Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители с петиция срещу Община Бургас

Те се обявяват против преместването на учениците от училище „Добри Чинтулов“ в сградата на „Йордан Йовков“

Сградата на Английската и Немската
Снимка: БНР Бургас

В Бургас родители внесоха петиция и жалба до Административния съд след решение на Общинския съвет за преместването на учениците от училище „Добри Чинтулов“ в сградата на друго училище - „Йордан Йовков“. По настояване на общината решението има предварително изпълнение. Така на 16-и август, докато течеше лятната ваканция и възможностите за реакция бяха ограничени, започна пренасянето на оборудването на училището. Месец по-късно учениците стартираха новата учебна година в новата сграда. Да ви припомним, че целта на това решение беше  да се осигури сграда за  Английската езикова гимназия в града. Казусът, обаче, създаде сериозен конфликт. 

34 години две елитни гимназии в Бургас делят обща сграда. Това са две от езиковите гимназии в града - немската и английската. Заради нарасналия брой ученици през годините, обаче, мястото става все по-тясно за тях. Проблемът не е от вчера и Община Бургас започва да търси разрешаването му още през 2016-та година. 

Първите стъпки са плахи с допитване до всички заинтересовани страни - родители, учители, училищни съвети и ръководствата на засегнатите учебни заведения. Първоначалната идея е учениците от училище „Йордан Йовков“да се преместят в сградата на училище „Добри Чинтулов“, за да се освободи сграден фонд за Английската езикова гимназия. Идеята среща острата съпротива на училище „Йордан Йовков“, предизвиква серия от протести и категорично неодобрение. 

И вместо да се предприемат действия по строителството на ново училище, което очевидно е най-добрият изход от проблема, Община Бургас върти въпроса като въртележка и през 2018-та година предлага обратното сливане - този път учениците от „Добри Чинтулов“ да се настанят в сградата на училище „Йордан Йовков". 

Тук реагират родители, учители и ръководството на засегнатата страна. Следват протести, протестна подписка с над 2 хиляди подписа, създава се и съвместна група, която да защитава интересите на училище „Добри Чинтулов". То е училище, с профил музика, което е единственото учебно заведение в Бургас с традиции в областта на българския фолклор. Общината тогава отново дава стъпка назад.

Проблемът утихва, за да избухне с нова сила в края на месец юли тази година, когато без да афишира предварително намеренията си Община Бургас внася докладна в Общинския съвет. Зам. кметът по образованието Йорданка Ананиева сподели тогава пред общинските съветници:

"Имаме две училища в комплекс "Изгрев", които са с капацитет за 40 класа, които в момента не са пълни, или са наполовина празни. В същото време имаме сграда, в която се помещават две училища - английска и немска гимназия, които са препълнени. Освен това тяхната сграда е строена за езиково училище по тогавашни норми, с капацитет 20 ученици в клас. Затова и са по-малки като размер класните стаи. 

Това, което ни е водило винаги, е да запазим, да съхраним възможността всяко едно от училищата да се развива със своята самобитност, без това да накърнява интересите на друго училище. Община Бургас ми поръча на мен като ресорен заместник-кмет при вас, общинските съветници, докладна записка за решение на този казус, само и единствено всички заинтересовани страни са се подписали за това предложение. Всички заинтересовани страни, дами и господа общински съветници, се подписаха "за" това предложение. 

Втората част на решението е, да се предостави цялата сграда на Английска езикова гимназия, там където е "Добри Чинтулов". Вариантът, който предлагаме в момента гарантира, че тези четири училища ще учат на едносменен режим на работа."

И докато родители и ученици от СУ „Добри Чинтулов“ са в ступор от решението да се преместят в 2 сгради - на училище “Йордан Йовков“ и в близката детска градина, общината запретва ръкави и започва да изнася оборудването на училището. Това става на 16-и август, докато тече лятната ваканция. Да създадеш конфликт и да замениш един проблем с друг е недобро управленско решение, каза Даниела Божинова, която написа открито писмо по темата.

"Един вид, решението, което взеха на 28 юли, засегна 6 учебно-възпитателни звена на системата, които са Немска, Английска, училищата "Йордан Йовков", "Добри Чинтулов", ДГ "Веселушко" плюс един център за личностно развитие. Това за мен е неустойчиво решение. Толкова години е имало време да се обмисли по-добре, а не ад хок решение, което на всичкото отгоре, ползвайки чл. 60 от АПК, трябва да бъде и предварително изпълнено, за да не могат заинтересованите страни да се жалват. 

Родителите на децата от училище „Добри Чинтулов“ все пак опяват да се организират. 450 души подписват петиция за спиране на изпълнението за отнемане на сградата им. Андрей Иванов внася и жалба в Административния съд. 

