Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои обновяване на Музея на солта в Поморие

Снимка: Община Поморие

Одобрено е проектното предложение „Солта – традиция и културно богатство на Поморие“, съобщават от Общината.  То ще бъде финансирано по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020. Изпълнението на проекта включва ремонтно-възстановителни дейности на сградата на Музея на солта и прилежащата му солна инфраструктура. 

Предвижда се нов дизайн и специализирано оборудване; подобряване на средствата за експониране – табла, витрини, осветителни тела; поправка на солни тигани и каналите към тях, валове, кристализатори, лугов басейн; ремонт на дървена рампа – атракцион, подпорна стена, рампа за осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение, два дървени шлюза; подмяна на изгнилите дъски и колове на валовете и каналите в басейните; почистване на дъната; обновяване на дъски и носещи дървени колчета на солни клетки; ремонт на канала на езерото – изпарител.  По проекта ще бъдат закупени потопяема дренажна помпа за замърсени/ солени води, 40 броя аудио гидове, широкоекранен телевизор за експониране, система от мултимедиен проектор и автоматичен екран, система за видеонаблюдение и нов тип микроскоп.

Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е 16 месеца. Общата стойност на проекта е над390 000 лв.


По публикацията работи: Петя Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет в Поморие отхвърли предложението за актуализация на бюджета

Предложението за актуализация на бюджета на Община Поморие не беше прието от местния парламент през седмицата. Един от мотивите за промените, които посочват от администрацията е, че са завишени приходите от събираемостта на част от данъците. Междувременно са възникнали непредвидими разходи. „В момента имаме към 67 % изпълнение на бюджета , а..

публикувано на 02.08.24 в 15:01

НАП напомня: При плащане в 14-дневен срок, се спестяват 20% от стойността на акта

Много от собствениците на санкционираните търговски обекти за неиздаване на касови бележки или за разлики в касовите наличности предпочитат да не обжалват наложените актове, а да ги заплащат веднага. По този начин освен че в републиканския бюджет постъпват директно значителни суми, бизнесът също печели като се възползва от законовата възможност при..

публикувано на 01.08.24 в 16:47

Община Бургас ще подпомогне финансово стартиращи предприятия

От днес започна приемането на проекти по програмата на Община Бургас за подпомагане на стартиращи предприятия. Тя е насочена към микро или малки фирми, физически лица или екипи от минимум две физически лица, както и ученици от Бургас, които са на възраст над 16 години. Проектите трябва да се реализират за първи път на територията на..

обновено на 01.08.24 в 15:22

Тома Белев: Наредбата за къмпирането трябва да бъде заличена

Изготвянето на наредбата за къмпиране отново разбуни духовете. От Българското кемпер общество (БКО) изпратиха остро писмо, с което информират, че на проведеното на 24 юли заседание на работната група към МРРБ не е била отправена покана към експертните организации. БКО настояват за ясно дефиниране на местата за къмпиране, облекчен режим за..

публикувано на 01.08.24 в 13:46

Кражбите на плажа: Какви са прийомите на джебчиите и как да се предпазим?

В разгара на лятото хиляди плажуващи отморяват на ивицата. От тяхното разпускане обаче се възползват крадците, които и тази година не пропускат да съчетаят ходенето на море с... отмъкването на различни вещи от разсеяния поглед на почиващите.  По централните плажове джебчиите крадат основно мобилни телефони, смарт часовници, портмонета, златни накити -..

публикувано на 01.08.24 в 12:05

Бургас разширява границите на града

Общинските съветници в Бургас дадоха старт на процедура за урегулиране на нови терени, както и на правила за застрояване в новия квартал “Мадика”. Целта е той да се превърне в модерен европейски квартал. Ще има нови четирилентови улици с велоалеи и достатъчно озеленяване, с детски зони за игри и спорт. Същият подход ще бъде приложен и в района,..

публикувано на 31.07.24 в 15:36
архив

Лозари и винопроизводители излизат днес на протест в Поморие (ОБНОВЕНА)

Представители на лозаро-винарската камара в Поморие ще протестират срещу наредба на Министерството на финансите от 2023-та година. Тя ги задължава веднъж да претеглят събраното грозде директно в лозовите масиви, а втори път да го претеглят на кантарите в данъчните складове на предприятията за преработка. Ако има несъответствие в килограмите..

обновено на 31.07.24 в 09:22