Испанската дамска инди рок група Melenas номинирана за наградата „Music Moves Europe Talent Awards”

   Независимата рок сцена на Испания не е особено позната на Стария континент, но квартетът "Melenas" се надява да я постави на европайската карта със своя завладяващ стил. Гаражната инди рок дамска формация е създадена в Памплона в средата на 2016..

публикувано на 22.11.20 в 10:43

Анна Данчев- "Българският глас на Финландия"

Харизмата на певицата Анна Данчев слага своя отпечатък върху всяка композиция в дебютния албум „Say It” на нейната международна група „Danchev: Domain“. Издаден през май тази година, албумът получи позитивни отзиви от финландската критика, а също и в..

публикувано на 22.11.20 в 10:30

Германците от "twocolors" - мост между мелодичния поп и EDM

   Електроденс дуото "twocolors" се появи през 2015 година в Берлин. Подобно на името си то обедини Пиеро, който е от Западен Берлин и Емил от Източен Берлин. Започнаха да правят ремикси на известни хитове и първият им успех беше „Make It Louder“-..

публикувано на 22.11.20 в 10:10
пощенска марка, посветена на габровския карнавал.

Нова пощенска марка е посветена на габровския карнавал

Ноември е специален в календара на карнавалните градове по света – през този месец започва карнавалното време и се слага началото на подготовката за веселите празненства и маскаради, които предстоят през следващата година. Заради епидемичната..

публикувано на 22.11.20 в 09:00
Артисти за не на насилие

Артисти от НБУ със спектакъл срещу насилието над деца

Студенти и преподаватели от университетския театър на Нов български университет представиха един по-различен прочит на темата за насилието сред подрастващите. Това се случи под формата на документален театър, какъвто обаче едва ли сте гледали...

публикувано на 22.11.20 в 09:00

Нов студиен запис на Камерна симфония от Румен Бояджиев-син в БНР

Сред избраните произведения на български композитори, които имаха шанса да попаднат в календара на студийните записи на Симфоничния оркестър на БНР тази есен, беше и новата Камерна симфония за струнен оркестър от Румен Бояджиев-син . Като активен..

публикувано на 20.11.20 в 19:07
Лада Брашованова-Станчева

Спомен за Лада Брашованова-Станчева

На 10 ноември 2020 г., на 91-годишна възраст почина Лада Брашованова-Станчева – водеща фигура сред българските музиколози. Лада Брашованова-Станчева е родена през 1929 г. в семейството на първия български музиколог - проф. д-р Стоян Брашованов,..

обновено на 20.11.20 в 17:53

Михаил Заимов: Трябва да се спре с тези ежби и малко да се смирим

Михаил Заимов, пътешественик и фотограф, събра в книгата "Черноморски диалози" морските си приключения. "Там цари хармония до момента, в който дойде човекът и направи нещо, за да го разруши. За мен това е форма на бягство от нашия човешки..

публикувано на 20.11.20 в 14:34
Квартет Flautissimo

Flautissimo - нов камерен ансамбъл, създаден в изолация

Тежките времена за хората на изкуството по време на пандемията роди доста интересни идеи - след шока от затварянето на концертните зали и оперните театри, музикантите започнаха за творят при извънредни обстоятелства и креативните им решения достигнаха..

публикувано на 20.11.20 в 11:08

Виктория Василенко с участие в нов албум, продуциран от Музикалната капела "Кралица Елизабет"

Пианистката Виктория Василенко е един от музикантите, участвали в осъществяването на съвсем нов проект на Музикалната капела „Кралица Елизабет“ в Брюксел. Албумът “Mozart Double” е замислен с акцент върху произведенията за двама солисти и оркестър от..

публикувано на 19.11.20 в 22:20