Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бачийски: Връщането на пътя към т.нар. „Доган сарай“ все пак ще се гласува от Общинския съвет


Предложението Община Бургас да си върне пътя към т.нар. „Доган сарай“ в парк "Росенец" все пак ще се гласува от Общинския съвет в Бургас. Това обясни вносителят Константин Бачийски от „Средна европейска класа“. С документа се иска да отпадне точката, в която се преобразуват общински в частни терени. По време на правната комисия общинските съветници гласуваха дали предложението е законосъобразно. След дебати, продължили над един час, докладната записка събра 2 гласа „за“, 3 „против“ и 1 „въздържал се“. Бачийски посочи, че според правилника, тя все пак трябва да влезе в дневния ред на следващата сесия. „Причината е, че не е събрала достатъчно гласове за отхвърляне. За да се отхвърли една докладна записка трябва да има 4 от 7 гласа „против“, поясни той.

Това е втори опит на общинския съветник за частична промяна на решението на местния парламент от април тази година, при което беше променен статутът на терена. На правната комисия през юни докладната записка беше върната на вносителя с мотива, че не е законосъобразна.

Този път предложението е внесено от двама общински съветници – Константин Бачийски от „Средна европейска класа“ и от Димитър Найденов от "Демократична България - обединение" (ДА България, ДСБ, Зелено движение).

Според председателя на правната комисия адвокат Иво Баев, който е от същата политическа сила като Найденов, докладната записка отново е незаконосъобразна. „Тя не съдържа никакви правни основания и аргументи. Още повече, че тя е внесена за втори път, абсолютно еднаква с тази, която беше внесена преди два месеца, която е разгледана и върната с решение, гласувано от правната комисия пак по реда на незаконосъобразност“, обясни той. По време на дебатите Иво Баев направи две предложения – докладната записка отново да бъде върната на вносителя или да бъде препратена по компетентност към кмета на Община Бургас. „Кметът има право да я върне за ново разглеждане по целесъобразност или по незаконосъобразност. И ако Общинският съвет реши и я разгледа, може да я отмени. Това е единственият законен способ да се отмени Общинският съвет сам решението“, допълни той. И двете предложения обаче не събраха необходимото мнозинство от общинските съветници. Общинският съветник посочи, че към момента има две висящи дела в Бургаския административен съд по казуса с парк „Росенец“.

Относно законосъобразността на докладната записка, Бачийски посочи, че в нея е посочено като основание същият член за отмяна на решение на Общинския съвет (чл. 21. ал. 1, т. 23 ЗМСМА), сходен на този от друга докладна записка, внесена от общинската администрация. „При положение, че според АПК не можем да третираме по различен начин сходни случаи, при положение, че сме допуснали като законосъобразна докладната записка на администрацията, не виждам причина да не допуснем за разглеждане и тази докладна записка“, обясни Бачийски. Иво Баев репликира като посочи, че всяка една докладна записка се гледа индивидуално и съобразно нейния текст.

Общинският съветник от БСП и бивш областен управител на Бургас Павел Маринов повдигна въпроса за интереса на рибарите и изграждането на пречиствателната станция и канализация в района.  „Според мен принципът за осигуряване на достъп до един обществен плаж трябва да бъде в гледане напред. Ако приемем, че този ПУП влезе, може да направим официално предложение да бъде решен допълнително с частично изменение достъпа до плажа. Връщането назад ще носи само негативи“, посочи той.  

Бачийски обясни, че районът на рибарското селище "Ченгене скеле" е отделен етап от проекта за изграждане на пречиствателна станция. „Това е Етап 3, за който Община Бургас е кандидатствала. Там ПУП-ът е влязъл много отдавна. В момента дори има обществена поръчка. Срокът за подаването на документи за изпълнител на пречиствателната станция беше до 7 юли. Това е различен етап от този, който е за „сарайте“. Там е Етап 2А. Двете неща не са свързани“, поясни общинският съветник. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отложиха гласуването по докладната записка с искането на Фондация "Лили Иванова"

Общинският съвет в Бургас отложи гласуването по докладната записка, свързана с искането на Фондация „Лили Иванова“ за предоставянето на общински имот в Морската градина и превръщането му в културен център. Става въпрос за сградата на бивше заведение, което фондацията иска да стопанисва за срок от 10 години. То се намира до Летния театър с площ..

публикувано на 23.04.24 в 13:08

Общият устройствен план на Царево ще е готов до юни

До месец юни трябва да е готов проектът на Общия устройствен план на Царево. Тенденциите са, че на юг в общината не се предвижда никакво развитие, освен за изключително важни инфраструктурни обекти, като пречиствателни станции и гробища, коментира кметът Марин Киров.  "През изминалата седмица имахме работна среща в Община Царево с екипа..

публикувано на 23.04.24 в 11:04

Зелената зона за паркиране в Бургас става целогодишна

Общинският съвет в Бургас прие предложението зелената зона за платено паркиране да стане целогодишна, със зимно и лятно работно време. Докладната записка беше гласувана след кратък дебат. Идеята е продиктувана от живеещите в к-с „Лазур“. Лятното работно време се запазва, както е до момента, а зимното ще започва след края на септември и ще функционира..

публикувано на 23.04.24 в 11:00

Общинският съвет в Бургас гласува днес нова стратегия за платеното паркиране в Бургас

Предложение зелената зона за платено паркиране в Бургас да стане целогодишна, със зимно и лятно работно време, е част от дневния ред на местния парламент днес. Общински съветници предлагат и въвеждането на по-строги правила за електрическите тротинетки. Сред другите докладни записки е и предложението за преобразуване на училището в кв. „Рудник“ от..

обновено на 23.04.24 в 08:16
Снимката е илюстративна

Затварят ул. "Иван Хаджипетров" в Бургас за изграждане на канализация

В Бургас от 9 часа днес се затваря за движение на МПС ул. „Иван Хаджипетров“ от кръстовището с ул. „Атанас Буров“ до кръстовището с ул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.  Причината е изграждането на канализационна мрежа на улиците „Атанас Буров“ и „Иван Хаджипетров“, информират от общината.

публикувано на 23.04.24 в 07:53

В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

Светият синод листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит. Сред шестимата номинирани не са включени епископ Йеротей и епископ Михаил, които бяха избрани през февруари, но впоследствие изборът е касиран, заради внесени две жалби за сговор между избирателите.  Впоследствие на тези действия на Светия синод, се..

публикувано на 22.04.24 в 18:07

Немски град дари противопожарен автомобил на Царево

В немския град Барлебен, тържествено бяха предадени ключовете и документите за противопожарния автомобил, който местната общност дари на Община Царево. Автомобилът бе предаден от кметът на Барлебен г-н Франк Нейс на заместник-кмета Денис Диханов, който пристигна в града заедно с представители на противопожарната служба в Царево за участие в 9-тата..

публикувано на 22.04.24 в 16:41