Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Черна гора подписват меморандум за сътрудничество в евроинтеграцията

Снимка: БГНЕС

България и Черна гора ще подпишат меморандум за сътрудничество в евроинтеграцията. Това се очаква днес по време на посещението в Подгорица на външния министър Кристиан Вигенин. 

Предишното подобно двустранно споразумение беше сключено през 2011-а година за тригодишен период. То позволява  засилени двустранни контакти на експертно и ведомствено ниво и обмяна на опит. Миналия декември Черна гора отвори нови 5 глави в преговорите за членство в ЕС, включително ключовите 23-та и 24-та, които се отнасят до правосъдието и върховенството на закона.

След горчивия опит с България и Румъния, които още са под наблюдение в тази сфера от Брюксел, Черна гора е първата от новите кандидатки, за която се въведе нов принцип. Въпросите с правосъдната реформа и борбата с корупцията ще стоят на дневен ред постоянно на преговорите, докато няма гаранции, че реално се изпълняват критериите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Нова дарителска кампания за храма "Възнесение Господне" във Вършец

С нов покрив и камбанария е храм "Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С новият покрив и камбанарията на църквата "Възнесение Господне" завършва първият етап от реконструкцията на храма, каза Архимандрит..

публикувано на 15.09.24 в 10:35
Новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в столичния квартал „Люлин“ - снимката е илюстративна

Изложба за православния храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски"

На 12 септември в Културния дом в столичния район "Люлин" бе представена изложба с пана - мотиви от процесите на изграждане на православния храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски".  Първата копка беше положена на 20 януари 2022 -ра година. На събитието тогава присъстваха бившият кмет на София Йорданка Фандъкова, президентът Румен Радев, общински..

публикувано на 15.09.24 в 10:35

Британското правителство защити предсрочното освобождаване на затворници

Британското правителство защити предсрочното освобождаване на затворници през седмицата, след като стана ясно, че един от тях е задържан за сексуално насилие над жена още в същия ден, в който е бил освободен. Около 1750 затворници бяха освободени във вторник от затворите в Англия и Уелс. 31-годишният Амари Уорд също е бил пуснат на свобода в..

публикувано на 15.09.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

100 доброволци от БЧК се включиха в демонстрация по оказване помощ на пострадали при бедствие

Преди дни в района на язовира в с. Марково, община Каспичан , област Шумен бе разиграно тренировъчно занятие с демонстрация по оказване помощ на множество пострадали при възникнало бедствие с участието на над 100 души доброволци от екипите на Българския Червен кръст и на партньори от Единната спасителна система. В учението се включиха и..

публикувано на 15.09.24 в 09:30

Детски празник за пътната безопасност в Плевен

В Плевен е организиран детски празник за пътната безопасност. Специално внимание ще бъде отделено и на правилата за безопасно управление на велосипеди и тротинетки. Увлекателни състезания, забавни игри и интересни срещи очакват децата на Плевен днес в Градската градина пред Центъра за работа с деца в града. Детският празник е посветен на..

публикувано на 15.09.24 в 08:36
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Петима чужденци са задържани във Венецуела, готвели атентат срещу Мадуро

Петима чуждестранни граждани са били арестувани във Венецуела по обвинения в подготовка на атентат срещу Николас Мадуро. Това се случва в момент на повишено напрежение между Каракас и други страни заради второто оспорвано преизбиране на Мадуро. Задържаните са трима американци, двама испанци и гражданин на Чехия. Според вътрешният министър..

публикувано на 15.09.24 в 08:27
Николай Хайтов

Навършват се 105 г. от рождението на Николай Хайтов

Днес, 15 септември, се навършват 105 години от рождението на писателя Николай Хайтов. Авторът на прочутите "Диви разкази" и "Шумки от габър" е роден в родопското село Яврово, област Пловдив, в много бедно семейство. Първите си очерци и разкази печата в списание "Септември" в средата на 50-те години. Адресите на любовта - писателят..

публикувано на 15.09.24 в 08:22