит да се дадат под наем две емблематични за морската градина на Бургас заведения. Някогашният ресторант „Бургаски вечери“ и дискотека „Плаза“ ще бъдат пуснати отново на конкурс търсене на наемател. Управителят на общинското предприятие „БКС“ Иван Апостолов, които са собственици, поясни: За заведението "Бургаски вечери" имаше наемател, който..

публикувано на 25.10.20 в 09:38

Военната болница в Сливен търси доброволци санитари и медицински сестри за Ковид отделение

Военната  болница Сливен търси доброволци санитари и медицински сестри за помощ в Ковид отделението, съобщи началникът на болницата д-р Илиян Комитов. Той призова личните лекари, техните медицински сестри и санитари да се включат в работата на звеното  за няколко часа на ден. Междувременно областният управител на Сливен Чавдар Божурски промени датата на..

публикувано на 24.10.20 в 13:35
Петър Ганев

Икономист: Раздутите плащания на Правителството са заради изборите, а не заради коронакризата

Бюджетът ще е с дефицит от 5 милиарда лева. Догодина също не се очаква промяна. Това заяви за БНР-Бургас Петър Ганев, икономист от Института по пазарна икономика.  Дефицитът е възможно да бъде преодолян до няколко години, коментира Ганев:  "Дефицитът трудно бива свиван веднага - 3, 4, 5 години, по малко ще топим. През 2022 да имаме 2,7 млн..

публикувано на 22.10.20 в 16:22

„Бургасбус“ иска да обедини два кредита чрез договор за овърдрафт

„Бургасбус“ иска да обедини два свои кредита, сключвайки договор за овърдрафт в размер до 1 млн. лв. Докладната записка е внесена в Общинския съвет. Предложението породи дебат в Комисията по икономика и инвестиционни политики.  Повече от 10 години използваме кредит за оборотни средства, посочи управителят на „Бургасбус“ Петко Драгнев. Той поясни,..

публикувано на 20.10.20 в 12:07

Последен ден от базар "Флора Есен"

Днес е последния ден от базара "Флора Есен"в Бургас. Цветното изложение се провежда за шеста поредна година в експоцентър „Флора“ и ще предложи многообразие на цветя, керамика и аксесоари за градината. Над 20 фирми участват в четиридневния цветен базар, съобщи управителят на центъра Мирослава Аргирова:  „В това издание на базара..

публикувано на 18.10.20 в 08:45
Снимката е илюстративна

Опашка от коли на граничен пункт Малко Търново

Опашка от автомобили се е образувала на граничен пункт Малко Търново. Чака се около два часа, за да се премине към Турция.   На пазар в Турция – това избират много наши сънародници през последните уикенди. Причината е спада в курса на турската лира. Преминаването на границата днес обаче изисква около два часа престой. Кметът на Малко Търново..

публикувано на 17.10.20 в 11:21