Графити по въздуха

Всеки човек малко или повече е творец, независимо от областта, в която работи. Това доказва и предаването „Графити по въздуха“, което предлага  различна гледна точка към творчеството, без да се съобразява с авторитети, йерархии и класации.

В него можете да чуете утвърдени творци, но и такива, които ще станат известни в бъдеще, или ще потънат в забрава.

В „Графити“ мейнстрийм и ъндърграунд вървят ръка за ръка, защото всички творчески търсения са достойни за внимание заради вложената енергия и искреност. Всички изкуства присъстват в предаването, но акцентът е върху оригиналните идеи в литературата и театъра.

Дори и да нямате отношение към изкуството, не може да не проявявате любопитство към интересните личности, а „Графити“ внимателно ги търси и ги поставя „в светлината на прожектора“.

Рубриката „Тест за напреднали“ винаги има информативен повод, но целта е да се постигне изповедност в студиото.

Рубриката „Всичко мое нося със себе си“ е територия на българите, живеещи в чужбина, които никога не скъсват пъпната си връв с Родината.

„Пътуване без куфар“ пък е за почитателите на пътешествия - и за онези, които пътуват в реалността, и за така наречените „диван“ пътешественици. Смисълът на този радиопътепис не е самоцелната екзотика, а радостта от пътуването, което може да е до селце в Родопите с разбит път и уникална природа.

Целта на „Графити“ е да създаде едно общо ефирно пространство за онези слушатели, които са жадни за срещи с интересни хора, идеи и места.

„Графити по въздуха“ се излъчва всеки четвъртък от 20:05 до 22:00 часа по програма „Хоризонт“. 


Водеща на предаването е Светлана Дичева (вляво), а музикалният избор - винаги на ниво! - е на Бояна Андреева). 

Публикации

Крепостта

В „Пътеводител на хубавите места“ ще научите къде в Родопите живее Хазър баба

Журналистът и писател Оля Стоянова издаде нова книга „Пътеводител на хубавите места“ в съавторство със съпругът ѝ Живко Джаков. „ Може би през лятото пътуваме най-много, но като цяло не сме спирали да пътуваме по всяко време на годината и..

публикувано на 03.02.22 в 12:15
Митко Новков

Митко Новков: Необходима е стратегия за ясно изразходване на средствата за култура

„Хората на културата сякаш се адаптираха. Започнаха да правят концерти, но с ограниченото присъствие на публика. Понякога е тъжно като влезеш в концертна зала, в театрална зала, в кино зала и видиш прословутите 30% - през един ред, през стол ...

публикувано на 28.01.22 в 20:32
Силвия Чолева

Силвия Чолева: Студентите боготворяха Марин Бодаков

"Марин Бодаков преди всичко е поет и това трябва да се повтаря. Всичко друго е след това", каза за БНР журналистът Силвия Чолева, водещ на предаването "Арт ефир" в програма "Христо Ботев". По думите ѝ Марин Бодаков е дал много в преподаването:..

публикувано на 27.01.22 в 21:05
Люси Найденова

Люси Найденова: Трябва да се намали използването на фосилни горива и въглищата

„За да се постигне безпрецедентно високата амбиция на Парижкия договор, трябва да се действа на всички нива и от всички. Вече малко сме закъснели. Колкото и да се критикуват международните преговори под егидата на ООН, това е единствената..

публикувано на 27.01.22 в 20:15

Фермерските пазари се развиват и извън сферата на търговията

На 21 септември 2013 година се проведе първият пазар на фермери на Римската стена в София. „ Първият пазар беше с трима производители . Ние поканихме 30, но дойдоха 3-ма, защото може би повечето не вярваха, че има смисъл от това, но тези..

публикувано на 25.01.22 в 18:38
Тони Николов

Тони Николов: Световни издания свалят карикатури, за да нямат проблеми

Една от основните теми в новия брой на вестник "Култура" е посветена на карикатурата. " Световни издания свалят карикатури, за да нямат проблеми . "Ню Йорк таймс" се отказа категорично от карикатурите , след като техният карикатурист беше направил..

публикувано на 21.01.22 в 17:01
Проф. д-р Иван Пенов

Фондация "Земята - източник на доходи" подпомага роми с проекти за земеделие

Професор д-р Иван Пенов, преподавател в Аграрния университет в Пловдив, основава през 2003 година Фондация "Земята - източник на доходи". Организацията подпомага финансово и със съвети предприемачи в сферата на земеделието от ромски произход...

публикувано на 21.01.22 в 15:56
Владимир Левчев

Владимир Левчев поставя темата за самотата в романа "Астероид"

Писателят Владимир Левчев зарадва своите почитатели с романа "Астероид". Той е оформял съдържанието в продължение на 5 години. „Астероид“ на Владимир Левчев – дистопичен роман за световните проблеми "Аз бих казал, че това е дистопия с хепи..

публикувано на 21.01.22 в 14:49
Димитър Камбуров

Димитър Камбуров: Българската литература не е световна литература

"На мен ми се струва, че темата за българската литература като световна е важна и става все по-важна ", каза за БНР Димитър Камбуров, литературен критик и преводач. От 7 години той живее в Ирландия и преподава в Trinity College, един от..

публикувано на 21.01.22 в 13:47

Весела Ножарова: Проектът на Михаил Михайлов и Ирина Баткова е избран още първия ден

„В някакъв смисъл факторът време може да изкриви много сериозно гледната точка по отношение на тенденциите, които този конкурс би могъл да наложи“, каза за БНР Весела Ножарова, изкуствовед, за конкурса за избор на български представител в..

публикувано на 20.01.22 в 13:28