Родители с петиция срещу Община Бургас

Те се обявяват против преместването на учениците от училище „Добри Чинтулов“ в сградата на „Йордан Йовков“

Сградата на Английската и Немската
Снимка: БНР Бургас

В Бургас родители внесоха петиция и жалба до Административния съд след решение на Общинския съвет за преместването на учениците от училище „Добри Чинтулов“ в сградата на друго училище - „Йордан Йовков“. По настояване на общината решението има предварително изпълнение. Така на 16-и август, докато течеше лятната ваканция и възможностите за реакция бяха ограничени, започна пренасянето на оборудването на училището. Месец по-късно учениците стартираха новата учебна година в новата сграда. Да ви припомним, че целта на това решение беше  да се осигури сграда за  Английската езикова гимназия в града. Казусът, обаче, създаде сериозен конфликт. 

34 години две елитни гимназии в Бургас делят обща сграда. Това са две от езиковите гимназии в града - немската и английската. Заради нарасналия брой ученици през годините, обаче, мястото става все по-тясно за тях. Проблемът не е от вчера и Община Бургас започва да търси разрешаването му още през 2016-та година. 

Първите стъпки са плахи с допитване до всички заинтересовани страни - родители, учители, училищни съвети и ръководствата на засегнатите учебни заведения. Първоначалната идея е учениците от училище „Йордан Йовков“да се преместят в сградата на училище „Добри Чинтулов“, за да се освободи сграден фонд за Английската езикова гимназия. Идеята среща острата съпротива на училище „Йордан Йовков“, предизвиква серия от протести и категорично неодобрение. 

И вместо да се предприемат действия по строителството на ново училище, което очевидно е най-добрият изход от проблема, Община Бургас върти въпроса като въртележка и през 2018-та година предлага обратното сливане - този път учениците от „Добри Чинтулов“ да се настанят в сградата на училище „Йордан Йовков". 

Тук реагират родители, учители и ръководството на засегнатата страна. Следват протести, протестна подписка с над 2 хиляди подписа, създава се и съвместна група, която да защитава интересите на училище „Добри Чинтулов". То е училище, с профил музика, което е единственото учебно заведение в Бургас с традиции в областта на българския фолклор. Общината тогава отново дава стъпка назад.

Проблемът утихва, за да избухне с нова сила в края на месец юли тази година, когато без да афишира предварително намеренията си Община Бургас внася докладна в Общинския съвет. Зам. кметът по образованието Йорданка Ананиева сподели тогава пред общинските съветници:

"Имаме две училища в комплекс "Изгрев", които са с капацитет за 40 класа, които в момента не са пълни, или са наполовина празни. В същото време имаме сграда, в която се помещават две училища - английска и немска гимназия, които са препълнени. Освен това тяхната сграда е строена за езиково училище по тогавашни норми, с капацитет 20 ученици в клас. Затова и са по-малки като размер класните стаи. 

Това, което ни е водило винаги, е да запазим, да съхраним възможността всяко едно от училищата да се развива със своята самобитност, без това да накърнява интересите на друго училище. Община Бургас ми поръча на мен като ресорен заместник-кмет при вас, общинските съветници, докладна записка за решение на този казус, само и единствено всички заинтересовани страни са се подписали за това предложение. Всички заинтересовани страни, дами и господа общински съветници, се подписаха "за" това предложение. 

Втората част на решението е, да се предостави цялата сграда на Английска езикова гимназия, там където е "Добри Чинтулов". Вариантът, който предлагаме в момента гарантира, че тези четири училища ще учат на едносменен режим на работа."

И докато родители и ученици от СУ „Добри Чинтулов“ са в ступор от решението да се преместят в 2 сгради - на училище “Йордан Йовков“ и в близката детска градина, общината запретва ръкави и започва да изнася оборудването на училището. Това става на 16-и август, докато тече лятната ваканция. Да създадеш конфликт и да замениш един проблем с друг е недобро управленско решение, каза Даниела Божинова, която написа открито писмо по темата.

"Един вид, решението, което взеха на 28 юли, засегна 6 учебно-възпитателни звена на системата, които са Немска, Английска, училищата "Йордан Йовков", "Добри Чинтулов", ДГ "Веселушко" плюс един център за личностно развитие. Това за мен е неустойчиво решение. Толкова години е имало време да се обмисли по-добре, а не ад хок решение, което на всичкото отгоре, ползвайки чл. 60 от АПК, трябва да бъде и предварително изпълнено, за да не могат заинтересованите страни да се жалват. 

Родителите на децата от училище „Добри Чинтулов“ все пак опяват да се организират. 450 души подписват петиция за спиране на изпълнението за отнемане на сградата им. Андрей Иванов внася и жалба в Административния съд. 

