Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От утре влиза в сила новата наредба за качеството на храните

Снимка: БГНЕС

Земеделският министър Мирослав Найденов разписва днес новата наредба за качеството на храните, която влиза в сила от утре:

Ако някой прави обществена поръчка за сирене, той трябва да се съобрази с тази наредба и сиренето, което доставят на нашите деца, да не е сирене с тебешир, палмово мляко и тем подобни. Това в момента разписвам. И ако някой прави обществена поръчка, за да купи за нашите деца сирене от тебешир, той ще трябва да прекрати този договор и да си направи нова обществена поръчка за сирене от сурово мляко. Ние дължим на нашите деца да ядат най-качествената храна.

Докато се обединяват трите наредби за храненето на децата, ще действа наредбата на здравното министерство за менютата и грамажите, които да осигурят качествената храна. Здравният министър Стефан Константинов коментира какво е позволено и какво е забранено и какво ще е сътрудничеството с Агенцията по храните:

Те не трябва да ядат солени храни, следователно не могат да ядат всеки ден туршия, защото тя съдържа много сол. От 15 септември влиза наредбата и от тогава всички учебни заведения и детски градини подлежат на контрол и ако те не спазват рецептурника и не предлагат тези храни, а вместо това, което сме написали, варят неидентифицирани кренвирши и ги представят за основно ястие, те попадат под възможността да бъдат санкционирани и тук са контролните органи на Агенцията по храните, които могат да ги санкционират.

За родителите стана ясно, че оттук насетне ще могат да участват в контрола по изпълнение на законодателството, но те категорично възразяват заради по-добрата храна за децата да се вдигат таксите в градините. Има много бедни родители, които не могат да си позволят, и става дискриминация. И затова няма да сме съгласни дори стотинка да се повишат таксите, каза Теодора Пиралкова, председател на Националния алианс „Усмихни се с мен”.

Според земеделския министър оскъпяването може да се компенсира:

Надяваме се при новите обществени поръчки общините да допуснат производителите директно до доставка на храни, за да може тези 7-8% да бъдат компенсирани, защото в момента те отиват при посредниците.

Мирослав Найденов призова общините да се съобразят с новата наредба.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38