Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата ражда нови идеи

Петя Стойкова провокира с хореографски проект под надслов "Животът е прекрасен"

Репетициите ще са на открито и онлайн, всеки може да участва!

| обновено на 13.05.20 в 18:04

Хореографско и танцово предизвикателство за деца и възрастни отправя Петя Стойкова от танцова школа „Дюн“. Предложението за участие е към всеки, който желае да се включи в усвояването на хореография по песента „Животът е прекрасен“ на Джейсън Мраз. Целта на проекта е да се създаде интересно преживяване, като репетициите ще бъдат онлайн, но и на живо. Участниците могат да са от всякакви възрасти, с различен танцов опит, от различни градове и държави.

"Това е любима песен, на любим изпълнител! Искам да разпространя тази хореография на тази прекрасна песен и след това да направим видео на танца и след това да го разпространим. Ще тренираме 1 месец и предвиждам 6 репетиции. Участниците, които се включат са приканени да направят дарение, за да може да оцелеем като танцова формация. Независимите творци са на ръба на оцеляването, за това ще се радвам ако хората, които могат да ни подкрепят, да го направят!" 

Репетициите онлайн ще са в групата на Петя Стойкова Dance online  ith Petkata. Групата е отворена и всеки може да се присъедини. Първата ще е на 14 Май от 19.00 ч.

В условията на извънредно положение и ограничителни мерки културата беше и продължава да бъде един от най - засегнатите сектори. За да оцелеят в кризата от танцова школа "Дюн" предприеха акция за разпродажба на сценични костюми. Става дума за дрехи за деца на възраст от 4 до 14 години, запазени, но и много от тях артистични, на съответна тема.

"За съжаление интересът към инициативата не е голям. Например ние имаме над 30 костюма на маймунки и едва ли всеки ще иска да купи на детето си такъв, а и много хора останаха без доходи по време на кризата и трудно могат да си позволят подобен разход." сподели още Петя Стойкова.

Според нея, нещата вървят към по - добро. Обявени са проекти с много добри бюджети от Министерството на културата, по които може да се кандидатства и да се работи цяла година, което е някакъв вариант за подпомагане на независимите артисти.

Петя е категорична, че кризисната ситуация с коронавируса ни постави на изпитание, но и ни научи на нови неща, показани доброто и ни напомни, че Животът е прекрасен!

повече може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският куклен театър открива новия сезон с премиера за най - малките

Премиерата на спектакъла за бебета „Аз мога“ поставя началото на новия есенно – зимен сезон в Бургаския куклен театър. Р ежисьор е Петър Тодоров, участват актрисите Десислава Минчева и Неделина Роселинова, в създаването му участва и един от най-изявените детски психиатри в България д-р Здравка Янева. Спектакълът е насочен към бебета и деца в..

публикувано на 09.09.24 в 16:00

Тече записване за уъркшопа „Магията на театъра и киното“ в Бургас

Отворен уъркшоп, насочени към хора, които мечтаят да са на сцената или на екрана, ще се проведе от 13 до 20 септември в Бургас. Преподавателите лектори на „Магията на театъра и киното“ са не само педагози, но и практици. Сред тях са: Роберт Янакиев, Башар Рахал, Николай Илиев, Георг Киряков, Любомира Башева, Ваня Николова, Веселин Менкаджиев, Никола..

публикувано на 09.09.24 в 13:49

За трета година Бургас става сцена за анимационно филмово изкуство

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на Детски международен анимационен фестивал. Цветната инициатива ще даде подходящ завършек на летните приключения, в дните от 19 до 22 септември.  Събитието ще предложи на младата аудитория богата програма, както и възможността деца и младежи да се гмурнат в света на анимацията през личния си опит...

публикувано на 09.09.24 в 13:48
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев пише нов роман на морска тематика

Нов роман на морска тематика пише издателят и писател Захари Карабашлиев, разкри той пред БНР Бургас и допълни, че по план трябва да приключи работата си по него през 2025 година. Писателят отклони въпроса за подробности от сюжета с думите: „Аз тайни не обичам кой знае колко да пазя, но при писането има нещо, което съм забелязал – че ако..

публикувано на 09.09.24 в 08:16

Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор

Община Созопол ще бъде домакин на втория национален влашки събор, който ще се проведе днес от 19:30 часа на сцената на летния театър „Аполония“.  По време на събора ще бъдат представени бита и културата на българските власи и по-конкретно на власите-рудари и лудари. Програмата включва изложба от традиционни носии,  плетива и везба, както и..

публикувано на 08.09.24 в 14:01

Завърши 40-ата Аполония

В Созопол снощи завърши 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" - с концерт на  "Фондацията“ и Оркестъра на опера Пловдив. В програмата бяха включени над 70 събития, сред които изложби, кино прожекции, театрални постановки, музикални концерти, премиери на книги. Фестивалът има за цел да съхранява културни традиции и да подкрепя нови..

публикувано на 08.09.24 в 08:23

Община Средец превърна в празник X-тия Национален конкурс "С песните на Комня" (ВИДЕО)

Никола Данданов от град Средец е носител на приза "Комня Стоянова" от X-ия Националния конкурс „С песните на Комня“. Това е и най-голямата награда за изъплнение. П лакетът на името на проф. д-р Стефан Чапкънов за ръководител на фолклорна формация бе присъден на Димитър Йорданов, ръководител на школата по народно пеене в ОДК-Несебър. Наградата на..

обновено на 07.09.24 в 17:33