Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вивиан Рединг: Правото на свободно движение в ЕС не подлежи на преговори

вивиан рединг
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент обсъди на сесията си в Страсбург в свободното движение на хора в ЕС.

Мненията бяха разположени между положителните оценки за това основно право и предложенията за временното му замразяване, като се чуха и оценки за популизъм в навечерието на изборите за следващ Европейски парламента.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви, че правото на свободно движение не подлежи на преговори и че ЕК ще се погрижи така и да остане. От това право се възползват 14 милиона граждани, 70 процента от тях са в работоспособна възраст и най-често те се преместват, за да работят.

"Опитът от 1 януари премахна несигурността за положението със свободното движение на българите и румънците, няма нужда допълнително да нагнетяваме дебата, а да проявим солидарност, разбиране и сътрудничество", заяви комисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор.

Независимият евродепутат Димитър Стоянов се включи в дебата с тезата, че българите и румънците, както и останалите източно- и централноевропейци, мигрират към своите пари, защото в чужбина са източените техни средства от чуждите компании. "Ако искате да спрете това поточе, спрете това ограбване и хората ще се върнат в тяхната родина. Българите в собствената си държава получават отношение като към роби от хора, които дълги години са натрупвали състояния, а сега идват в България с инвестициите си и ги експлоатират срещу мизерно заплащане", каза Димитър Стоянов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.