Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще залага и на кулинарния туризъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известният с морския си туризъм Кипър започва да развива нов алтернативен туризъм. Към културния, религиозния, сватбения, екотуризма сега страната добавя и кулинарния туризъм. Проектът е част от цялостната стратегия за излизане на страната от икономическата криза.

Привличането на ценители гастрономи в Кипър ще стане с реализацията на проект на обща стойност 700 000 евро, който се осъществява с финансовата подкрепа на европейски програми. Партньори в него са общини, туристически организации, компании за насърчаване на икономиката, земеделски кооперации. Тяхната амбиция е да превърнат град Пафос и района около него на западното крайбрежие на острова в атрактивна и популярна гастрономическа туристическа дестинация.

Програмата ще продължи две години, като през това време ще бъдат стимулирани и подкрепяни дейности за развитие на местната кухня, повишаване на качеството й, утвърждаване на нейната идентичност. От февруари до април ще се проведе специалната изследователска част, по време на която ще бъдат издирени стари рецепти за традиционни ястия от района. Работата по проекта ще продължи с гурме дегустация на храни за използването им от ресторантьори и хотелиери. В рамките на програмата ще се открие и Център за местна кухня, ще се създаде и специален уебсайт за популяризирането на инициативата.

Ще бъдат подновени традиционните “винени маршрути” в района, а така също ще бъдат създадени и нови туристически маршрути, които да популяризират кипърското вино и природа.

Самият Пафос вече е утвърден за “Европейска столица на културата 2017”.

Програмата за новата кулинарна дестинация е част от цялостната стратегия за развитие на района и на туризма на острова. Туристическият отрасъл е единственият в момента, който има потенциал да измъкне кипърската икономика от дълбоката криза. Разширяването и обогатяването на предлагания от страната туристически продукт с цел привличане на повече гости е сред приоритетите на правителството на Кипър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16