Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ямбол отбелязва 144 години от Освобождението си

Сградата на Община Ямбол
Снимка: БГНЕС

Днес Ямбол отбелязва 144 години от Освобождението си от османско владичество. Церемонията, тази година, ще се проведе пред Паметника на героите срещу Военния клуб в града.

Честването ще започне с тържествен ритуал и благодарствен молебен, като в церемонията ще участва представителна военна част от Ямболския гарнизон. За атмосферата ще допринесат самодейци от Национално дружество "Традиция" в Ямбол и Нова Загора. Пред паметника на загиналите за националното освобождение ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. 

Патриотични мелодии и маршове ще прозвучат в изпълнение на Ямболския духов оркестър с диригент маестро Владимир Шейтанов. В културно-информационния център "Безистена" ще бъде открита временна експозиция "Командирите на Българското опълчение" от фонда на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа".

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 3000 души посетиха музеите в Бургас в „Нощта на музея“

Над 3000 души е наброявала публиката, посетила четирите експозиции на РИМ-Бургас в часовете от 18:00 до 00:00 в „Нощта на музеите“, която се проведе на 21 май.  По традиция в 18:00 часа официален старт даде Духовият оркестър на Община Бургас, който огласи централната улица „Богориди“ със собствен концерт на открито. Както повелява традицията,..

публикувано на 25.05.22 в 14:30

Булевард Демокрация на 25-ти май

Темите в предаването " Булевард Демокрация" днес: Бетонът постепенно превзема защитената по „Натура 2000“ местност „Поляните“ в Синеморец. Въпреки протестите на еколози и екологични организации, преди месец там започна поредното строителство. До две частни вили е проправен и чакълиран път. Кой, защо и как строи провери Даниела Костадинова Част от..

публикувано на 25.05.22 в 14:09

Стартира сайтът по проект „Безопасна мрежа за Бургаските езера”

Стартира официалният сайт по проект „Безопасна мрежа за Бургаските езера” (LIFE Safe Grid for Burgas). Страницата   съдържа информация за проекта и организациите, които го реализират; детайли за планираните технически дейности по електроразпределителната мрежа; подробности за програма LIFE на Европейския съюз; информация за застрашените..

публикувано на 25.05.22 в 11:54

Обновиха стара сграда в Бургас

Обновиха бургаска сграда построена през 1919 - 1926 г. Тя се намира  на ул. „Хан Крум“ №13 и до днес не е била ремонтирана сериозно. Община Бургас е издала удостоверение за въвеждане в експлоатация. Там е направено топлинно изолиране на външни стени, обновен е покривът, подовата конструкция, подмяна на прозорци и външни врати с нови с PVC профил,..

публикувано на 25.05.22 в 11:41

Карнобатското село Церковски без вода до обяд

ВиК авария се отстранява в момента в карнобатското село Церковски. По тази причина населеното място е без вода до 13 часа, съобщават от водното дружество в Бургас. От 13:30 до 16:30 часа ще бъде спряно водоподаването и в бургаския к-с „Славейков“ – в района на бл. 36 и спортния център в близост до него.

публикувано на 25.05.22 в 09:35

Инж. Христин Илиев: 9% ДДС би намалило сметките за парно, но само за този сезон

Коригирането на ДДС ставката на парното на 9% би довело до намаляване на сметките на абонатите, но спрямо настоящия сезон. А за следващия се предвижда увеличение на цената на парното, което ще влезе в сила от 1 юли. Мнението е на изп. директор на на „Топлофикация“ Бургас инж. Христин Илиев. „При всички положения ДДС-то, тия 9%..

публикувано на 25.05.22 в 08:20