Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Клаудио Абадо - една легенда на 80

Снимка: Peter Fischli (Lucerne festival)

Клаудио Абадо е сред съвременните диригенти със статут на музикална икона. На 26 юни не един и два оркестъра го поздравиха в официалните си сайтове в чест на неговата 80-годишнина, но и с признателност за приноса му за развитието им и за музиката като цяло - Берлинската филхармония, Люцернският фестивален оркестър, камерен оркестър "Малер", оркестър "Моцарт" бяха само малка част от световното отбелязване на годишнината.

Съдбата реши легендата да продължи да се пише. След много тежка битка с рак на стомаха, маестро Абадо не само пребори болестта, но и се върна на диригентския пулт по-вдъхновен отвсякога - за да работи, да създава оркестри и най-вече музика. В Люцерн това лято 80-годишнината му ще бъде отпразнувана подобаващо, а ангажименти с различните си състави диригентът има за доста време напред в графика си.

Чуйте интересни подробности от биографията на Клаудио Абадо в двете части на предаването класика.com.

По публикацията работи: Ирена Гъделева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Чанев

Спомен за непрежалимия тенор Камен Чанев

В рубриката за българското музикално минало и видните личности в историята "Помните ли..." Красимира Йорданова разказва за тенора Камен Чанев по случай 60-годишнината от неговото рождение, която той не доживя: Трудно ми е да попитам помните ли Камен Чанев - до скоро, като че ли вчера, звучеше неговият красив глас и ние се радвахме на тази красота...

публикувано на 28.08.24 в 18:57

Аполония на 40: Кои класически музиканти ще празнуват в Созопол

На 29 август с концерт на Симфоничния оркестър на БНР с неговия главен диригент Константин Илиевски и солистка - оперната певица с блестяща  международна кариера Светлина Стоянова, в Амфитеатъра на Созопол ще бъде поставено началото на Празниците на изкуствата "Аполония".  Традиция е българският културен елит да се събира в артистичните пространства на..

публикувано на 28.08.24 в 18:14
Тихомир Стоянов и Йохана Траянова

Из фотосите на Българския визуален архив

Няма друго такова столетие, като изминалото, в което и част от нас са родени. Столетие пълно с предизвикателства и противоречия, но позволило на хората да достигнат днешния ден, много по-сигурни в себе си и бъдещето на децата си.  Днес ви предлагаме да направим една "Спирка София 70" . Така е озаглавена изложбата от фотографии на Панайот..

публикувано на 27.08.24 в 10:20
Иван Русланов и Джорджа Уилкинсън

"Фантомът на операта" отново е в България от 29 август до 5 септември

Мащабният мюзикъл "Фантомът на операта" отново е в България от 29-и август до 5-и септември. Дъги Картър, Джорджа Уилкинсън и Бриджит Костело със специални интервюта за предаването на програма "Хоризонт" - "Понеделник вечер". През април актьорът Дъги Картър се превъплъти в Раул Дьо Шани. Персонажът, също влюбен в красивото сопрано..

публикувано на 27.08.24 в 09:39

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

12-то издание от 31-я летен сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ е посветено на фотоизложбата в чест на 110-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов, която можете да разгледате до 28-и август в зала 3 на Общинския културен институт “Красно село“ в София. Включена е и..

обновено на 26.08.24 в 18:47
Ви Кийланд

Американската писателка Ви Кийланд и нейното "Лятно предложение" пред БНР

Американската писателка Ви Кийланд е позната в България с романтичните си истории, често развиващи се именно през лятото. "Проектът", „Неочаквано“, "Неуместно" са само част от заглавията на Ви, продали милиони копия по света и направили я номер 1 в класациите за бестселъри .  "Лятно предложение" е най-новата ѝ книга,  излязла на..

публикувано на 26.08.24 в 10:36
Автопортрет на Винсент ван Гог

Експозиция "Инфинити" бе открита в Израел

Тази година в Израел са модерни видео - пърформансите. В тях оживяват картините на Ван Гог или Фрида Кало и дори посетителя може да се поразходи из тях. В стара мелница в Яфо „разцъфнат“ полски цветя прожектирани върху неравните стени и витите стълбища. Но най-необичайна е изложбата на преживяванията, свързана с космоса. А порталът към това..

публикувано на 25.08.24 в 07:07