Атанас Сугарев

"Басните на Лафонтен" вълнуват читателите повече от три века

През 2021 година ще се навършат 400 години от раждането на Жан дьо Лафонтен. Той е роден на 8 юли 1621 година във френския град Шато Тиери в областта Шампан.  Пълното издание на "Басните на Лафонтен" вече е на българския пазар. Един от преводачите е..

публикувано на 09.11.20 в 15:55

Отзвук от II Фестивал на камерната опера

Идеята за създаването на този форум е на режисьора Петко Бонев, който преди година покани няколко състава с техните камерни продукции. Това бяха Старозагорската опера, Кварто квартет и Bellа voce, Симфониета Враца и Малък оперен театър. Патрон на..

публикувано на 09.11.20 в 14:30

Една история от жълтите павета, разказана на рибарски столчета и кофа от боя

От днес София има съвсем нова художествена придобивка. Непосредствено до размирния "Триъгълник на властта", в една от преките - „Триадица“, вече се извисява образът на Свети Георги преди битката му със змея. Стенописното изображение, което..

публикувано на 09.11.20 в 10:15

Силният дух съхранява Вазовия род

 Вазовият род е много богат като имена, като наследници, като съдби - а приносът му в историята и в културата на съвременна България е тема необятна, но благодатна, за да се откроят фигурите на този толкова скромен и толкова велик български род,..

публикувано на 08.11.20 в 17:50
Михаил Билалов - стопкадър от рекламния клип на постановката.

Михаил Билалов в моноспектакъла „Бум-Бум. Малка нощна музика за мафиот и оркестър“

Актьорът Михаил Билалов, когото зрителите помнят от ролята на Джаро в сериала „Под прикритие“, отново влиза в ролята на мафиот. Този път в театрална постановка и то в моноспектакъл - „Бум-Бум. Малка нощна музика за мафиот и оркестър“, чиято..

публикувано на 08.11.20 в 15:07

"Пътека през времето" с проф. Димитър Чолаков

По "пътеката през времето" премина проф. Димитър Чолаков, който представи в художествената галерия в Търговище своя изложба живопис. В "Пътека през времето" творецът показва избрани произведения от 1969 година, когато започва обучението си в..

публикувано на 08.11.20 в 12:40

Спомен за Венедикт Бобчевски

На 8 ноември 1895 г. е роден един от видните български музиканти от първата половина на ХХ век - Венедикт Бобчевски. Композитор, диригент, публицист и преводач, 14 години той е на пулта на Софийската опера - дирижира и подготвя 44 оперни заглавия,..

публикувано на 08.11.20 в 09:00

„Феерия от мрак и светлина“ представя творчеството на незрящи

Проектът „Феерия от мрак и светлина“ е финансиран от Националния фонд "Култура" при Министерството на културата. Проектът е създаден от екипа на Сдружението на творците с увреждания в България. " Целта на този проект е да популяризираме редки..

публикувано на 06.11.20 в 15:34

"Телогинариум“ - книга за пространството, което отнемат нашите тела

„Това е една измислена от мен дума, свързана с имагинариум – това са форми на фантазни книги от късните средни векове, пътешественици са разказвали за фантастични светове и са събуждали въображението на тези, които ги четат“, това разказа в „Преди..

публикувано на 06.11.20 в 10:54

Клуб „Перото“ и НДК връчват годишните литературни награди

За шеста поредна година клуб „Перото“ и НДК ще връчат годишни литературни награди . Във всяка от петте категории - „Проза”, „Поезия”, „Детска литература”, „Дебют” и „Превод от български на чужд език” има по три номинации. Селектираните..

публикувано на 06.11.20 в 07:16