"Първият мотив е, че няма допитване до родители. Второ, няма експертно мнение, трето - документите, които дават такова съгласие, са придобити под натиск на училище. Самото изпълнение по време на коронавирус, цялата тази процедура тече, докато хората нямат право да излизат навън, да се защитават, да протестират, говори, че има нещо нечисто в тази работа. Не се прави по този начин. 

Разхвърлени дипломи, учебници накъсани, инструменти - счупени. Виждали ли сте в Беслан как са превземали училището - по същия начин. Първият ден, при опит да изнесат две от пианата, са станали на трески. Натиск е имало върху учителите на "Чинтулов". Всички от тях, особено тези с фолклорна насоченост, не са били съгласни. 

Ето как едно лошо управленско решение доведе до конфликт и усещането за дискриминация на едни ученици за сметка на други. 

И при това не говорим за случайно възникнал проблем. Говорим за проблем с 34-годишна история. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Родители от СОУ „Добри Чинтулов“ не искат децата им да се местят в СУ „Йордан Йовков“

Родители от бургаското училище СОУ „Добри Чинтулов“ изразиха с протест своето несъгласие техните деца да учат в сградата на СУ „Йордан Йовков“. Докладната записка, касаеща оптимизиране на сградния фонд, ще бъде разгледана на предстоящата сесия на..

публикувано на 24.07.20 в 16:37

Продължава да се търси решение за отделянето на двете езикови гимназии - английска и немска

Търси се решение за отделянето на учениците на Английска гимназия в отделна сграда от Немската гимназия. Има напредък в опитите да бъдат събрани учениците от две съседни училища в комплекс „Изгрев“ - това са ОУ„Йордан Йовков и ОУ „Добри Чинтулов“, а в..

публикувано на 18.02.19 в 08:31

Нова сграда за училище в Бургас, ако „Йордан Йовков“ и „Добри Чинтулов“ не се разберат

Община Бургас ще поиска от Министерството на образованието средства за построяване на нова учебна сграда, ако не се постигне съгласие училищата „Йордан Йовков“ и „Добри Чинтулов“ да се помещават в една града. Това заяви ресорния зам.-кмет Йорданка..

публикувано на 28.08.18 в 12:31

Директорът на Английската гимназия: Не е добър вариант да сме заедно с училище "Йордан Йовков"

Английската гимназия и училище „Йордан Йовков“ най – вероятно ще се наложи да делят една сграда. До този компромисен вариант се стига след като учители, ученици и родители от комплекс „Изгрев“ се вдигнаха на протест против евентуалното им..

публикувано на 10.11.16 в 15:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

През ноември ще бъдат прегледани всички шестокласници в Община Бургас за гръбначни изкривявания

С  кампанията "Мързеливо око"  бе дадено началото на поредица от програми, с които Община Бургас  ще обхване деца на различна възраст. Чрез очните прегледи  ще бъдат  консултирани 1852 малчугани от 34 градини. Те са  напълно безплатни и имат за цел ранно..

публикувано на 19.10.20 в 16:18

В Бургаско около 40 учители в ранна пенсия заради страх от Ковид

Все по-трудно става намирането на заместници на заболели преподаватели, алармират от синдикатите. Заради риска от заразяване с Ковид около 40 учители в община Бургас са предпочели ранно пенсиониране. По-рано в пенсия, макар и с..

публикувано на 16.10.20 в 15:54

Корейската езикова учебна година бе открита в Бургас

Над 100 са учениците в Бургас, които изучават корейски език. Корейската езикова учебна година бе открита за трети път в КЦ "Морско казино". В присъствието на директори и учители, учениците рецитираха традициона корейска поезия и представиха интересна..

публикувано на 08.10.20 в 17:37

Обучения за деца по програмиране в Бургас

Безплатни обучения по програмиране за деца ще се проведат в Бургас. Те се организират от РобоКидс и в тях могат да участват деца от 9 до 18 г. Работилниците са част от инициативата "Запознайте се и програмирайте". Обучението се провежда в рамките..

публикувано на 06.10.20 в 11:53

Несебърско училище в благородна кампания за книгите

Учениците от СУ „Любен Каравелов“ – Несебър се включиха активно в благородното начинание. Преди старта на новата учебна година те бяха информирани подробно за кампанията от своите класни ръководители. Най-активни в даряването на книги бяха учениците от..

публикувано на 05.10.20 в 16:46

Първокурсниците в БСУ започнаха обучение присъствено

Академичната година в Бургаския свободен университет започна днес. За първи път заради пандемията тържествената церемония бе заменена със срещи на първокурсниците от отделените направления в аулата по график.  В Центъра по хуманитарни науки на БСУ..

публикувано на 05.10.20 в 15:11

Младите педагози в Бургас са 109, Общината ги награди в Деня на учителя

Кметът   на Бургас Димитър Николов посети училище  "Епископ Константин Преславски", където тази година е най-голям броят на младите преподаватели. С педагозите той обсъди инициативата на Община Бургас за обновяване и облагородяване на училищните дворове и..

публикувано на 05.10.20 в 15:06