Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът определи като най-сериозен проблем липсата на доверие

| обновено на 20.01.14 в 15:16
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев определи липсата на доверие като най-тежкия проблем, с който трябва да се справим. Страната има нужда от работещи институции, а не от революции - смята Плевнелиев. Той очаква политическото противопоставяне да продължи и тази година.

В година на еврозибори президентът не очаква коренна промяна в политическото противопоставяне, на което по думите му сме били свидетели през 2013-а година.

Още от сега се започва със СРС-та, записани разговори, подслушване и скандали от всякакъв вид, които са ни толкова познати. Това, че се говори за СРС-та е удобно на много хора в тази държава, защото измества по-важния дебат - какво се случва в българската администрация, в българската енергетика, какво се случва в българското здравеопазване.

Президентът защити позицията си, че застава зад гражданската активност и подчерта, че искането за морал в политиката е безспорно. Необходими са ефективна система на правораздаване и работещи институции:

Подадената ръка от гражданите за промяна и реформи е исторически шанс и който се надявам да не се превърне в исторически срам, ако гражданската енергия бъде пропиляна, а политиците не променят нищо

Необходимо е електронно правителство, за да се пребори корупцията, а срещу енергийната мафия е необходима програма за енергийна ефективност.

Президентът посочи, че следва прагматичния подход в отношението си към правителството, има добра комуникация с премиера и част от министрите и ще подкрепи всеки смислен проект на кабинета:

Условието към Македония за договор за добросъседство като условие за стартиране и получаване на дата за членство, имахме обща позиция по казуса в Сирия, заедно работим за диверсификации. От друга гледна точка сме на различни позиции за АЕЦ "Белене", за енергийната ефективност, за електронното правителство.

Президентът отговори на обвиненията, че разединява нацията: Подкрепих не една или друга партия, а гражданското общество в неговите справедливи искания. Отношението ми към правителствата е открито. Подкрепям добри решения, но и посочвам грешките.

Според него една от грешките е липсата на реформи в енергетиката и непрозрачност в работата на ДКЕВР:

Единственото, което се е променило в ДКЕВР, е, че ръководството й се смени 6 пъти за една година, без стратегия, без дебат и при пълна непрозрачност се теглят нови заеми и се подготвят проекти в енергетиката за десетки милиари.

През февруари "Дондуков" 2 ще бъде домакин на месец на политическите консултации. Държавният глава ще търси консенсус с партиите по важните за страната въпроси. Президентът препоръча на парламентарно представените политически сили да се върнат на темите за монополите и темата за закон за печата.

През февруари президентът Росен Плевнелиев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност за финансирането на стратегическите приоритети за страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отчетът на президента - коментарите

Президентът Росен Плевнелиев направи отчет за двете години от мандата му. Липсата на доверие е най-сериозният проблем, който трябва да бъде преодолян , посочи той. И още: Необходимо е електронно правителство, за да се пребори корупцията, а срещу..

публикувано на 20.01.14 в 14:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

От днес пенсиите се увеличават с 11 процента

От днес - 1 ви юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава   доходите на близо 2 милиона българи.  Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07..

публикувано на 01.07.24 в 07:16

Заседание в Истанбул на комитета на потивоминната оперативната група - Турция, България и Румъния

В Истанбул ще се проведе заседание на комитета на потивоминната оперативната група. Турция, България и Румъния подписаха създаването й в средата на януари. На втори юли противоминната група започва своя двуседмичен патрул. Трите държави..

публикувано на 01.07.24 в 06:58
Калин Стоянов

България поема от днес председателството на Залцбургския форум

България поема от днес председателството на Залцбургския форум. Сред приоритетите по време на българското председателство ще са противодействието срещу трафика на нелегални мигранти и ефективното прилагане на трансграничното полицейско..

публикувано на 01.07.24 в 06:52
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС за следващите 6 месеца

От днес Унгария поема председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка.  За България обаче има един положителен момент и това е..

публикувано на 01.07.24 в 06:42
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12