Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дядо Коледа зарадва с подаръци обитателите на Дома в РусокастроКоледно тържество се проведе в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Русокастро. Потребителите представиха празнична програма и получиха подаръци.

Песни, танци и добро настроение имаше днес в Дома, където са настанени 130 мъже с различна степен на умствена изостаналост, на възраст от 18 до 70 години. Тържеството им беше уважено от кмета на община Камено Жельо Вардунски, дарители, доброволците от "Операция Плюшено мече". 

„Изпращаме една много тежка година, но благодарение на общите усилия ние преодоляхме трудностите и се справихме. Проблем беше ограничението в свободното движение , но ние сме ваксинирани и се надяваме от догодина и този проблем да отшуми!“, каза директорът на Дома Любчо Марков.

Кметът Жельо Вардунски припомни за проблема с ниското заплащане на социалните работници, които се грижат за потребителите в такива социални заведения. 

„Сега се надявам новото правителство наистина малко по – сериозно да погледне към този тип институции, защото условията на труд са тежки и се изисква по специален подход към хората настанени в тях. Работещите това, заслужават по – високо заплащане! А иначе Общината помага с каквото може - ремонтирахме водопровода, извършваме ремонти по сградите. Каквото се наложи гледаме да го правим през общината, за да не  са  разходите им от оскъдния им бюджет. Помагаме!

Д-р Димче Миладиновски, който е председател на националната асоциация на хосписите в България, уважи празника в  социалната институция и дари специализирана медицинска апаратура. Според него държавата не прави достатъчно за полагането на по - добри грижи за потребителите на такива домове.

А социалното заведение  в Русокастро е запълнено. В него денонощно се полагат грижи за младежи и мъже с различна степен на умствена изостаналост от цялата страна.

повече може да чуете в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Капитан II ранг Николай Данаилов подари две парчета скала от Антарктида на кмета на Несебър Николай Димитров и на д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева, автор на

Антарктида - любовна самота, която не може да бъде описана

В родния Несебър капитан II ранг Николай Данаилов разказа за своите преживявания и емоции по време на експедицията си до националната ни база на Антарктида. По време на дългото пътуване от близо 35 000 км, той командва първият български военен научноизследователски кораба „Св. Св. Кирил и Методий“.  Корабът "Св. св. Кирил и Методий" тръгва..

публикувано на 09.06.23 в 16:34

Нейкова: Туристите няма да усетят спирането на водата през лятото (обновена)

Два пъти седмично ще се спира водата заради ремонтните дейности по пречиствателната станция на яз "Ясна поляна". Това няма да бъде усетено от гражданите и туристите, увери днес областният управител Мария Нейкова. Язовирът захранва с вода общините Созопол, Приморско, Царево и Средец. След опасността от срутване на резервоара му,..

обновено на 09.06.23 в 14:35
снимката е илюстративна

90% от пътищата в Ямболска област по републиканската мрежа са за ремонт

Над 90 процента от пътищата от републиканската мрежа на територията на Ямболска област се нуждаят от ремонт, заяви областният управител Георги Чалъков. Според него е необходим спешен ремонт и  на международния път към Граничен пункт Лесово. В повечето участъци  републиканските пътища се нуждаят от основен ремонт, подчерта Чалъков. И в момента..

публикувано на 09.06.23 в 14:21
Снимката е илюстративна

Два законопроекта за етажната собственост приети на първо четене в НС

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за етажната собственост, внесени от Министерски съвет и ПП-ДБ. Сред предложенията е общото събрание на етажната собственост да се провежда онлайн или неприсъствено от собственика. Въпреки че двата законопроекта получиха одобрение на 1 четене, депутатите изказаха много резерви и заявиха желание за..

публикувано на 09.06.23 в 13:48

"Булевард Демокрация" на 9 юни

Темите в предаването: Хотелиери се събраха в Слънчев бряг, за да изразят недоволството си от действията на държавата по Програмата за хуманитарно подпомагане на лица със статут на временна закрила пристигнали от Украйна. Оказа се, че голяма част от собствениците на бази приютили украински бежанци имат да връщат пари на държавата. Казусът представя..

публикувано на 09.06.23 в 13:29
архив

РИОСВ – Бургас обяви фотоконкурс за Черноморското крайбрежие

Регионална инспекция по околната среда и водите обявява конкурс за фотография на тема: „Красотата на българския морски бряг”. За участие в конкурса, е необходимо в срок до 31 юли професионалисти и любители да изпратят свои снимки на българското крайбрежие, като посочат място и дата на заснемането, на riosvbs_pr@abv.bg.  Всеки участник може да..

публикувано на 09.06.23 в 10:35

БСУ е домакин на малайзийска конференция

Днес, в зала „Изток” на Бургаския свободен университет,  от 9:30 ч. се открива международна конференция по управление и стратегически решения (ICGSM) на тема: "Прилагане на стандартите за екологичните, социални и управленски решения (ESG) за сигурни стратегически производства". Форумът е иницииран от Технологичния университет МАРА, който е..

публикувано на 09.06.23 в 09:09