Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Радиомагазинче Надежда" представя:

Чипровката Цеца Димитрова пази кода на българската шевицата

| обновено на 07.08.22 в 18:55


ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Цеца Димитрова от Чипровци е майка на две прекрасни дъщери. По- голямата Салвина е с умерена умствена изостаналост и епилепсия. Майка й казва:

„Няма по-слънчево и общително десет годишно момиче от нея! Обожава народната музика и няма песен, която да не знае. Слабост са ми диамантените гоблени, рисуването по номера и бродирането на детски герои. Групата с всички майки и деца е невероятна!“

Първите опити на Цеца в бродерията са в училищните часове в 5-ти клас. Вярва, че у всяка чипровка живее духът на известната килимарска школа и усета за естетика. Самата тя е карала и курс по килимарство, откъдето е научила азбучните правила за комбинирането на цветовете. Пробвала е и да изработва сувенири в техниката декупаж, но бродеряята й е по на сърце. Обича старите шевици, които имат символика, най-вече елбетицата и канатица, вярва в енергията, която има всяка шевица. Затова, когато й поръчат сувенир с бродерия, внимателно проверява дали значението е подходящо за предстоящия повод. Прави бижута, картички, ключодържатели, разделители-всякакви сувенири с бродерия. 

В момента има и нова страст-дървото и изработването на свещници.  

Групата  "Купи подарък от майка на дете с увреждане", от която става част благодарение насоката на приятели, й дава възможност за изява и обмяна на опит със съмишленици, но най-важно за чипровката е моралното измерение:

„Много ми е добре там като чета коментари и общувам с някои от членовете,  но най-важно за мен е приемането на дъщеря ми, преди ми беше много по-трудно.„

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мама Севда и 11 - годишната Никол правят натурални сапунчета с кауза

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 25.09.22 в 16:00

Анета Драганова: Когато не плета, сънувам плетки, а вие носите сънищата ми! (ГАЛЕРИЯ)

С нестандартно модно ревю Анета Драганова представи плетива уникати в Бургас. Известна като автор на дрехи, които претърпяват невероятни метаморфози, дизайнерката с габровски корени и варненско битие, ползва за модели хора от публиката. Гостува за първи път в Морския град по покана на директора на градската библиотека Яна Кършйска, която..

публикувано на 24.09.22 в 01:31

Бургас се радва на Ураган, Стихия, Торнадо, Смерч и Буря

След силната буря, минала по Южното Черноморие, от Бургас дойдоха и добри новини.  Само няколко дни след шквала, както е официалния термин на мощното метеорологично явление, на бял свят в бургаския зоопарк се появиха Ураган, Стихия, Торнадо, Смерч и Буря.  Изборът на имена на животинките, които всъщност са мини прасенца , е вдъхновен именно..

публикувано на 22.09.22 в 17:40

Емил Марков: Художественото копие на манифеста е ръчна изработка от художника Харалампи Тачев

Манифестът, с който е била обявена независимостта на България, като исторически документ се различава от художествената му изработка на втория документ. като копие. Той е изработен върху пергамент и е подписан от цар Фердинанд и осемте министри на кабинета. Манифестът е допълнен в най-долната си част с осем кръгли печата с восък в сребърно..

публикувано на 22.09.22 в 13:44

Представят ценни артефакти от Акве Калиде в новия експозиционен център

Надпис от II век след Христа е сред ценните находки, които ще бъдат представени в музейната експозиция на новия експозиционен център в туристически комплекс Акве калиде. Откриването му предстои в най – скоро време.  Готов е новият експозиционен център в Акве Калиде При археологическите проучвания през това лято са разкрити..

публикувано на 21.09.22 в 09:20

Росица Стефанова изработва фигурки от вълна

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата  Купи подарък от майка на дете с увреждане.  В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 18.09.22 в 15:05

Нина Бъчварова, пожарникар: Сбъднах детската си мечта и се гордея с професията си

Нина Бъчварова е единствената жена пожарникар в момента, в Първа районна служба по противопожарна безопасност и защита на населението в Бургас. Тя е младши инспектор в отдел "Държавен противопожарен контрол" и разказа, че е сбъднала детската си мечта да стане огнеборец. „ Това е една много достойна професия, но жените в нея сме..

публикувано на 18.09.22 в 14:00