"Първият мотив е, че няма допитване до родители. Второ, няма експертно мнение, трето - документите, които дават такова съгласие, са придобити под натиск на училище. Самото изпълнение по време на коронавирус, цялата тази процедура тече, докато хората нямат право да излизат навън, да се защитават, да протестират, говори, че има нещо нечисто в тази работа. Не се прави по този начин. 

Разхвърлени дипломи, учебници накъсани, инструменти - счупени. Виждали ли сте в Беслан как са превземали училището - по същия начин. Първият ден, при опит да изнесат две от пианата, са станали на трески. Натиск е имало върху учителите на "Чинтулов". Всички от тях, особено тези с фолклорна насоченост, не са били съгласни. 

Ето как едно лошо управленско решение доведе до конфликт и усещането за дискриминация на едни ученици за сметка на други. 

И при това не говорим за случайно възникнал проблем. Говорим за проблем с 34-годишна история. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Родители от СОУ „Добри Чинтулов“ не искат децата им да се местят в СУ „Йордан Йовков“

Родители от бургаското училище СОУ „Добри Чинтулов“ изразиха с протест своето несъгласие техните деца да учат в сградата на СУ „Йордан Йовков“. Докладната записка, касаеща оптимизиране на сградния фонд, ще бъде разгледана на предстоящата сесия на..

публикувано на 24.07.20 в 16:37

Продължава да се търси решение за отделянето на двете езикови гимназии - английска и немска

Търси се решение за отделянето на учениците на Английска гимназия в отделна сграда от Немската гимназия. Има напредък в опитите да бъдат събрани учениците от две съседни училища в комплекс „Изгрев“ - това са ОУ„Йордан Йовков и ОУ „Добри Чинтулов“, а в..

публикувано на 18.02.19 в 08:31

Нова сграда за училище в Бургас, ако „Йордан Йовков“ и „Добри Чинтулов“ не се разберат

Община Бургас ще поиска от Министерството на образованието средства за построяване на нова учебна сграда, ако не се постигне съгласие училищата „Йордан Йовков“ и „Добри Чинтулов“ да се помещават в една града. Това заяви ресорния зам.-кмет Йорданка..

публикувано на 28.08.18 в 12:31

Директорът на Английската гимназия: Не е добър вариант да сме заедно с училище "Йордан Йовков"

Английската гимназия и училище „Йордан Йовков“ най – вероятно ще се наложи да делят една сграда. До този компромисен вариант се стига след като учители, ученици и родители от комплекс „Изгрев“ се вдигнаха на протест против евентуалното им..

публикувано на 10.11.16 в 15:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Сунгурларе ще участват в националния кръг на викторина за безопасност на движението

Първо място на областния кръг от националната викторина за безопасност на движението завоюва отборът на СУ „Христо Ботев" - Сунгурларе. С приз за второ място е отбора на ОУ „Любен Каравелов“ - Бургас. На трето място се класира отборът на ОУ "Антон..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Професионална гимназия по транспорт в Бургас с дебют на световно за водородни автомобили

Професионална гимназия по транспорт в Бургас направи своя дебют в световното състезание за водородни автомобили Hydrogen Grand Prix 2024. Учениците от 8 Б клас са специалност "Електрически превозни средства". В отбора се включват: Борислав Върбанов..

публикувано на 26.04.24 в 14:31

Канят на празнична творилница в СУ "Христо Ботев" в Айтос

Пролетен празник „Шарен свят“ ще се проведе тази събота  в средно училище „Христо Ботев“ в Айтос .  Това е второто издание на инициативата.   Предвидено е в двора на училището да има творчески работилници по рисуване с пясък,..

публикувано на 26.04.24 в 09:00

Над 200 ученици се включват в олимпиадата по информационни технологии

Над 200 ученици и 100 преподаватели от 32 града в страната пристигат в Бургас днес за финалния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии – НОИТ` 2024. Той ще се проведе от днес до 28 април в сградата на Професионалната гимназия по..

публикувано на 26.04.24 в 08:57
Снимката е илюстративна.

Преобразуват училището в кв. „Рудник“ от обединено в средно

Общинският съвет в Бургас одобри преобразуването на училище „Св. Климент Охридски” в кв. Рудник от Обединено в Средно. Промяната ще бъде в сила от следващата учебна година. Към момента в учебното заведение има 179 ученици в 10 паралелки от 1 до..

публикувано на 25.04.24 в 12:00

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ в събота

Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура. Във времето от 11:00 до 14:00 часа екипът преподаватели в бакалавърската и..

публикувано на 25.04.24 в 11:27

Общинските съветници приеха важно решение за новото училище в „Крайморие“

Общинските съветници подкрепиха следващата стъпка за изграждане на ново училище в кв. „Крайморие“. То  ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ и ще се намира на метри от морето. Това е възможно след като съветниците одобриха..

публикувано на 23.04.24 в 15:50