Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Две големи предприятия "надуват" заплатите в Средец и в Камено

Снимка: БГНЕС

Често сме виждали статистика за средната работна заплата, която нарежда Бургас в края на първите десет. Данните, обаче, са за областта. Институтът за пазарна икономика представи преди седмица такива, които са по общини, базирайки се главно на данни от Националния статистически институт, за съжаление – за 2018-та г. Спрямо тях, Бургас не само не е в първите десет, а доста по-назад, но е изпреварен от редица по-малки общини. Морският град не е изолиран случай, в подобно положение са и Пловдив, Варна, Стара Загора, а първенството се държи от Челопеч с 2 178 лв., Козлодуй (2 090 лв.), Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.). София-столица е едва на 8-мо място (1 554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.). Основната причина е малкото население, комбинирано с високи доходи от енергийни предприятия, минна индустрия и сериозна промишленост. В Бургас, през 2018-та година, средната работна заплата е била 1 017 лв. По-високи са възнагражденията в Камено и Средец. Най-вероятната причина, потвърдена и от Бюрото по труда, е наличието в тези две общини на големи предприятия като „Лукойл Нефтохим“ и „Промет Стийл“. Е, че там не работят само и основно хора от общината, статистиката не отчита. Специално за Средец, директорът на институцията Живко Янакиев посочи, че безработицата там силно намалява. Относно областта, най-ниско е възнаграждението в Царево – 571 лв. Сравнявайки други големи градове, във Варна са получавали малко повече отколкото Бургас, а по-малко в Пловдив и Стара Загора.

ИПИ анализира и други данни. 15 951 са регистрираните фирми на територията на Бургас, като най-голям град. Най-малко са те в Малко Търново – 138. Бургас, логично, е лидер и в приходите от продажби.

Относно демографските показатели, не е добро положението на Бургас за естественото движение на населението (отбелязвайки смъртността и раждаемостта), но градът не е изключение спрямо другите големи. За 2018-та, за общината то е „- 650 души“, като в София, това число е над 2 000. Най-ниско е в Несебър – „ – 1“, в Руен е „- 9“. За сметка на това, при механичния прираст (хората, които идва да живеят в съответното място), Бургас е сред лидерите – 363 души за 2018-та година. Единствено в Несебър са регистрирани повече – 488. Най-големият отлив е в Руен „- 203 души“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък е удължен до 30 юни

До 30 юни е удължен срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, данъка върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби. До момента са подадени над 200 000..

публикувано на 27.03.20 в 11:45

С 16,41% се очаква да поевтинее парното и топлата вода в Бургас от април

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе открито заседание за обсъждане на докладите на работната група за изменение на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия, във връзка с изменение на цените на природния газ от 01.04.2020 г.  След извършен анализ на измененията на ценообразуващите елементи на енергийните дружества..

публикувано на 27.03.20 в 08:49

Без такси за градини, ясли и за част от търговците в Поморие до края на извънредното положение

С 19 гласа "за" от 19 присъстващи в залата общинските съветници съвет на Поморие приеха отпадането на задължителната такса за детските градини  и плащането на общински такси за тротоарно право и обекти на площади и пазари. Търговци и родители няма да плащат от 13 март до края на извънредното положение. Предложението беше на кмета Иван Алексиев. За тези,..

публикувано на 25.03.20 в 13:32
Константин Райков, КЗП

Константин Райков: Няма орган, който да се бори със спекулата, тя не е регламентирана законово

Няма орган, който да се бори със спекулата и тя не е и регламентирана законово. Това коментира пред БНР Бургас Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите. Трябва самите хора да преценяват цената на продукта и дали имат нужда от него, добави той: "В сегашните времена на свободна пазарна икономия няма как при повишаване на..

публикувано на 21.03.20 в 14:09
Маските са едни от стоките, които често се купуват онлайн

КЗП: Пазарувайте онлайн само от проверени търговци

Зачестяват сигналите до Комисията за защита на потребителите за нарушения при онлайн търговия. Това коментира пред БНР-Бургас нейният член Константин Райков. Профилите и страниците във Фейсбук не са търговци, по смисъла на закона, каза той и поясни: „Препоръчвам да се пазарува само от сайтове, които познавате и досега имате..

публикувано на 19.03.20 в 14:04
Снимката е илюстративна.

Спират всички автобуси между Ямбол и Сливен

Прекратяват се всички автобусни курсове между Ямбол и Сливен. Превозвачите няма да обслужват линии и до десетки населени места в община Тунджа. След като преди месец отпаднаха курсовете на ямболските превозвачи до Сливен, заради изтекъл договор по обществена поръчка, от днес, но вече заради липса на пътници спират курсовете и сливенските..

публикувано на 19.03.20 в 08:10

Двата морски плажа "Градина - централен" и "Елените" вече с концесионери

Определени са концесионери на морските плажове "Градина - централен" - част 2 и "Елените". За първия плаж концесионерът "Алфа Дилеа" ООД се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 8 лв. с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 8 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности...

публикувано на 18.03.20 в 17:37