Иван Цанков

Българите в Аржентина вече ще имат и телевизионно предаване

Иван Цанков и съпругата му Аксиния Иванова са основатели на Българското дружество в Аржентина. Първоначално двамата създават сайт за българските обичаи и традиции, който бързо набира популярност сред диаспората ни, а по-късно правят и онлайн радиото..

публикувано на 02.12.19 в 14:52

Десет Dubioza (и не само) заповеди

Часове преди да избухнат в столичната зала „Арена Армеец“, „Изотопия“ ви среща с момчетата от „Дубиоза Колектив“ в естествената им среда – по време на изпълнение, сред фенове, които знаят текстовете им наизуст, и други, които са се оказали на..

публикувано на 29.11.19 в 15:01

Изложба атакува митовете за ХИВ позитивните

ХИВ позитивните хора в България не се приемат добре в обществото и на повечето от тях им се налага да крият за състоянието си. Причината за това са нежеланието на мнозина да общуват и да работят с носители на вируса ХИВ, поради страха им да не бъдат..

публикувано на 29.11.19 в 12:40

Изложба представя архивното наследство на България и Румъния от Руско-турската война

Документалната изложба „Румънци и българи във войната от 1877-1878 г.” гостува във Велико Търново. Постерите в експозицията включват редки снимки и документи, карти, писма, вестници от архивното наследство на България и Румъния, отразяващи събитията от..

публикувано на 29.11.19 в 09:40
Началното училище „Цани Гинчев“ в Лясковец

Как училище в Лясковец приобщава деца със специални образователни потребности

Началното училище „Цани Гинчев“ в Лясковец е домакин на двудневен национален форум за приобщаващото образование. Педагози, родители, представители на Тракийския университет в Стара Загора, на Института за изследване на интелектуалната недостатъчност, на..

публикувано на 28.11.19 в 09:37
„Принцът на морето и принцът на земята“

Приказната философия на японския театър на пловдивска сцена

Елена Панайотова поставя на сцената на Държавния куклен театър в Пловдив „Принцът на морето и принцът на земята“. Спектакълът е част от програмата Пловдив - Европейска столица на културата 2019. В основата на пиесата, която се играе от април, са..

публикувано на 26.11.19 в 16:30

Тодор Червенков издава онлайн вестник на стар правопис

"Български осведомител" е онлайн издание със стар български правопис, което има своя Фейсбук страница .  Преподавателят по съвременна литература Тодор Червенков издава онлайн вестника. Изданието третира модерни теми и използва актуален език, но работи..

публикувано на 26.11.19 в 12:25

"Български пощи" очакват детските писма до Дядо Коледа

Послушните и добри деца и тази година ще получат подарък от Дядо   Коледа, ако в адресирано до добрия старец писмо напишат своите желания.  За 24-та поредна година "Български пощи" организират конкурс "Най-красивото писмо до Дядо Коледа". Крайният..

публикувано на 25.11.19 в 16:54
Димитър Вандов (л) присъства на тържествената церемония по връчването посмъртно на почетния знак на Министерството на отбраната „Свети Георги I степен“ за офицери - на военния разузнавач о.з. полк. Пеньо Пенев

Зад Желязната завеса - спомените на един ветеран от разузнаването

Какви са били рисковете за разузнавачите в миналото, по време на Студената война, когато България и армията й бяха от другата страна на Желязната завеса? Началото на 50-те години на XX век. Втората световна война е приключила. Светът е обаче..

публикувано на 25.11.19 в 16:03

„Нова земя“ разкрива порядките в следосвобожденска България

Защо наскоро преиздаденият роман на Вазов „Нова земя“ е неговият неоткрит роман? Според поетесата, писател и драматург към Народния театър „Иван Вазов“ Мирела Иванова в ядрото на романа е заложена една от големите теми на следосвобожденска България..

публикувано на 25.11.19 в 12:15