Приказни истории с БНР Бургас


Излезе от печат третата книга от поредицата "Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от третото издание на конкурса "Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 16 години с над 150 творби. 

Събрахме 56 истории, родени от чистото, красиво и безгранично детско въображение. Тук ще публикуваме всички истории от сборника "Приказни истории с БНР Бургас".

Благодарим на печатница "Информа принт", Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас, информационния сайт "Черноморие", екипа на детското онлайн списание "Щъркел" и поетесата Яна Вълчева от Бургас.

Вече събираме истории за нашето четвърто издание на "Приказни истории с БНР Бургас". Очакваме творбите до Деня на книгата 02 април 2020 година.

РЕГЛАМЕНТ IV КОНКУРС "СЪЗДАЙ КНИГА С БНР БУРГАС"

В конкурса „СЪЗДАЙ КНИГА С БНР БУРГАС“ могат да участват деца на възраст от 6 до 18 г.

Участието може да бъде индивидуално или групово.

Всеки участник, или авторски колектив може да участва с една история или сборник с истории, с приложени рисунки към тях.
Всяка творба трябва да съдържа информация за автора или авторите, възраст, учител, училище, телефон и e-mail за връзка;

Начало на конкурса: 16.09.2019 г.

Краен срок за подаване на творбите: 23.04.2020 г. – Международен ден на четенето.

Готовите творби се изпращат на адрес: Бургас, ул. “Филип Кутев” 2, за конкурса "Приказни истории с БНР Бургас" и задължително в електронен формат на e-mail: racheva@bnr.bg.

Имената на авторите, които ще участват в четвъртия сборник, ще бъдат обявени в ефир и в сайта на БНР Бургас, на 24 май 2020 г.

Най-интересните истории ще публикуваме в сайта и Фейсбук страницата на БНР Бургас, както и в онлайн изданието на списание „Щъркел“.

Четвъртият сборник „Приказни истории с БНР Бургас – 2020“ ще бъде готов на 15 септември, заедно с аудио-книга и ще подарим отново на библиотеките в училищата и детски отдел на библиотека „Пейо Яворов“.

Така всяка година ще обогатяваме детския фонд на библиотеките с нови, интересни, детски книжки, създадени от деца за деца.

За въпроси и информация относно конкурса:

Мариана Рачева, тел.: 0882 709 230, 056/ 894 006, e-mail: racheva@bnr.bg

Публикации

Илюстрация: Кайла Яшова

"Балът на буквите"

   В  един прекрасен летен ден българските букви поканили английските букви на бал в своя мраморен дворец. Английските букви тъкмо се разхождали с корабче по Темза, когато един пощенски гълъб пуснал отвисоко телеграма с поканата за бала. Английските..

публикувано на 24.09.19 в 20:45
Илюстрация: Кайла Яшова

"Късмет"

     Имало едно време едно картофено момче, което живеело в страната на картофите. Един ден Картофеното момче отишло на училище и извадило картофения учебник. От чантата му изскочил неговият домашен любимец – Картофеният папагал, който се казвал..

публикувано на 24.09.19 в 20:38

"Лятото с патиците" от Теодор Връбчев

     Летен следобед е. Пустинна жега. Всичко живо се е изпокрило на сянка. Цялото село е изпаднало в сладка следобедна дрямка, кой където намери хладинка. Само аз, Гошо и Християн не се плашим от жегата. Подпрели сме колелата на порутената ограда на..

публикувано на 24.09.19 в 20:25

"Като птица" от Антония Станева

    В сяка пролет, когато се завръщат птиците, аз заминавам на юг. И се връщам в родния дом в късната есен, когато те отдавна са отлетели. Повече от всеки друг ги разбирам, защото съм една от тях, макар, че се движа по обратния маршрут. Знам по-добре от..

публикувано на 21.09.19 в 11:59

"Да уловиш звезда" от Валентин Железов

     Беше късна лятна вечер. С мама и татко бяхме на село. Съседите ни бяха на гости до късно. Когато те си тръгнаха, аз и татко помогнахме на мама да разтреби масата. После легнах на хамака в градината на прохлада и се заслушах в нестихващата песен на..

публикувано на 21.09.19 в 11:54

"Гълъбчето" от Иван Желев

     Беше началото на лятото. Намерих го случайно, докато се прибирах у дома след игра с приятели. То се луташе пред входа на блока и жално писукаше. Беше най-обикновено сиво гълъбче, малко, беззащитно и ужасно изплашено. Още не можеше да лети, имаше..

публикувано на 21.09.19 в 11:23