Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дядо Коледа зарадва с подаръци обитателите на Дома в РусокастроКоледно тържество се проведе в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Русокастро. Потребителите представиха празнична програма и получиха подаръци.

Песни, танци и добро настроение имаше днес в Дома, където са настанени 130 мъже с различна степен на умствена изостаналост, на възраст от 18 до 70 години. Тържеството им беше уважено от кмета на община Камено Жельо Вардунски, дарители, доброволците от "Операция Плюшено мече". 

„Изпращаме една много тежка година, но благодарение на общите усилия ние преодоляхме трудностите и се справихме. Проблем беше ограничението в свободното движение , но ние сме ваксинирани и се надяваме от догодина и този проблем да отшуми!“, каза директорът на Дома Любчо Марков.

Кметът Жельо Вардунски припомни за проблема с ниското заплащане на социалните работници, които се грижат за потребителите в такива социални заведения. 

„Сега се надявам новото правителство наистина малко по – сериозно да погледне към този тип институции, защото условията на труд са тежки и се изисква по специален подход към хората настанени в тях. Работещите това, заслужават по – високо заплащане! А иначе Общината помага с каквото може - ремонтирахме водопровода, извършваме ремонти по сградите. Каквото се наложи гледаме да го правим през общината, за да не  са  разходите им от оскъдния им бюджет. Помагаме!

Д-р Димче Миладиновски, който е председател на националната асоциация на хосписите в България, уважи празника в  социалната институция и дари специализирана медицинска апаратура. Според него държавата не прави достатъчно за полагането на по - добри грижи за потребителите на такива домове.

А социалното заведение  в Русокастро е запълнено. В него денонощно се полагат грижи за младежи и мъже с различна степен на умствена изостаналост от цялата страна.

повече може да чуете в звуковия файл:
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Миризма на нефт в Бургас заради претоварване от един на друг танкер

Извършена е процедура по претоварване на нефт на рейда на пристанище Бургас, това е причината  за осезаема миризма на нефтопродукти в ранния следобед в града. Десетки са били сигналите на гражданите, съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. След разговори с Морска администрация и РИОСВ, е установено, че се касае за разрешена от Морска..

публикувано на 15.07.24 в 17:54

Да помогнем на малкия Алекс в тежката му битка с рака

Малкият Алекс се нуждае от помощ, за да пребори раково заболяване. Детето е диагностицирано с тумор в мозъка. Майката е учител в бургаското училище СУ „Петко Росен“ и колегите й се обръщат към всеки, който има възможност да помогне в тежката битка, която им предстои. Алекс се нуждае от операция в Турция, а необходимите средства за нея са..

публикувано на 15.07.24 в 17:01

Обновиха местността „Краставото кладенче“ край Стефан Караджово

Община Болярово и кметство Стефан Караджово обновиха местността „Краставото кладенче“.  Там са поставени нови пейки и маси. Има обособен кът за децата. Чешмите, от които тече лечебната вода срещу кожни заболявания, са почистени.  Съществува легенда, че водите извират от античен нимфеум. Красивото кътче в боляровската община се посещава почти ежедневно,..

публикувано на 15.07.24 в 16:41
ГКПП Малко Търново

Възстановяват дезинфекцията на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни..

публикувано на 15.07.24 в 16:37
Сухи треви горят до Твърдица

Сухи треви горят до Твърдица и широколистна гора край село Габър

В ранния следобед е получен сигнал за пожар малко преди село Твърдица, посочи старши комисар Николай Николаев, началник Областната служба Пожарна безопасност. Горят сухи треви и храсти, има опасност за селскостопанска постройка и конюшни, но не и за населеното място. Три екипа работят на място, очаква се и водоноска от Бургас. Горски пожар..

публикувано на 15.07.24 в 16:07
снимката е илюстративна

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово, който избухна на 12 юли. Засегнати от огъня са около 8 000 декара, от които 2500 широколистна гора.  Два противопожарни екипа са разположени до селата, като се следи за възпламеняване на загасени огнища. В целия регион рискът от възникване на пожари е екстремен-..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Бургас отбеляза 111 години от кончината на Коджакафалията

Бургас отбеляза 111 години от кончината на най-големия дарител на морския град Александър Георгиев – Коджакафалията. Той е роден в село Зидарово през 1830 година. В знак на признателност към делото му, граждани и представители на общината поднесоха цветя пред паметника му на ул. „Цар Симеон I”.  Сред гостите на събитието бе и родственицата..

публикувано на 15.07.24 в 14:10