Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЗАБАВНИ ПРИКАЗКИ И СТИХОВЕ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

"Кученцето" от Янита Ангелова

Този разказ е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Беше ясен слънчев следобед. Ваньо тъкмо се беше върнал от футболна тренировка. Настроението му не изглеждаше добро, (той обикновено си представяше, че умът му е весело кученце, а сега той бе по-скоро нещо между акула и някой много, ама много тъжен булдог) защото се беше скарал с момчетата. Този Иван! Защо непрекъснато се заяжда с него? Не може да си почине, не може да бъде онова, това  и т. н. Не му даваше дори да намеси мнението си в разпределението на съотборниците си. Да не е лидер? Всички са равни. Моля, има конституция!

  Тъй си вървеше Ваньо и лошите мисли като черен облак помрачаваха оптимизма. Тъжният булдог и акулата в главата му растяха и заемаха крехкото местенце на щастието. А Щастието, по-скоро неотдавнашното властващо Кученце, се ядоса.

  - Не може така! По-бодро, приятелче, ще те измъкна от тази бездна на унинието!

  Времето минаваше бързо в спокойната лятна вечер. Скоро стана девет часа, мръкна се, а Ваньо вечеряше. Все още беше сърдит и кривата му физиономия заразяваше всички. А Кученцето чакаше своя миг. Ваньо стана от масата и се изми. После потъна в завивките все така нацупен. Тогава кученцето се показа. Е, не така, че да се вижда, просто показа силата си. Ще ви кажа как.

  Както момчето си лежеше, изведнъж чу тих звук, прераснал в тънко джафкане.

  - Джаф-джаф, джаф-джаф!

  Ваньо се изправи в леглото и се огледа.

  - Джаф-джаф, джаф-джаф!

  - Кой лае? – попита объркано той – Покажи се!

  Той наистина се уплаши, а булдогът и акулата затанцуваха в щур купон. Но Кученцето не им даде повече време, а направо се показа – в истинския си вид. Лунната светлина го огря и неговите малки маслинки-очички се уголемиха. Ваньо зяпна.

  - К-какво си ти?

  - Аз съм Кученце.

  - К-к-к…???

  - Не ме ли помниш?

  Ваньо сбърчи чело и се вгледа в тъмнината. Май пухчето беше познато…

  - Да не си онова Кученце, дето ме успокояваше, когато мама не успя да дойде за коледното тържество? И аз се разплаках?

  - Аз съм.

  - Когато бях уплашен от онзи номер с призрака на Теди?

  Кученцето кимна.

  - Същото.

  - Но тогава защо си тук? Аз не съм разстроен или…

  - Напротив, си. Разстроен си.

  Ваньо се опита да обясни, че е сърдит, и между двете чувства има голяма разлика. Но Кученцето знаеше истинската песен, а не фалшификата.

  - Ти си разстроен – погледна го то. – Ти не си сърдит. Тъжно ти е, че онзи Иван не те уважава и искаш да му покажеш, че си по-добър от него.

  Ваньо преглътна и кимна. Вярно си беше и той осъзна какво чувства наистина.

  - Хм. Право си.

  - И си по-добър.

  Момчето се опули.

  - Но как? Той е толкова готин, има си всичко! А аз… аз нямам нищо.

  - Но ти не се заяждаш, нали? Не се присмиваш на никого и се гордей с това. Неговото его не помага на никого. А ти си щастлив, че си любезен и мил.

  Акулата и тъжният булдог се смалиха и щурият купон се превърна в тихо парти.

  - Вярно? О, да, наистина. Чувствам се прекрасно.

  - Плюс това, той получи двойка по смятане.

  Ваньо се засмя искрено и от сърце. Иван наистина беше маловажен. Той го прикриваше с потисничеството си над другите. Но това нямаше значение, защото той май не си беше чел урока по Човека и обществото. Май не беше запомнил, че има конституция, както вече споменахме.

  А в този момент акулата и много, ама много тъжният булдог се смалиха до размер на атоми. (Още едно познание на нашия герой – атомите, най-малките градивни частици.) Те задращиха по стените на оптимистичната клетка, опитвайки се да излязат навън. Но това не бе възможно, защото Ваньо вече беше незначителен, защото мнението на някой не е достатъчно, за да сломи твоя боен дух.

И Кученцето го знаеше. Нали е Кученце?



АвторЯнита Ангелова - 10 г.
НБУ „Михаил Лъкатник“ - гр. Бургас
учител: Таня Атанасова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Този разказ е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 ЮНИ!

Добро утро в четвърътк-27 юни! Смислени хора, успешни срещи и благи думи по пътя ви в делника пожелава сутрешният екип на БНР-Бургас. Ето и част от акцентите до 10 часа: Проблемът с нерегламентираното къмпингуване в залива Вромос стои и този сезон. Основната причина е в липсата на наредба, която ясно да определя правилата. Това заяви пред..

публикувано на 27.06.24 в 07:12

Булевард Демокрация на 26-ти юни

В пожароопасния сезон как може с превантивни мерки да намалим горските пожари. Това е днешната ни тема. В първия час ще чуем Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа" и опита на община Болярово, където риска е особено голям. В коментарната рубрика проф. Николай Радулов, ще сподели политическите си очаквания за кабинет.  Първото сдружаване между..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ! Лято e! Косата става по-светла. Кожата по-тъмна. Водата по-топла. Музиката по-силна. Нощите по-дълги. Животът става по-хубав! Добро утро в сряда! Утрото по морето вече ухае на плажно мляко и водорасли… Най-актуалното от 26-ти юни, донякъде и с дъх на море, събираме в сутрешния ефир на БНР – Бургас...

публикувано на 26.06.24 в 07:02

"Булевард Демокрация" на 25 юни

Темите в предаването: С разпит на свидетели започна по същество делото за смъртта на бургаските полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин с хуманитарен статут на бежанец Омар Аднан.  Репортаж на Даниела Костадинова. 15%  таван на надценка на хляба трябва да отпадне, тя е въведена от предишния Парламент в..

публикувано на 25.06.24 в 14:33

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 ЮНИ!

Добро утро във вторник на вълните на БНР-Бургас и лятото! Ето и част от темите в ефира до 10 часа: Общинският съвет на Бургас се събира днес след като през май нямаше заседание заради изборите. Акцентите в работата на местния парламент ще откроим след новините в 8 часа. Третото издание на Националната кампания „Започни млад“ стартира от..

обновено на 25.06.24 в 07:08

Булевард "Демокрация" на 24-ти юни

Държавния глава започна  консултации за съставянето на кабинет. Ако от ГЕРБ предлагат правителството на малцинството и от ДПС са склонни да ги подкрепят, кой път ще поемат от ПП и то след заявката им, че ще са опозиция в парламента. Емил Соколов областен координатор на партията ще разшифрова бъдещите им действия.  Как рибарите от Ченгене скеле..

публикувано на 24.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 24 ЮНИ!

Новата седмица започва с аромат на свежи билки и лято! Добро утро в понеделник, на Еньовден! Един от най-мистичните и древни български празници отбелязваме днес, на 24-и юни. Той е дълбоко вкоренен в езическите традиции и е посветен на слънцето, природата и лековитите билки. Празникът се отбелязва още от времето на древните славяни и траки. Все още..

публикувано на 24.06.24 в 06:55