Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковачев пред ЕП: Кризата в България е на доверие и справедливост

Снимка: andrey-kovatchev.eu

Генезисът на корупцията в България трябва да се търси още при трансформацията на политическата власт на бившите комунисти през 1989-а година. Това заяви пред Европейския парламент евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев по повод доклада на Еврокомисията. По думите му непрозрачната приватизация и потъването на публични средства в джобовете на бившите комунисти, агентурата и семействата им са отблъснали инвеститорите и са създали усещане за липса на справедливост и за избирателно правосъдие.

Според Андрей Ковачев корупцията е довела до спиране на европейските средства за правителството на Станишев, до аферата "Батко и Братко" и до обръчите от фирми на "етнобизнес партията”.

Ковачев поиска от европейски лидери - особено тези на социалистите и либералите, да допринесат за проевропейски изход от кризата в България. Тя, по думите му, е морална, както и криза на доверие и на справедливост. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният резерв отпуска над 37 000 литра вода за община Горна Оряховица

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДАДРВВЗ) ще предостави 37 044 литра бутилирана вода на община Горна Оряховица, съобщават от пресцентъра на агенцията. Помощта се предоставя след решение на Министерски съвет от 8-и август и ще послужи за преодоляване на последиците от обявено бедствено положение на територията на с...

публикувано на 09.08.24 в 16:08

Село Стрелец чака от Държавния резерв над 37 тона бутилирана вода за пиене

Село Стрелец в община Горна Оряховица чака от Държавния резерв над 37 тона бутилирана вода за пиене. В населеното място е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието. Според заповед на управителя на ВиК "Йовковци" в Стрелец водоподаването вече е през 48 часа от 06.00 до 18.00 часа, поясни Нели Гърдева от кметството на..

публикувано на 09.08.24 в 15:31

Главчев се е отказал от нов премиерски мандат заради спекулации около неговото име

Действащият служебен премиер Димитър Главчев, заяви, че е решил да се откаже от нов мандат, тъй като смята, че около името му са се появили спекулации. Главчев обяви, че след назначаването на новото служебно правителство ще се върне в Сметната палата, а няма да се отдаде на политика. "Нашето правителство си свърши работата, нямаше..

публикувано на 09.08.24 в 15:20
Камен Невенкин

Камен Невенкин: Има две отделни военни операции на украинската армия на територията на Русия

Има две отделни военни операции на украинската армия на територията на Русия .  Това каза пред БНР специалистът по военна история Камен Невенкин и обясни, че едната, "която ще продължат да осъществяват и за в бъдеще, това са удари срещу летищата , откъдето руската авиация обикновено излита, за да бомбардира украински градове и украински позиции ,..

публикувано на 09.08.24 в 15:09

Обявено е извънредно положение в руската Курска област

Извънредно положение е обявено в руската Курска област, откъдето започна украинската офанзива по-рано тази седмица. Москва изпрати допълнителни сили в района около град Суджа в Курска област за противодействие на украинската офанзива. От руското министерство на отбраната разпространиха видеозапис от придвижването на войските, като уточниха,..

публикувано на 09.08.24 в 15:03
Германските БМП

Германски БТР-и са участвали в атаката на Украйна в Курск

В атаката на Украйна в граничния район на Курск са участвали и германски БТР-и. Това става ясно от кадри, направени с дрон, които показват и германски бронетранспортьори Marder, участващи в офанзивата на руска територия.  Според докладите на германския "Институт за военна сигурност" (ISW) в момента има данни, "че украинските въоръжени сили са..

публикувано на 09.08.24 в 14:53
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Не виждам оптимизъм, от задкулисието не желаят да осигурят условия да излезем от кризата

Искрено казано не виждам основание за оптимизъм и след изборите. В навечерието на предстоящите избори нямаме сериозна промяна на политическата сцена, която да ни обнадеждава, че отнякъде може да дойде нова политическа сила с програма и да внесе необходимата е очаквана промяна. Това коментира в интервю пред БНР политологът проф. Огнян..

публикувано на 09.08.24 в 14:52