Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участието на жените в политиката – тема на дебат в "Червената къща"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Темата за участието на жените в политиката занимава ЕС отдавна. Дисбалансът между по-високото участие на жени в Европейския парламент и тяхното по-слабо участие на ниво национални парламенти буди много въпроси. Дали това е израз на нагласата, че властта е важна в националните си измерения и че там трябва да се концентрира тежката артилерия на политическите партии, или на факта, че на ЕП не се гледа като на значителен властови инструмент, а по-скоро като на луксозен „изолатор”, където се пращат по-неудобни политици или се връщат политически услуги от миналото? Дали това отношение се променя с променената роля и тежест на ЕП или е по-скоро свързано с особената значимост на изборите за ЕП в условията на национални парламентарни и правителствени кризи?

Това са част от въпросите на дебат по темата в "Червената къща". Дебат, който се води при по-добро съотношението жени-мъже в Европарламента в сравнение с по-голямата част от националните парламенти на държавите членки на Европейския съюз.

Един участниците във форума е Юлияна Николова от Центъра за модернизиране на политики. Чуйте какво каза тя по темата. 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.