Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две големи предприятия "надуват" заплатите в Средец и в Камено

Снимка: БГНЕС

Често сме виждали статистика за средната работна заплата, която нарежда Бургас в края на първите десет. Данните, обаче, са за областта. Институтът за пазарна икономика представи преди седмица такива, които са по общини, базирайки се главно на данни от Националния статистически институт, за съжаление – за 2018-та г. Спрямо тях, Бургас не само не е в първите десет, а доста по-назад, но е изпреварен от редица по-малки общини. Морският град не е изолиран случай, в подобно положение са и Пловдив, Варна, Стара Загора, а първенството се държи от Челопеч с 2 178 лв., Козлодуй (2 090 лв.), Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.). София-столица е едва на 8-мо място (1 554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.). Основната причина е малкото население, комбинирано с високи доходи от енергийни предприятия, минна индустрия и сериозна промишленост. В Бургас, през 2018-та година, средната работна заплата е била 1 017 лв. По-високи са възнагражденията в Камено и Средец. Най-вероятната причина, потвърдена и от Бюрото по труда, е наличието в тези две общини на големи предприятия като „Лукойл Нефтохим“ и „Промет Стийл“. Е, че там не работят само и основно хора от общината, статистиката не отчита. Специално за Средец, директорът на институцията Живко Янакиев посочи, че безработицата там силно намалява. Относно областта, най-ниско е възнаграждението в Царево – 571 лв. Сравнявайки други големи градове, във Варна са получавали малко повече отколкото Бургас, а по-малко в Пловдив и Стара Загора.

ИПИ анализира и други данни. 15 951 са регистрираните фирми на територията на Бургас, като най-голям град. Най-малко са те в Малко Търново – 138. Бургас, логично, е лидер и в приходите от продажби.

Относно демографските показатели, не е добро положението на Бургас за естественото движение на населението (отбелязвайки смъртността и раждаемостта), но градът не е изключение спрямо другите големи. За 2018-та, за общината то е „- 650 души“, като в София, това число е над 2 000. Най-ниско е в Несебър – „ – 1“, в Руен е „- 9“. За сметка на това, при механичния прираст (хората, които идва да живеят в съответното място), Бургас е сред лидерите – 363 души за 2018-та година. Единствено в Несебър са регистрирани повече – 488. Най-големият отлив е в Руен „- 203 души“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ана Янчева, ОИЦ - Бургас

Ана Янчева, ОИЦ: Отворена е програмата за микро, малки и средни предприятия

Отворена е процедурата по програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, която има за цел да помогне на българската икономика. Тя предвижда подкрепа за микро, малките и средни предприятия. Крайният срок е 15 май, обясни експертът Ана Янчева от Областния информационен център в Бургас. Общият бюджет е 127 милиона лева. Процентът на..

обновено на 19.03.24 в 09:03

Бургас и регионът ще бъдат активно рекламирани във Великобритания и Полша

Южното ни Черноморие излиза на туристическата карта тази година със солидна реклама към външните пазари. Тя е насочена основно към Великобритания, Полша, Германия и като цяло към страните от средна Европа и Скандинавието. Това стана ясно по време на среща на тема „Развитието на туризма в Бургас“. С видео и рекламни материали Бургас и регионът ще бъдат..

публикувано на 18.03.24 в 16:52

Рибари и хотелиери излизат днес на протест срещу вятърните паркове в Черно море

Представители на риболовната общност и туристическия бизнес излизат днес на протест във Варна срещу Законопроекта за енергия от възобновяеми източници в морските пространства. Около 9:30 ч. ще бъде затруднено движението на моторни превозни средства по бул. “Княз Борис I” в района на Двореца на културата и спорта (ДКС) и разположения в непосредствена..

публикувано на 18.03.24 в 09:03
Самолет от Варшава на летище Бургас (март 2023 г.)

Община Бургас обмисля прекратяване на членството в „Алианс Българско Черноморие”

Предложение за прекратяване на членството на Община Бургас в Сдружението с нестопанска цел „Алианс Българско Черноморие” е внесено за разглеждане в местния парламент. То бе създадено по инициатива на концесионера на морските летища Варна и Бургас. Община Бургас стана част от Сдружението след решение на местния парламент през октомври 2021 г...

публикувано на 17.03.24 в 10:22

Марин Киров: Недопустимо е държавата да въвежда рестрикции около Корал (ОБНОВЕНА)

В Царево за втори път отложиха заседанието на комисията, която разглежда становищата по издаване на заповедта за обявяване на Защитената местност „Корал“, в землището на село Лозенец. Този път срещата беше затворена за журналисти, въпреки, че беше предварително обявена за обществено обсъждане.  Мотивите за отлагането бяха свързани както и в..

обновено на 15.03.24 в 17:27

Обсъждат създаването на авиокомпания "Burgas Air"

Проект за създаване на авиокомпания "Burgas Air" беше презентиран по време на работна среща в Областната администрация днес. В нея участваха както кметове от региона, така и представители на туристическия бранш. Тема на работната среща беше  търсенето на възможности за развитие на потенциала на Летище Бургас и увеличаването на полетите.  Идеята за..

публикувано на 15.03.24 в 15:55

Увеличават се местата за настаняване в Сливенска област през януари

С 2,4% са се увеличили общият брой на местата за настаняване в Сливенска област през януари 2024 спрямо същия период на 2023 година, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Сливен. В първия месец на новата година са функционирали 42 обекта - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, със 706 стаи и 1 485..

публикувано на 15.03.24 в 07:30