Приказни истории с БНР Бургас


Излезе от печат третата книга от поредицата "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 16 години с над 150 творби. 

Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. Тук ще публикуваме всички истории от сборника "Приказни истории с БНР Бургас".

Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас.

Вече събираме истории за нашето четвърто издание на "Приказни истории с БНР Бургас". Очакваме творбите до Деня на книгата 02 април 2020 година.

РЕГЛАМЕНТ IV КОНКУРС "СЪЗДАЙ КНИГА С БНР БУРГАС"

В конкурса „СЪЗДАЙ КНИГА С БНР БУРГАС“ могат да участват деца на възраст от 6 до 18 г.

Участието може да бъде индивидуално или групово.

Всеки участник, или авторски колектив може да участва с една история или сборник с истории, с приложени рисунки към тях.
Всяка творба трябва да съдържа информация за автора или авторите, възраст, учител, училище, телефон и e-mail за връзка;

Начало на конкурса: 16.09.2019 г.

Краен срок за подаване на творбите: 23.04.2020 г. – Международен ден на четенето.

Готовите творби се изпращат на адрес: Бургас, ул. “Филип Кутев” 2, за конкурса "Приказни истории с БНР Бургас" и задължително в електронен формат на e-mail: racheva@bnr.bg.

Имената на авторите, които ще участват в четвъртия сборник, ще бъдат обявени в ефир и в сайта на БНР Бургас, на 24 май 2020 г.

Най-интересните истории ще публикуваме в сайта и Фейсбук страницата на БНР Бургас, както и в онлайн изданието на списание „Щъркел“.

Четвъртият сборник „Приказни истории с БНР Бургас – 2020“ ще бъде готов на 15 септември, заедно с аудио-книга и ще подарим отново на библиотеките в училищата и детски отдел на библиотека „Пейо Яворов“.

Така всяка година ще обогатяваме детския фонд на библиотеките с нови, интересни, детски книжки, създадени от деца за деца.

За въпроси и информация относно конкурса:

Мариана Рачева, тел.: 0882 709 230, 056/ 894 006, e-mail: racheva@bnr.bg

Публикации

"Приятели" от Александър Никифоров

Сгушен в топла  ниша между печка и диван,  котарак дълбоко  диша сит, доволен, сън заспал. Под  дивана- в тъмна дупка скрит е старият мишок. Търпеливо чака, дебне своя враг за сън дълбок. И усетил на момента, че е време за игра, той на..

публикувано на 21.10.19 в 15:18

"Целунати от слънцето" от Алекса Георгиева

   В сяко лято, още от съвсем малки аз, Вал, Ники, Рони, Ади, Дани, Ели и още много хора се събираме в малкото градче, откъдето са родителите ни и прекарваме там по три месеца в разходки, катерене по дърветата, плуване в езерото и смях.     Не сме..

публикувано на 27.09.19 в 22:18
Илюстрация: Мая Стойкова

"Душата на една картина" от Преслав Гавраилов

   Н осеше се миризма на полимер. Огромни изцапани палитри бяха разхвърляни по паркета. Акрилната боя се стичаше във фугите и ги оцветяваше в мътни цветове. Четките бяха пръснати по всичките лавици в малката стая, обвита в ръждиви тонове. Напуканите..

публикувано на 27.09.19 в 22:07
Илюстрация: Даниела Мутафова

"Моята лисица" от Даниела Мутафова

   Г радът още помни, след цели 20 години, той още помни моята лисица.    Бях на 7 и живеех с мама и татко в едно градче. То бе толкова мъничко, че всички се познаваха. Гражданите бяха много интересни и по свой начин уникални. Например имаше едно..

публикувано на 27.09.19 в 21:34
Художник на корицата: Кайли Яшова

"Ритъмът на душата" от Ивайла Димитрова

    Всичко започна с едно събитие, от обявяването на което всички бяха доволни - грипната ваканция. Единствено аз от целия клас изпаднах в ужас, тъй като се налагаше да я прекарам при баба и дядо. Представяте ли си какво означава тийнейджър да отиде..

публикувано на 27.09.19 в 21:21
Илюстрация: Кайли Яшова

"Случка рано сутрин"

   Е дна сутрин прилепът Дончо се събудил, погледнал се в огледалото и доволно възкликнал:     - Ах, колко съм добър!     И както всяка сутрин, отворил сейфа, за да се наслади на колекцията си от стари монети, които имал от доста време. Дончо решил..

публикувано на 27.09.19 в 20:54
Илюстрация: Кайла Яшова

"Защо на щъркела са му дълги краката" от Дойчин Добрев

   З а вас шега, за мене – истина, веднъж на прозореца ми кацна  един щъркел. Той ми каза да ида на Северния полюс, да се кача на най-високия връх и точно там, на небето, ще открия едно копче. Не какво да е, а вълшебно копче – щом го натисна, отгоре..

публикувано на 24.09.19 в 21:26
Илюстрация: Кайла Яшова

"Лилавото море" от Мария Пенева

   И мало едно време едно лилаво море. То било омагьосано от зла вещица и всички риби станали лилави и зли като нея. Непрекъснато се карали помежду си, биели се и се изяждали помежду си.     Едно лято някакъв човек отишъл на почивка именно на това..

публикувано на 24.09.19 в 21:13
Илюстрация: Кайла Яшова

"Чашата за мляко" от Борис Атанасов

   И мало едно време една Чаша за Мляко. Тя си живеела прекрасно, защото непрекъснато ухаела на мляко с шоколад, но не харесвала собствениците си. Децата постоянно ѝ пиели млякото и това я дразнело.     Един ден, възрастните в семейството купили..

публикувано на 24.09.19 в 21:06
Илюстрация: Кайла Яшова

"Дрехите и Иванчо" от Симона Гагарова

   И мало едно време едно момченце, което се казвало Иванчо. То не било обикновено момче, защото непрекъснато му се случвали странни неща.     Една нощ Иванчо затворил очи за миг. Когато ги отворил, се оказал на необичайно място – на една малка..

публикувано на 24.09.19 в 20:58