Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Намалява консумацията на бял хляб

Хлебопроизводители в Силистренско: Ако има завишение, ще е с 10 ст., не с 10-15%

"Ще задържим поне един месец – да видим как се движи себестойността"

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

По-скъп хляб купуват вече и в Силистра. Увеличението в търговската мрежа е от 20 до 40 стотинки.

Според производители толкова рязко покачване на цените не е оправдано. На същото мнение са и потребителите.

Доскоро един от най-евтините хлябове беше на цена от 1,50 лева, а днес се продава вече за 1,90 лева, показва проверка в магазините. Основната промяна е в цените на външните доставчици.

Преди две години, когато бе премахнат ДДС на хляба и брашното, фурната в силистренското село Професор Иширково запази цените на хляба, за да намали загубите, които дотогава е компенсирала донякъде от производството на други хлебни и сладкарски изделия.

Все още цената на хляба, който предлагат в селото, а и в Силистра е  с цена 1,60 лв.

Велика Славова и Бисер Иванов

"Ще задържим поне един месец – да видим как се движи себестойността. Тъй като растат другите разходи – за труд, въпреки че не е голямо производството, хората, които работят в цеха, са почти на минимална или малко над минималната заплата, а това не е нормално. Расте еленергията. Да видим как се движат другите разходи и чак тогава ще вземем решение дали трябва да коригираме цената на хляба и дали има възможност другата продукция да компенсира загубата", коментира през БНР Велика Славова, председател на земеделската кооперация "Нива 93", към която вече 13 години работи цехът за хляб и закуски.

За 2024 г. там отчитат годишна загуба от 2000 лева въпреки нулевия ДДС върху брашното и хляба.

"Минимална е, но все пак е на загуба производството", отчита Славова.

Произвеждат между 600 и 700 хляба дневно – бял, чеснов, с лимец, с чиа, царевичен, ръжен и типов. Половината от брашното е собствено производство. И макар да купуват останалото, според Велика Славова повишението, което вече е факт в търговската мрежа, е неоправдано.

"С такива проценти не трябва да бъде завишено. Ако има завишения, ще бъде примерно с 10 стотинки на хляб, а не с 10-15%. Другото е, че все пак производствената ни единица е комбинирана – произвеждаме торти, други хлебни изделия и се компенсира загубата от хляба. Производството на хляб при нас е ръчно, но количеството спрямо другата продукция е по-ниско. В последните години намалява консумацията на белия хляб за сметка на специализираните хлябове с по-висока цена."

Сивият сектор обаче прави цената на произвеждания в цеха хляб неконкурентна, продължава Велика Славова.

"Тези, които произвеждат големи количества промишлено, имат възможност да смъкнат цената. Произвеждат повече бройки с двама човека. Ние с трима човека произвеждаме 600, те могат да произведат и 2-3 000."

Дейността на фурната е по-скоро социална, защото печалбата е незначително.

Майсторът Бисер Иванов е категоричен, че има причина за несравнимото качество на техните изделия.

"Държим на ръчното. Колкото и машинизираните фирми да произвеждат по-голям обем, качеството не е това, което трябва да бъде. Рецептата не е тайна: брашно, мая, сол, вода и много любов."

Във фурната в Професор Иширково работят трима души, а хлябът се прави ръчно

Галина Георгиева е производител на пици. Заради новите цени на консумативите и те ще са принудени да променят своите.

"Това постъпателно вдигане на цените, ДДС-то, което се връща, отделно всички цени, които скачат, се отразяват в производството на всякакви закуски и храни. Да не говорим за допълнителните разходи – механичното вдигане на работната заплата, осигуровките, което неимоверно оскъпява продукцията. Хората стават с все по-ниска покупателна способност и ние сме в менгеме: не искаш да вдигаш цените, да не връщаш хората, в същото време не издържаме – работим на загуба", изтъква тя.

Силистренци смятат, че "бъркат в джоба на хората, да пълнят хазната" и "намаляват грамажа, а вдигат цената – това е обир".

Според производители и търговци консумацията на бял хляб намалява, при това поне от 2-3 години.

Снимки: Незабравка Кирова

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Тагарева

Над 6000 безплатни профилактични прегледи годишно по предложение на Ваня Тагарева

Зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) д-р Ваня Тагарева и зам.-председателят на ПК по „Здравеопазване“ д-р Антон Койчев представиха първата общинска програма за скринингови изследвания на сърдечно-съдовата система в България. Инициативата има за цел ранна диагностика и превенция на сърдечно-съдовите заболявания сред жителите на..

обновено на 16.02.25 в 06:46
проф. Димитър Костадинов - белодробни болести

В България всяка година от рак на белия дроб се разболяват между 4300 и 4400 души

България е на първо място в Европа по смъртност от рак на бял дроб, каза проф. Димитър Костадинов, началник на Бронхологично отделение в столичната болница „Св. Иван Рилски“. С над 50 хиляди смъртни случая е намаляла смъртността в САЩ след промяна на начина на живот на хората - намаляване на тютюнопушенето, промяна в начина на хранене,..

обновено на 16.02.25 в 06:35
Мария Янева - фондация

Лекари и обществени личности дадоха официален старт на националната кампания „Прегърни своето бебе – отключи мечтата си“

Специалисти по репродуктивна медицина, общопрактикуващи лекари и обществени личности дадоха официален старт на националната кампания „Прегърни своето бебе – отключи мечтата си“ в Деня на любовта. „Няма нищо по-хубаво от децата. И няма по-важна кауза от това да подкрепяме двойките по пътя към мечтаното родителство“, заяви доц. Росен..

обновено на 16.02.25 в 05:38

Снежана Радева: Периодът на ранното развитие е критичен прозорец за децата със СОП

Васко от Нова Загора има затруднения в развитието си. Когато установили, че детето се забавя, родителите били едновременно объркани, шокирани и изплашени . Не са знаели откъде да започнат и как да подкрепят детето си. Постепенно, с помощта на специалист те се научават как да общуват с детето и да му помагат. Фокусът на услугата бил в..

публикувано на 13.02.25 в 11:38
Петър Цинцарски

БМЧК отново с АНТИСПИН кампания: "Предай нататък – любовта, не вируса"

Освен тази кампания, БМЧК работи активно и за разширяване на обучението по първа помощ в училищата – защото именно бързите реакции спасяват животи. Темата за здравната просвета и превенцията на рисково поведение също заема ключово място в работата на организацията. Кръводаряването, превенцията на зависимости, подкрепата за..

публикувано на 12.02.25 в 11:30
Инж. Богомил Бранков

Богомил Бранков: "Столицата на Шоплука" развива стабилни мерки за раждането на деца

Ще се отправим на едно пътуване из историята, културата и съвременния живот на една от най-интересните български община - община Елин Пелин . Разположена в източната част на Софийското поле, само на 24 километра от столицата, тя е известна със своето богато културно наследство и като средище на шопските традиции и обичаи. Преди близо три години – в..

публикувано на 10.02.25 в 13:02

Папуа Нова Гвинея ще е сред най-търсените екзотични дестинации за 2025 година

Дубай става все по-популярен избор за българските туристи през последните години , защото има все по-достъпни и директни полети от България, лесен е достъпът до визи, често с промоционални такси.  "Не на последно място въпреки репутацията си на луксозна дестинация, Дубай предлага възможности за различни бюджети, коментира темата и  Ради..

публикувано на 03.02.25 в 13:32