Американец представя книга за Никола Петков

На 6 юни от 18:30 часа в книжарница „Гринуич център“ ще бъде представена книгата „Предсмъртните видения на Никола Петков“. Това е първата книга на американски автор, чието действие се развива изцяло в България.  Писателят Томас Макгонигъл..

публикувано на 03.06.19 в 15:46
Студентите Йоана Иванова и 
Полина Валентинова и техният преподавател Георги Александров разказаха за книгата в предаването

Студентската книга „Отвъд преградите“ - истории на бежанци

Студентската книга „Отвъд преградите“ обединява 19 текста, в които се разказва за бежанци у нас и за хората, които им помагат.  Книгата е част от студентски проект в специалността "Книгоиздаване" и е създадена в рамките на дисциплината "Учебно..

публикувано на 03.06.19 в 14:45
За празника си - 1 юни децата се включиха в различни творчески работилници.

Деца построиха в Пловдив града, за който мечтаят

Град на децата беше открит по случай 1 юни на Младежкия хълм в Пловдив, известен и като Джендем тепе - най-отдалеченото от центъра, но и най-високото тепе. Градът се прави от самите деца, изработва се, строи се в почти реални размери.  Целта..

публикувано на 03.06.19 в 13:04

Пловдив като комикс

„Пловдив фентъзи пътеводител“ е роман в картинки, представен преди ден на Капана фест. Герои в комикса са култови хора и кръчми. „Това е типично пловдивски разказ на част от легендите за града“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Йордан..

публикувано на 03.06.19 в 12:55
Празнуване на Банго Васил в

Фотоизложба разказва за "Столипиново"

Фотоизложба "Махалата край града" ще се открие следващата седмица в Пловдив. Организацията е на Фондация за регионално развитие „Рома“ - Пловдив.   В предаването „Хоризонт до обед“ Антон Карагьозов подчерта, че има много неща, които трябва да се..

публикувано на 03.06.19 в 11:35

Кокошка излюпи патенца в родопското село Могилица

Кокошка излюпи патенца в родопското село Могилица.  Малките патенца са в стопанството на Емин Голев, който е земеделски производител и отглежда каракачански коне и късорого родопско говедо. Кокошката е измътила патенцата за 28 дни. Патенцата са..

публикувано на 01.06.19 в 16:14
Стефан Стефанов на Канчендзьонга

Изкачилият Еверест и Канчендзьонга Стефан Стефанов: Българин на който и да е осемхилядник е повод за гордост

На 15 май българинът Стефан Стефанов изкачи третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м). Той стъпи на върха първи за този сезон (след шерпите, които фиксират въжетата), с което стана вторият българин след Боян Петров, изкачил този..

публикувано на 31.05.19 в 12:45
Проф. Николай Овчаров с откритите гюлета за колеврини, които показват именно тези сблъсъци между Дракула и османците, описани в хрониките.

Проф. Овчаров откри следи от битка на Дракула в Свищов

Румънският граф Дракула е живял в свищовската крепост „Калето“. Артефакти, доказващи писмените сведения за това, откри археологът Николай Овчаров, който от 10 дена работи в крепостта. „Правим вече едни сериозни разкопки, които имат за цел тя да бъде..

публикувано на 30.05.19 в 17:09

Романът "Космонавтите само минават" разказва за комунистическото управление

Романът „Космонавтите само минават“ на българската писателка Елица Георгиева е включен тази година в учебниците по литература в Централна Франция. Той е избран от Асоциацията на книгата в Централна Франция. С книгата авторката печели много..

публикувано на 30.05.19 в 13:54

Разкопките в древното селище Слатина ще продължат

Още едно доказателство, че първата европейска цивилизация се е развивала по нашите земи, откри екип от учени-археолози в разкопките в столичния комплекс "Слатина".  Според професор Васил Николов, който ръководи обекта повече от 30 години, откритият..

публикувано на 30.05.19 в 08:59