Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва изследване на домакинските бюджети в Бургаска област

Снимката е илюстративна

180 домакинства от област Бургас, избрани на случаен принцип, ще вземат участие в Наблюдение на домакинските бюджети. Изследването ще проведе Националният статистически институт (НСИ), чрез териториалните статистически бюра в страната.

В периода април - юни 2021 г. домакинствата от всяка подизвадка се включват последователно в Наблюдението на домакинските бюджети. Всяко домакинство участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип.

По време на своето участие домакинствата попълват дневници за получените доходи и направените разходи през текущия месец, както и информация за нерегулярните доходи и направените разходи за предходните два месеца, когато не са участвали пряко в изследването.

В Бургаска област изследването ще се проведе в 16 населени места:, гр. Айтос, гр. Ахелой гр. Бургас гр. Карнобат, гр. Несебър, гр. Поморие, гр. Созопол, гр. Средец, гр. Сунгурларе и селата Везенково, Дюлево, Каравельово, Мъглен, Раковсково, Просеник и Твърдица.

Анкетьорите, които ще посетят домакинствата, са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Същите ще се легитимират със служебна карта, издадена от ТСБ - Югоизток, отдел „Статистически изследвания - Бургас“ и при първото си посещение в домакинствата представят писмо от председателя на НСИ.

Наблюдението на домакинските бюджети е основен източник за получаване на обобщена информация за доходите, разходите и потреблението на населението в страната, която е необходима за разработване на различни политики и мерки в социалната сфера. Подобни изследвания се провеждат във всички страни от Европейския съюз и в редица страни по света и представляват неделима част от дейността на статистическите институции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев за Съединението: Голяма страница от българската история, трябва да я празнуваме

"Това е най-мирното съединение, едно от най-мирните, които са се случили въобще на нашия континент. То е напълно вътрешно, напълно органично за нашите държавници по това време – без чужда помощ, без чужди намеси. България просто се превръща в това, което тя, така или иначе, е. (...) Тези луди глави, които седем, осем години преди това са..

публикувано на 06.09.24 в 13:50

Бургас отбелязва Съединението с концерт и военен ритуал

С военен ритуал на площад "Атанас Сиреков" в Бургас започнаха тържествата, посветени на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.  В него участваха представителни блокове на военноморските, сухопътните и военновъздушните сили, както и организации на военни ветерани. Музикалният съпровод на ритуала бе в изпълнение на Духов оркестър – Бургас с..

публикувано на 06.09.24 в 12:50

Двудневен празник събира производители и кулинари в Елхово

Двудневен празник „ЕКО кошница, моля!“ събира днес и утре в Елхово производители, преработватели и любители на чистите местни храни. Събитието е част от проект по който местната инициативна група Елхово – Болярово работи, поясни директорът Нели Кадиева. Детски кулинарни ателиета, концерти, песни и танци ще веселят жителите и гостите на..

публикувано на 06.09.24 в 12:20

Сунгурларе празнува 50 години от обявяването си за град

Сунгурларе празнува 50 години от обявяването си за град с тържества днес и утре. Празничната програма ще започне тази вечер с връчването на почетни плакети на двама жители на града от кмета инж. Димитър Гавазов.  След церемонията ще има изпълнения по спортни танци на сцената на градския стадион, а след тях – концерт на на Цветелина Грахич...

публикувано на 06.09.24 в 08:49
Христо Христов, кмет на Болярово

Кметът на Болярово: Нека пазим и надграждаме съединена България

Нека да помним и предаваме историята си, да бъдем сплотени и по-силни и да пазим и надграждаме съединена България - пожела в словото си по случай 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия кметът на Болярово Христо Христов. В текста му се казва: Уважаеми жители и гости на Община Болярово, Скъпи съграждани, Днес отбелязваме..

публикувано на 06.09.24 в 08:30
Паметникът на Съединението в Пловдив.

Отбелязваме 139 години от Съединението на България

България празнува 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Център на тържествата е Пловдив - градът, в който на днешния ден през 1885 година след влизането на Голямоконарската чета е свален генерал губернаторът Гаврил Кръстевич. Обявено е Съединението и е създадено временно правителство на областта, в което са представени..

публикувано на 06.09.24 в 08:16

Без платено паркиране утре

Общината напомня на гости и жители на Бургас, че паркирането в Синя и Зелена зона ще бъде безплатно на 6 септември, петък . Причината е честването на 139 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

публикувано на 05.09.24 в 17:37