Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЗАБАВНИ ПРИКАЗКИ И СТИХОВЕ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

"Вълшебната гора" от Христо Вълев

Този разказ е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Някога, мнооооого отдавна, някъде, далеч от тук имало една гора. Хората казват, че тя била вълшебна. Защо ли? Защото нейните дървета раждали вълшебни плодове, който ги опитал, ставал по-добър. През гората течала бистра рекичка, но в дълбините и имало тъмна пещера. В нея живеела вещица зла, която мразела добрите дела. Тя решила да се отърве от дърветата с вълшебни плодове. През деня тя унищожавала дърветата, а през нощта идвали братче и сестриче и със събрани от тях семенца, засаждали нова гора. Днес тъй, утре тъй, ядосала се вещицата и намислила да улови добрите деца, за да не и пречат на пъклените дела. Една нощ вещицата се превърнала в сова и изчакала да се появят малките природолюбители. Докато децата пръскали семенцата, тя се спуснала и ги грабнала с острите си закривени нокти. Затворила ги в един кафез и го занесла в гнездото на ястреба.

– Нали е хищна птица, ще ги разкъса и няма кой да ми се пречка в моята гора - помислила си тя.

Ястребът в това време бил на лов, а в гнездото били само яйцата, от които чакал да се появят неговите малки ястребчета. Но… от топлината на децата, се излюпили яйцата. Записукали гладни малките птички. Децата се сетили за семенцата и ги нахранили. Ястребът се завърнал, недоволен, че не е успял да улови нищичко. Отдалеч съзрял неканените гостенчета и се спуснал да ги разкъса, но неговите рожби едно през друго му заразказвали как децата се погрижили за тях, как са ги нахранили, как са станали приятели… Зачудил се ястребът как да постъпи с децата. Мислил, мислил, но нищо не измислил. Затова решил да отиде за съвет при Бухльо Умников – признат горски мъдрец. Понесъл ги на здравите си криле и право пред дома на мъдреца. Разказал му всичко от игла до конец. Бухльо Умников не мислил дълго, а направо отсякъл:

– Съюзете се всички живи твари, живеещи в нашата гора, срещу вещицата зла, защото „Сговорна дружина, планина повдига!”.

Извикали враната и ѝ поръчали да разнесе навред из гората новината:

– Сбирайте се, животинки всички

и големи, и мънички,

за да победим вещицата зла

и да спасим нашата гора!

Долетели мушички и птички, допълзели гущерчета и змийчета, дори показали слепи главички къртици и къртички, дошли вълци, мечки и лисички… Всички обсъждали, разсъждавали, но не могли да измислят нищо. Тогава се чуло плахото треперещо гласче на една малка мравчица :

– Да я нахраним с вълшебни плодове, така ще стане добра и…

– Ура! Браво, работливке! Как не се сетихме?!! – развикали се животните.

Речено-сторено! Дали една круша на Бобърчо и той мигом се гмурнал в родната река. Намерил тъмната пещера и що да види? Вещицата спи дълбоко, а на огнището къкри чорбица. Метнал в нея крушата и се върнал доволен на сушата. Събудила се вещицата прегладняла, излапала вкусната чорбица и за радост на животинки и дечица, вече правела само добри дела и се грижела за вълшебната гора.

Приказката свършва тук, но, вий дечица, не правете на родителите си напук! Яжте вкусни плодове, защото … може да са от вълшебните!!!



АвторХристо Вълев - 10 г.
НБУ „Михаил Лъкатник“ - гр. Бургас
учител: Таня Атанасова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Този разказ е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард "Демокрация" на 16-ти юли

Политически започваме предаването. Темата е декларацията на ПП-ДБ и искането им за 3 месеца отсрочка, и тогава връчване на мандат, за да се приемат антикорупционни мерки. Според Емил Соколов, който бе и техен кандидат-депутат, предложението изглежда необичайно и избори ще има, но въпроса е кога. Петър Кънев, бургаския депутат от БСП смята, че е нереално..

публикувано на 16.07.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 16 ЮЛИ:

Някои мислят, че трябва да трупат вещи и предмети, но забравят, че целта на живота е да се натрупват емоции, усмивки и щастливи мигове. Добро утро във вторник! Поздрави от екипа ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа:..

публикувано на 16.07.24 в 06:30
Снимката е илюстративна

"Булевард Демокрация" на 15 юли

Темите в предаването днес: Ръст на падналите от тротинетки и озовали се в болница, лекари призовават за повече внимание, повече от Петя Янакиева. Вандалски прояви в автобуси на "Бургасбус", какви са възможностите за реакция на служителите на фирмата, репортаж на Калина Енчева. Какви туристи посреща в активния сезон община Царево? Бургас отбеляза..

публикувано на 15.07.24 в 14:20

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 15 ЮЛИ

Добро утро на вълните на БНР-Бургас в понеделник! От днес започват Горещниците. Според народния календар това са най-топлите дни в годината. Прогнозата за времето напълно оправдава това вярване.  Ето и акцентите в ефира до 10 часа: Над 500 са проверките за спазване на данъчното и осигурително законодателство по Южното Черноморие от началото на..

обновено на 15.07.24 в 07:17

Булевард Демокрация на 12-ти юли

Около 300 души са посетили спешния кабинет с оплаквания заради жегите. И днес имаме предупредителен код за опасно високи температури, а с ценни съвети ще чуем д-р Нигохос Топузян.  Жътвата приключи в региона, но производителите са притеснени от ниските изкупни цени. Още за очакванията им ще чуем също в първия час. В минутите след 17 часа един случай,..

публикувано на 12.07.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 12 ЮЛИ:

Трябва да имате мечта, заради която сутрин да се будите. Добро утро  в петък! Приятно събуждане се постига с усмивка, добри мисли и положително настроение. Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева.  Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч.: -..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 11 юли:

Жега е и в политиката, и навън. Предлагаме Ви приятна информационна прохлада в следобедния ефир на БНР Бургас.  Какво ще чуете при нас: - Какво се случва с ДПС и парламентарната група; -  Как да преодоляваме високите температури в колата и извън дома здравословно; - Защо над полицай, който е упражнил насилие е имало чадър? От ПП-ДБ по казуса..

публикувано на 11.07.24 в 14:57